Pierniczki-witraże będą pięknie wyglądać na gałązkach oświetlonej lampkami choinki. Nie trzeba ich robić według specjalnego przepisu, wystarczy odłożyć trochę ciasta przy robieniu zwykłych pierników.
Potrzebne będą:
- ciasto na pierniki, według tego przepisu:
http://www.konfiturra.blogspot.com/2014/12/pierniki_29.html
- landrynki (np. Landryny Wedla)
- folia aluminiowa
- drewniany patyczek
- 2 foremki w tym samym kształcie, ale różnych rozmiarach
Przygotowanie:
Większą foremką wykrajamy ciasteczka, mniejszą ich środek. W powstałej ramce robimy dziurkę na sznurek do zawieszania i przenosimy ją na blachę wyłożoną folią aluminiową. Na folii, w środku ramki, kładziemy landrynkę. Pieczemy około 7 minut w 180°C, aż landrynka rozleje się wewnątrz piernika. Po upieczeniu zostawiamy ciastka do całkowitego wystygnięcia i dopiero wtedy delikatnie zdejmujemy je z folii. Voilà!
(Zdjęcie robione telefonem :( )
(Zdjęcie robione telefonem :( )
przepiękne są te pierniczki!
OdpowiedzUsuńDziękuję! :-)
OdpowiedzUsuń