Składniki:
250 ml śmietany kremówki (30 %)
100 g gorzkiej czekolady
100 g mlecznej czekolady
2 żółtka
łyżka solonego masła lub łyżka masła + mała szczypta soli
Śmietanę podgrzewamy w garnku aż będzie gorąca, ale jej nie zagotowujemy. Zdejmujemy z ognia i wrzucamy połamaną w kostki czekoladę. Mieszamy do jej całkowitego rozpuszczenia się, następnie dodajemy żółtka, dalej dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy masło oraz ewentualnie szczyptę soli i mieszamy do uzyskania gładkiej, aksamitnej masy. Przekładamy krem do małych filiżanek lub miseczek i chłodzimy w lodówce co najmniej 45 minut.
Oryginalny przepis: http://pin-upcake.blogspot.com/2014/01/mus-czekoladowy-wg-jamiego-olivera.html
Komentarze
Prześlij komentarz