PIERNIKI - WITRAŻYKI NA CHOINKĘ




Pierniczki-witraże będą pięknie wyglądać na gałązkach oświetlonej lampkami choinki. Nie trzeba ich robić według specjalnego przepisu, wystarczy odłożyć trochę ciasta przy robieniu zwykłych pierników.

Potrzebne będą:

  • ciasto na pierniki, według tego przepisu: 

http://www.konfiturra.blogspot.com/2014/12/pierniki_29.html

  • landrynki (np. Landryny Wedla)
  • folia aluminiowa
  • drewniany patyczek
  • 2 foremki w tym samym kształcie, ale różnych rozmiarach

Przygotowanie:
Większą foremką wykrajamy ciasteczka, mniejszą ich środek. W powstałej ramce robimy dziurkę na sznurek do zawieszania i przenosimy ją na blachę wyłożoną folią aluminiową. Na folii, w środku ramki, kładziemy landrynkę. Pieczemy około 7 minut w 180°C, aż landrynka rozleje się wewnątrz piernika. Po upieczeniu zostawiamy ciastka do całkowitego wystygnięcia i dopiero wtedy delikatnie zdejmujemy je z folii. Voilà!

(Zdjęcie robione telefonem :( )

(Zdjęcie robione telefonem :( )





Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

CYTRYNY W KORZENNYM SYROPIE – DODATEK DO HERBATY

PIEROGI Z WĘDZONYM PSTRĄGIEM I ZIEMNIAKAMI

KUBECZKOWA BABKA JOGURTOWA