Od wielu lat nie ma w naszym domu świątecznego gotowania, czy to na Boże Narodzenie, czy na Wielkanoc, bez książek Macieja Kuronia. Pięknie napisany poradnik bożonarodzeniowy, oprócz wspaniałych przepisów na tradycyjne dania, zawiera również wiele anegdot, cytatów i rad przydatnych w kuchni przez cały rok. Szkoda, że Autora nie ma już z nami.
- 800 g kiszonej kapusty
- 70 g suszonych grzybów
- 1 cebula
- 100 g masła
- 3 łyżki oleju
- sól, pieprz
Grzyby moczymy w wodzie przez co najmniej 2 godziny, następnie gotujemy do miękkości, odcedzamy i drobniutko siekamy. Kapustę odciskamy. Jeśli jest bardzo kwaśna, to wcześniej przelewamy ją wodą i dusimy w wywarze z grzybów i w maśle. Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy na oleju, dodajemy wraz z grzybami do kapusty i dusimy razem do odparowania płynu. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem.
Ciasto:- 2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki letniej wody
- jajko
- szczypta soli
W misce wymieszać mąkę z solą, dodać jajko i wodę. Do połączenia się składników zagniatać w misce, a potem na stolnicy, do otrzymania gładkiego ciasta. Rozwałkować i szklanką wycinać kółka. Ulepione pierogi wrzucamy na wrzątek, mieszamy, gotujemy około 5 min od wypłynięcia.
Przepis na farsz: Maciej Kuroń Potrawy na Wigilię i Święta, czyli jak przeżyć Święta i jeszcze mieć z tego przyjemność, 2007.
Przepis na ciasto: Naj wydanie specjalne, luty, 2010.
Komentarze
Prześlij komentarz