Zazwyczaj dekoruję pierniki polewami z białej i ciemnej czekolady oraz ozdabiam wiórkami kokosowymi, płatkami migdałowymi czy kandyzowaną skórką pomarańczową. Co roku zachwycają mnie ażurowe lukrowe dekoracje, ale sama jeszcze nie próbowałam ich wykonać.
Najbardziej podobają mi się duże pierniki – serca, udekorowane według tego
przepisu:
Składniki:
- gotowa polewa z białej
czekolady
- płatki migdałowe
- gorzka czekolada (zawsze używam
Wedlowskiej, bo lubię jej piękny zapach)
- srebrne cukrowe kuleczki
(opcjonalnie)
Przygotowanie:
Polewę przygotować według przepisu na opakowaniu, posmarować pierniki,
posypać je obficie płatkami migdałowymi i zostawić do zastygnięcia. Gorzką
czekoladę rozpuścić na parze. Łyżeczką nabierać małe porcje czekolady i cienkim
strumieniem polewać pierniki, tworząc nieregularne, fantazyjne wzory. Na wzorze
z gorzkiej czekolady można umieścić kilka srebrnych kuleczek, co doda piernikom
świątecznego blasku.
Komentarze
Prześlij komentarz