Przejdź do głównej zawartości

TARTA Z BROKUŁAMI



Uwielbiam tarty. Są pyszne, piękne, można je przygotowywać na nieskończoną ilość sposobów i nie jest to wcale trudne. Tartę według tego przepisu robiłam już wiele razy i była ze mną na niejednej imprezie... Nigdy nic z niej nie zostało. :)

Składniki na ciasto:
  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g zimnego masła, pokrojonego na nieduże kawałki
  • 1 jajko prosto z lodówki
  • 15 g startego żółtego sera
  • sól
  • dodatkowo: papier do pieczenia i około 500 g fasoli lub grochu do obciążenia ciasta
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy starty ser, sól i masło. Palcami wcieramy masło w mąkę i pozostałe składniki, aż masa zacznie przypominać okruchy chleba. Dodajemy jajko i wyrabiamy gładkie ciasto. Gotowe zawijamy w czystą ściereczkę lub folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut.
Formę do tarty smarujemy masłem i wykładamy rozwałkowanym ciastem. Spód nakłuwamy widelcem, przykrywamy pogniecionym papierem do pieczenia i obciążamy fasolą lub grochem i pieczemy 15 minut w 180° C. Zdejmujemy papier z fasolą i pieczemy spód jeszcze przez 5 minut.

Składniki na nadzienie:
  • 200 g śmietany 18 %
  • 3 jajka
  • 1 nieduży brokuł
  • 1 nieduży por (tylko biała część)
  • 15 g startego żółtego sera
  • zioła prowansalskie
  • sól i pieprz
Brokuł myjemy i dzielimy na różyczki. Krótko obgotowujemy je w osolonej wodzie i zostawiamy na sitku. Pora kroimy w cienkie paseczki i podsmażamy na oleju lub oliwie. Jajka i śmietanę roztrzepujemy widelcem, dodajemy ser i paseczki pora, przyprawiamy ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem. Przelewamy masę na podpieczone i przestudzone ciasto. Układamy różyczki brokułu i wkładamy tartę do piekarnika. Pieczemy około 35-40 min w 180° C.

Na podstawie przepisu z bloga www.bistromama.pl: http://www.bistromama.pl/2012/06/tarta-na-kruchym-ciescie-z-brokuami.html.



Według tego przepisu wychodzi trochę za dużo ciasta, ale można pokroić je na paseczki, "skręcić" i upiec domowe krakersy.

Bon appétit!

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

CYTRYNY W KORZENNYM SYROPIE – DODATEK DO HERBATY

Składniki: 1 kg cytryn20 goździków1 gwiazdka anyżu2 kawałki kory cynamonu600 g cukru600 ml wodyplastry imbiru Podana ilość składników wystarcza na przygotowanie około 7 małych słoików gotowych cytryn.

Przygotowanie: Cytryny wyszorować i sparzyć, pokroić w plasterki. We wcześniej wyparzonych słoikach ułożyć dość ściśle plastry cytryn oraz po dwa plastry imbiru.
Wodę zagotować z cukrem. Dodać anyż, cynamon oraz goździki. Gotować 5 minut.
Plastry cytryn w słoikach zalać gorącym syropem z przyprawami. Zakręcić słoiki. Pasteryzować przez 15 minut.
Po otwarciu słoiki przechowywać w lodówce.

Oryginalny przepis: 
http://kuchennefascynacje.blox.pl/2015/09/Korzenne-cytryny-w-syropie-do-herbaty.html








PIEROGI Z WĘDZONYM PSTRĄGIEM I ZIEMNIAKAMI

Kiedyś co jakiś czas jeździliśmy ze znajomymi do Krakowa, w celach, powiedzmy, rozrywkowo-kulturalnych... W mieście artystów nie mogliśmy nie pójść na "Pierożki u Vincenta". To urocza knajpka, w której serwuje się jedynie pierogi, ale za to w niezliczonych wariacjach. Wszyscy byli zadowoleni. Być może właśnie ze względu na możliwość przygotowywania ich na wiele sposobów, pierogi są jednym z moich ulubionych dań. Może również dlatego, że kojarzą mi się z dzieciństwem i Babcią, która robi najlepsze ruskie na świecie. Wiem, wiem, każda babcia robi najlepsze... 
W grudniowym "Moim Gotowaniu" kilka przepisów na oryginalne pierogi podaje świetna szefowa kuchni Agata Wojda. Ponieważ lubię ryby, najbardziej zainteresował mnie przepis na pierogi z wędzonym pstrągiem, ziemniakami, natką pietruszki i sokiem cytrynowym. Zrobiłam i się nie zawiodłam. 
Składniki: Ciasto: 1/2 kg mąki 2 żółtka  szklanka wody sól Farsz: 1/2 kg ziemniaków ugotowanych w mundurkach 20 dag czystego, obra…

NAJPROSTSZE TRZYSKŁADNIKOWE PLACKI BANANOWE

Tym razem zapraszam na kolejne placki bananowe, ich przygotowanie jest jeszcze łatwiejsze niż poprzednich. Przepis zawiera proporcje dla jednej osoby, oczywiście można zwiększyć ilość składników i przygotować placuszki dla większej liczby chętnych.
Placki są wyśmienite, słodkie dzięki bananowi, cynamon dodaje wspaniałego aromatu. Konsystencja placuszków jest bardzo przyjemna. Na pewno będzie to jedno z moich ulubionych weekendowych śniadań.
Mam zamiar poeksperymentować też z innymi rodzajami mąki niż pszenna, dam znać jak wyjdą te eksperymenty.
Placuszki z pysznym dżemem gruszkowym, który dostałam od swojej siostry ciotecznej Pauliny, potrafiącej stworzyć różne kulinarne cuda.
Składniki dla jednej osoby: 1 banan1 jajko2 łyżki mąki pszennejcynamon (opcjonalnie)
Banana rozgniatamy widelcem w misce. Dodajemy jajko i przesianą mąkę. Miksujemy do połączenia składników, smażymy na maśle.
Pyszne są nawet bez dodatków, ale w towarzystwie dowolnych dżemów, konfitur czy syropu klonowego będą pr…