Uwielbiam tarty. Są pyszne, piękne, można je przygotowywać na nieskończoną ilość sposobów i nie jest to wcale trudne. Tartę według tego przepisu robiłam już wiele razy i była ze mną na niejednej imprezie... Nigdy nic z niej nie zostało. :)
Składniki na ciasto:
- 200 g mąki pszennej
- 100 g zimnego masła, pokrojonego na nieduże kawałki
- 1 jajko prosto z lodówki
- 15 g startego żółtego sera
- sól
- dodatkowo: papier do pieczenia i około 500 g fasoli lub grochu do obciążenia ciasta
Formę do tarty smarujemy masłem i wykładamy rozwałkowanym ciastem. Spód nakłuwamy widelcem, przykrywamy pogniecionym papierem do pieczenia i obciążamy fasolą lub grochem i pieczemy 15 minut w 180° C. Zdejmujemy papier z fasolą i pieczemy spód jeszcze przez 5 minut.
Składniki na nadzienie:
- 200 g śmietany 18 %
- 3 jajka
- 1 nieduży brokuł
- 1 nieduży por (tylko biała część)
- 15 g startego żółtego sera
- zioła prowansalskie
- sól i pieprz
Na podstawie przepisu z bloga www.bistromama.pl: http://www.bistromama.pl/2012/06/tarta-na-kruchym-ciescie-z-brokuami.html.
Komentarze
Prześlij komentarz