TARTA Z BROKUŁAMI



Uwielbiam tarty. Są pyszne, piękne, można je przygotowywać na nieskończoną ilość sposobów i nie jest to wcale trudne. Tartę według tego przepisu robiłam już wiele razy i była ze mną na niejednej imprezie... Nigdy nic z niej nie zostało. :)

Składniki na ciasto:
  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g zimnego masła, pokrojonego na nieduże kawałki
  • 1 jajko prosto z lodówki
  • 15 g startego żółtego sera
  • sól
  • dodatkowo: papier do pieczenia i około 500 g fasoli lub grochu do obciążenia ciasta
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy starty ser, sól i masło. Palcami wcieramy masło w mąkę i pozostałe składniki, aż masa zacznie przypominać okruchy chleba. Dodajemy jajko i wyrabiamy gładkie ciasto. Gotowe zawijamy w czystą ściereczkę lub folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut.
Formę do tarty smarujemy masłem i wykładamy rozwałkowanym ciastem. Spód nakłuwamy widelcem, przykrywamy pogniecionym papierem do pieczenia i obciążamy fasolą lub grochem i pieczemy 15 minut w 180° C. Zdejmujemy papier z fasolą i pieczemy spód jeszcze przez 5 minut.

Składniki na nadzienie:
  • 200 g śmietany 18 %
  • 3 jajka
  • 1 nieduży brokuł
  • 1 nieduży por (tylko biała część)
  • 15 g startego żółtego sera
  • zioła prowansalskie
  • sól i pieprz
Brokuł myjemy i dzielimy na różyczki. Krótko obgotowujemy je w osolonej wodzie i zostawiamy na sitku. Pora kroimy w cienkie paseczki i podsmażamy na oleju lub oliwie. Jajka i śmietanę roztrzepujemy widelcem, dodajemy ser i paseczki pora, przyprawiamy ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem. Przelewamy masę na podpieczone i przestudzone ciasto. Układamy różyczki brokułu i wkładamy tartę do piekarnika. Pieczemy około 35-40 min w 180° C.

Na podstawie przepisu z bloga www.bistromama.pl: http://www.bistromama.pl/2012/06/tarta-na-kruchym-ciescie-z-brokuami.html.



Według tego przepisu wychodzi trochę za dużo ciasta, ale można pokroić je na paseczki, "skręcić" i upiec domowe krakersy.

Bon appétit!

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

CYTRYNY W KORZENNYM SYROPIE – DODATEK DO HERBATY

PIEROGI Z WĘDZONYM PSTRĄGIEM I ZIEMNIAKAMI

KUBECZKOWA BABKA JOGURTOWA