KUBECZKOWA BABKA JOGURTOWA

Wielkanoc za niecałe 4 tygodnie. Niektórzy uważają, że już najwyższy czas na planowanie Świąt, inni leniwie przeglądają przepisy, jeszcze inni w ogóle nie mają czasu o tym pomyśleć. Moja pierwsza propozycja jest idealna dla wszystkich, również tych najbardziej zabieganych. To niezwykle prosta i pyszna babka jogurtowa. Jest delikatna i puszysta. Piekę ją od 9 lat i nigdy mnie nie zawiodła. 


Składniki:

  • 2 kubeczki jogurtu naturalnego (zawsze używam Zott)
  • 2 kubeczki (po jogurcie) cukru
  • 3 kubeczki (po jogurcie) mąki
  • niepełny kubeczek (po jogurcie) oleju
  • 3 jajka
  • 1 proszek do pieczenia
  • cukier waniliowy
  • masło i bułka tarta do przygotowania formy

Przygotowanie:
Wszystkie składniki umieszczamy w misce i miksujemy.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 60-70 minut. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzamy ciasto patyczkiem. Powinno być wilgotne, ale nie powinno oblepiać patyczka. Gotowa babka jest z wierzchu brązowa, a w środku jasna.
Babkę dowolnie dekorujemy, możemy np. oblać ją polewą z białej czekolady i posypać kandyzowaną skórką pomarańczową.

Źródło przepisu: Pani Domu poleca Ciasta wielkanocne, nr 1(58)/2006. (Aż nie mogę uwierzyć, że ta książeczka jest już tak stara...)





Więcej kulinarnych zdjęć i inspiracji: instagram.com/_konfiturra i natacy.blogspot.com


Komentarze