AKSAMITNY KREM CZEKOLADOWY



Jakiś czas temu szukałam przepisu na szybki deser i trafiłam na krem czekoladowy według Jamiego Olivera, na pin-upcake.blogspot.com. Okazał się deserem idealnym - jest pyszny, bajecznie czekoladowy, a do tego nie wymaga wielkich zdolności kulinarnych. Można go przygotować na ostatnią chwilę (+ czas chłodzenia - 45 min). Bardzo polecam.

Składniki:
250 ml śmietany kremówki (30 %)
100 g gorzkiej czekolady
100 g mlecznej czekolady 
2 żółtka
łyżka solonego masła lub łyżka masła + mała szczypta soli

Śmietanę podgrzewamy w garnku aż będzie gorąca, ale jej nie zagotowujemy. Zdejmujemy z ognia i wrzucamy połamaną w kostki czekoladę. Mieszamy do jej całkowitego rozpuszczenia się, następnie dodajemy żółtka, dalej dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy masło oraz ewentualnie szczyptę soli i mieszamy do uzyskania gładkiej, aksamitnej masy. Przekładamy krem do małych filiżanek lub miseczek i chłodzimy w lodówce co najmniej 45 minut.

Oryginalny przepis: http://pin-upcake.blogspot.com/2014/01/mus-czekoladowy-wg-jamiego-olivera.html

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

CYTRYNY W KORZENNYM SYROPIE – DODATEK DO HERBATY

PIEROGI Z WĘDZONYM PSTRĄGIEM I ZIEMNIAKAMI

KUBECZKOWA BABKA JOGURTOWA