Przejdź do głównej zawartości

TARTA Z BROKUŁAMI



Uwielbiam tarty. Są pyszne, piękne, można je przygotowywać na nieskończoną ilość sposobów i nie jest to wcale trudne. Tartę według tego przepisu robiłam już wiele razy i była ze mną na niejednej imprezie... Nigdy nic z niej nie zostało. :)

Składniki na ciasto:
  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g zimnego masła, pokrojonego na nieduże kawałki
  • 1 jajko prosto z lodówki
  • 15 g startego żółtego sera
  • sól
  • dodatkowo: papier do pieczenia i około 500 g fasoli lub grochu do obciążenia ciasta
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy starty ser, sól i masło. Palcami wcieramy masło w mąkę i pozostałe składniki, aż masa zacznie przypominać okruchy chleba. Dodajemy jajko i wyrabiamy gładkie ciasto. Gotowe zawijamy w czystą ściereczkę lub folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut.
Formę do tarty smarujemy masłem i wykładamy rozwałkowanym ciastem. Spód nakłuwamy widelcem, przykrywamy pogniecionym papierem do pieczenia i obciążamy fasolą lub grochem i pieczemy 15 minut w 180° C. Zdejmujemy papier z fasolą i pieczemy spód jeszcze przez 5 minut.

Składniki na nadzienie:
  • 200 g śmietany 18 %
  • 3 jajka
  • 1 nieduży brokuł
  • 1 nieduży por (tylko biała część)
  • 15 g startego żółtego sera
  • zioła prowansalskie
  • sól i pieprz
Brokuł myjemy i dzielimy na różyczki. Krótko obgotowujemy je w osolonej wodzie i zostawiamy na sitku. Pora kroimy w cienkie paseczki i podsmażamy na oleju lub oliwie. Jajka i śmietanę roztrzepujemy widelcem, dodajemy ser i paseczki pora, przyprawiamy ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem. Przelewamy masę na podpieczone i przestudzone ciasto. Układamy różyczki brokułu i wkładamy tartę do piekarnika. Pieczemy około 35-40 min w 180° C.

Na podstawie przepisu z bloga www.bistromama.pl: http://www.bistromama.pl/2012/06/tarta-na-kruchym-ciescie-z-brokuami.html.



Według tego przepisu wychodzi trochę za dużo ciasta, ale można pokroić je na paseczki, "skręcić" i upiec domowe krakersy.

Bon appétit!

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

CYTRYNY W KORZENNYM SYROPIE – DODATEK DO HERBATY

Składniki: 1 kg cytryn20 goździków1 gwiazdka anyżu2 kawałki kory cynamonu600 g cukru600 ml wodyplastry imbiru Podana ilość składników wystarcza na przygotowanie około 7 małych słoików gotowych cytryn.

Przygotowanie: Cytryny wyszorować i sparzyć, pokroić w plasterki. We wcześniej wyparzonych słoikach ułożyć dość ściśle plastry cytryn oraz po dwa plastry imbiru.
Wodę zagotować z cukrem. Dodać anyż, cynamon oraz goździki. Gotować 5 minut.
Plastry cytryn w słoikach zalać gorącym syropem z przyprawami. Zakręcić słoiki. Pasteryzować przez 15 minut.
Po otwarciu słoiki przechowywać w lodówce.

Oryginalny przepis: 
http://kuchennefascynacje.blox.pl/2015/09/Korzenne-cytryny-w-syropie-do-herbaty.html








PIEROGI Z WĘDZONYM PSTRĄGIEM I ZIEMNIAKAMI

Kiedyś co jakiś czas jeździliśmy ze znajomymi do Krakowa, w celach, powiedzmy, rozrywkowo-kulturalnych... W mieście artystów nie mogliśmy nie pójść na "Pierożki u Vincenta". To urocza knajpka, w której serwuje się jedynie pierogi, ale za to w niezliczonych wariacjach. Wszyscy byli zadowoleni. Być może właśnie ze względu na możliwość przygotowywania ich na wiele sposobów, pierogi są jednym z moich ulubionych dań. Może również dlatego, że kojarzą mi się z dzieciństwem i Babcią, która robi najlepsze ruskie na świecie. Wiem, wiem, każda babcia robi najlepsze... 
W grudniowym "Moim Gotowaniu" kilka przepisów na oryginalne pierogi podaje świetna szefowa kuchni Agata Wojda. Ponieważ lubię ryby, najbardziej zainteresował mnie przepis na pierogi z wędzonym pstrągiem, ziemniakami, natką pietruszki i sokiem cytrynowym. Zrobiłam i się nie zawiodłam. 
Składniki: Ciasto: 1/2 kg mąki 2 żółtka  szklanka wody sól Farsz: 1/2 kg ziemniaków ugotowanych w mundurkach 20 dag czystego, obra…

KUBECZKOWA BABKA JOGURTOWA

Wielkanoc za niecałe 4 tygodnie. Niektórzy uważają, że już najwyższy czas na planowanie Świąt, inni leniwie przeglądają przepisy, jeszcze inni w ogóle nie mają czasu o tym pomyśleć. Moja pierwsza propozycja jest idealna dla wszystkich, również tych najbardziej zabieganych. To niezwykle prosta i pyszna babka jogurtowa. Jest delikatna i puszysta. Piekę ją od 9 lat i nigdy mnie nie zawiodła. 

Składniki:

2 kubeczki jogurtu naturalnego (zawsze używam Zott)2 kubeczki (po jogurcie) cukru3 kubeczki (po jogurcie) mąkiniepełny kubeczek (po jogurcie) oleju3 jajka1 proszek do pieczeniacukier waniliowymasło i bułka tarta do przygotowania formy
Przygotowanie:
Wszystkie składniki umieszczamy w misce i miksujemy.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 60-70 minut. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzamy ciasto patyczkiem. Powinno być wilgotne, ale nie powinno oblepiać patyczka. Gotowa babka jest z wierzchu brązowa, a w środku jasna. Babkę dowolnie dekorujemy, możemy np. oblać ją polewą z białej…