PIERNIK TORUŃSKI




Piernik według poniższego przepisu trzeba upiec co najmniej tydzień przed świętami.

Składniki:
  • 250g mąki pszennej 
  • 250g mąki żytniej, nie razowej 
  • 250g miodu 
  • 150g masła w temperaturze pokojowej 
  • 200g cukru 
  • 5 jajek, oddzielnie żółtka (w temperaturze pokojowej) i białka (schłodzone) 
  • 100g suszonych śliwek, posiekanych 
  • 1 opakowanie przyprawy do piernika, najbardziej lubię Kamis 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej 

Przygotowanie:

1. Miód podgrzewamy w garnku z grubym dnem z przyprawą do piernika aż będzie gorący, ale nie zagotowujemy. Zostawiamy do ostudzenia.

2. Do miski wsypujemy obie mąki, dodajemy proszek do pieczenia i sodę, mieszamy.

3. Mikserem na niskich obrotach ucieramy masło z cukrem, dodając stopniowo po jednym żółtku i po łyżce miodu. Lepiej przerywać na chwilkę miksowanie i wtedy dodawać jajko lub miód, niż jedną ręką miksować, a drugą dodawać składniki, ponieważ przerwy nie zaszkodzą ciastu, a nie będzie ryzyka wylania miodu itp.

Zaczyna się najbardziej pracochłonny etap. W tym miejscu zostawiam mikser i dalej wyrabiam ciasto klasycznym tłuczkiem do ucierania ciasta. Nie chcę zanadto rozbić śliwek, poza tym masa zaraz stanie się tak gęsta i lepka, że można by spalić mikser.

4. Do masy dodajemy śliwki i stopniowo mąkę. Powoli mieszamy, aż masa wchłonie całą mąkę,

5. Mikserem na wysokich obrotach ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Wykładamy ją na wyrobione ciasto i bardzo powoli i delikatnie mieszamy, aż do uzyskania jednolitej błyszczącej masy.

6. Ciasto wkładamy do dużej podłużnej formy (keksówki) o wymiarach podstawy 26,5 cm na 8 cm i wysokości 8 cm*, pieczemy przez godzinę w 180° lub do momentu, w którym patyczek włożony w piernik będzie suchy. Jeśli góra jest już dobrze przypieczona, a środek wilgotny, nakrywamy ciasto folią aluminiową, aby uniknąć przypalenia. Jeśli jednak do niego dojdzie, wystarczy zeskrobać przypaloną warstwę. (Ja akurat nie miałam dzisiaj folii i musiałam bezczynnie patrzeć jak się zbytnio przypieka na górze, co nie było miłym przeżyciem, a jakoś wytrzymałam..., nie powoduje to oczywiście żadnych zmian w smaku, jak i w wyglądzie, jeśli mamy zamiar przed podaniem polać piernik polewą lub lukrem.)

7.Ostudzony piernik zawijamy w ściereczkę i przechowujemy w chłodnym miejscu co najmniej tydzień przed podaniem.

Pokrojone śliwki.

Ciasto w trakcie wyrabiania.

Wyrobione ciasto, przed dodaniem piany. Troszkę się lepi.

Dodajemy pianę z białek...

Wyrobione ciasto, gotowe do przełożenia do formy.




Zawijamy piernik w ściereczkę i przechowujemy w chłodnym miejscu.

*Na wszelki wypadek podaję wymiary "góry" formy: 30 cm x 12 cm

Przepis: Kuchnia 12-2013

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

CYTRYNY W KORZENNYM SYROPIE – DODATEK DO HERBATY

PIEROGI Z WĘDZONYM PSTRĄGIEM I ZIEMNIAKAMI

KUBECZKOWA BABKA JOGURTOWA