PIERNIKI

Pierniki według tego przepisu piekę już od 9 lat i zawsze się udają. Są naprawdę pyszne i bardzo aromatyczne oraz pięknie wyglądają. 



Składniki:
  • 2 szklanki mąki
  •  jajko
  • ¾ szklanki cukru pudru
  •  łyżka masła
  • 2 łyżki miodu
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 2 łyżeczki kakao

Przygotowanie:

Mąkę przesiać do miski, dodać rozpuszczony gorący miód i dokładnie wymieszać łyżką. Dodać  cukier, sodę, przyprawy, kakao, ponownie dokładnie wymieszać. Dodać masło i jajko i wyrabiać ciasto rękoma, aż będzie gładkie. Może to potrwać ok. 10 minut. Gotowe cienko (ok. 3 mm) rozwałkować na posypanej mąką stolnicy i wykroić pierniki. Ułożyć na wysmarowanej masłem blasze. Piec około 7 minut w 180°C.
               
Upieczone pierniki przechowywać w zamkniętej metalowej puszce. Najlepiej upiec je na początku grudnia, a udekorować przed samymi świętami, jednak te upieczone później również będą smaczne.








Oryginalny przepis: Zenona Szklarz „Przepisy czytelników, potrawy wigilijne i świąteczne”, Biblioteczka Poradnika Domowego, 6/95, 1995, s. 84.



Komentarze

Popularne posty z tego bloga

CYTRYNY W KORZENNYM SYROPIE – DODATEK DO HERBATY

PIEROGI Z WĘDZONYM PSTRĄGIEM I ZIEMNIAKAMI

KUBECZKOWA BABKA JOGURTOWA