Przejdź do głównej zawartości

PIERNIK TORUŃSKI





Piernik według poniższego przepisu trzeba upiec co najmniej tydzień przed świętami.

Składniki:
  • 250g mąki pszennej 
  • 250g mąki żytniej, nie razowej 
  • 250g miodu 
  • 150g masła w temperaturze pokojowej 
  • 200g cukru 
  • 5 jajek, oddzielnie żółtka (w temperaturze pokojowej) i białka (schłodzone) 
  • 100g suszonych śliwek, posiekanych 
  • 1 opakowanie przyprawy do piernika, najbardziej lubię Kamis 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej 

Przygotowanie:

1. Miód podgrzewamy w garnku z grubym dnem z przyprawą do piernika aż będzie gorący, ale nie zagotowujemy. Zostawiamy do ostudzenia.

2. Do miski wsypujemy obie mąki, dodajemy proszek do pieczenia i sodę, mieszamy.

3. Mikserem na niskich obrotach ucieramy masło z cukrem, dodając stopniowo po jednym żółtku i po łyżce miodu. Lepiej przerywać na chwilkę miksowanie i wtedy dodawać jajko lub miód, niż jedną ręką miksować, a drugą dodawać składniki, ponieważ przerwy nie zaszkodzą ciastu, a nie będzie ryzyka wylania miodu itp.

Zaczyna się najbardziej pracochłonny etap. W tym miejscu zostawiam mikser i dalej wyrabiam ciasto klasycznym tłuczkiem do ucierania ciasta. Nie chcę zanadto rozbić śliwek, poza tym masa zaraz stanie się tak gęsta i lepka, że można by spalić mikser.

4. Do masy dodajemy śliwki i stopniowo mąkę. Powoli mieszamy, aż masa wchłonie całą mąkę,

5. Mikserem na wysokich obrotach ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Wykładamy ją na wyrobione ciasto i bardzo powoli i delikatnie mieszamy, aż do uzyskania jednolitej błyszczącej masy.

6. Ciasto wkładamy do dużej podłużnej formy (keksówki) o wymiarach podstawy 26,5 cm na 8 cm i wysokości 8 cm*, pieczemy przez godzinę w 180° lub do momentu, w którym patyczek włożony w piernik będzie suchy. Jeśli góra jest już dobrze przypieczona, a środek wilgotny, nakrywamy ciasto folią aluminiową, aby uniknąć przypalenia. Jeśli jednak do niego dojdzie, wystarczy zeskrobać przypaloną warstwę. (Ja akurat nie miałam dzisiaj folii i musiałam bezczynnie patrzeć jak się zbytnio przypieka na górze, co nie było miłym przeżyciem, a jakoś wytrzymałam..., nie powoduje to oczywiście żadnych zmian w smaku, jak i w wyglądzie, jeśli mamy zamiar przed podaniem polać piernik polewą lub lukrem.)

7.Ostudzony piernik zawijamy w ściereczkę i przechowujemy w chłodnym miejscu co najmniej tydzień przed podaniem.

Pokrojone śliwki.

Ciasto w trakcie wyrabiania.

Wyrobione ciasto, przed dodaniem piany. Troszkę się lepi.

Dodajemy pianę z białek...

Wyrobione ciasto, gotowe do przełożenia do formy.




Zawijamy piernik w ściereczkę i przechowujemy w chłodnym miejscu.

*Na wszelki wypadek podaję wymiary "góry" formy: 30 cm x 12 cm

Przepis: Kuchnia 12-2013

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

CYTRYNY W KORZENNYM SYROPIE – DODATEK DO HERBATY

Składniki: 1 kg cytryn20 goździków1 gwiazdka anyżu2 kawałki kory cynamonu600 g cukru600 ml wodyplastry imbiru Podana ilość składników wystarcza na przygotowanie około 7 małych słoików gotowych cytryn.

Przygotowanie: Cytryny wyszorować i sparzyć, pokroić w plasterki. We wcześniej wyparzonych słoikach ułożyć dość ściśle plastry cytryn oraz po dwa plastry imbiru.
Wodę zagotować z cukrem. Dodać anyż, cynamon oraz goździki. Gotować 5 minut.
Plastry cytryn w słoikach zalać gorącym syropem z przyprawami. Zakręcić słoiki. Pasteryzować przez 15 minut.
Po otwarciu słoiki przechowywać w lodówce.

Oryginalny przepis: 
http://kuchennefascynacje.blox.pl/2015/09/Korzenne-cytryny-w-syropie-do-herbaty.html








PIEROGI Z WĘDZONYM PSTRĄGIEM I ZIEMNIAKAMI

Kiedyś co jakiś czas jeździliśmy ze znajomymi do Krakowa, w celach, powiedzmy, rozrywkowo-kulturalnych... W mieście artystów nie mogliśmy nie pójść na "Pierożki u Vincenta". To urocza knajpka, w której serwuje się jedynie pierogi, ale za to w niezliczonych wariacjach. Wszyscy byli zadowoleni. Być może właśnie ze względu na możliwość przygotowywania ich na wiele sposobów, pierogi są jednym z moich ulubionych dań. Może również dlatego, że kojarzą mi się z dzieciństwem i Babcią, która robi najlepsze ruskie na świecie. Wiem, wiem, każda babcia robi najlepsze... 
W grudniowym "Moim Gotowaniu" kilka przepisów na oryginalne pierogi podaje świetna szefowa kuchni Agata Wojda. Ponieważ lubię ryby, najbardziej zainteresował mnie przepis na pierogi z wędzonym pstrągiem, ziemniakami, natką pietruszki i sokiem cytrynowym. Zrobiłam i się nie zawiodłam. 
Składniki: Ciasto: 1/2 kg mąki 2 żółtka  szklanka wody sól Farsz: 1/2 kg ziemniaków ugotowanych w mundurkach 20 dag czystego, obra…

NAJPROSTSZE TRZYSKŁADNIKOWE PLACKI BANANOWE

Tym razem zapraszam na kolejne placki bananowe, ich przygotowanie jest jeszcze łatwiejsze niż poprzednich. Przepis zawiera proporcje dla jednej osoby, oczywiście można zwiększyć ilość składników i przygotować placuszki dla większej liczby chętnych.
Placki są wyśmienite, słodkie dzięki bananowi, cynamon dodaje wspaniałego aromatu. Konsystencja placuszków jest bardzo przyjemna. Na pewno będzie to jedno z moich ulubionych weekendowych śniadań.
Mam zamiar poeksperymentować też z innymi rodzajami mąki niż pszenna, dam znać jak wyjdą te eksperymenty.
Placuszki z pysznym dżemem gruszkowym, który dostałam od swojej siostry ciotecznej Pauliny, potrafiącej stworzyć różne kulinarne cuda.
Składniki dla jednej osoby: 1 banan1 jajko2 łyżki mąki pszennejcynamon (opcjonalnie)
Banana rozgniatamy widelcem w misce. Dodajemy jajko i przesianą mąkę. Miksujemy do połączenia składników, smażymy na maśle.
Pyszne są nawet bez dodatków, ale w towarzystwie dowolnych dżemów, konfitur czy syropu klonowego będą pr…