Przejdź do głównej zawartości

SERNIK CAPPUCCINO


W grudniu mam głowę zajętą głównie wszystkim tym, co związane z Bożym Narodzeniem. (Z pewnością nie ja jedna... ;)) Zaplanowałam już chyba wszystkie wypieki, którymi chciałabym osłodzić życie moim bliskim w tegoroczne święta. Wśród nich znajdzie się zdecydowanie najlepszy sernik jaki piekłam - Sernik Cappuccino. Przepada za nim cała rodzina, nawet ci, którzy nie są szczególnymi amatorami słodyczy. Sernik ten robię od kilku lat i wpisał się już na stałe w naszą świąteczną, kulinarną tradycję. Dzięki dodatkowi kawy i czekolady deserowej ma ciekawą strukturę i bogaty, oryginalny smak. Będzie się pięknie prezentował na bożonarodzeniowym stole.

Składniki:
  • 10 pokruszonych pełnoziarnistych herbatników, np. digestive
  • 5 łyżek stopionego masła
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki kremówki, zawsze używam Zott
  • 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej, bardzo polecam Nescafé créme
  • kilka kropli olejku waniliowego
  • 1 kg białego sera (trzykrotnie zmielonego)
  • 4 duże jajka
  • 2 łyżki mąki
  • 200 g posiekanej czekolady deserowej, najlepiej Wedla

Przygotowanie:
Rozgrzewamy piekarnik do 170-180°C. Zagniatamy herbatniki z masłem i 1/4 szklanki cukru. Mieszaniną równomiernie pokrywamy spód tortownicy o średnicy 20 cm. Pieczemy 10 minut, studzimy. W szklance dokładnie mieszamy śmietanę z kawą i olejkiem, tak żeby nie było żadnych grudek. W misce miksujemy ser, aż uzyska gładką konsystencję. Powoli, stale miksując, wsypujemy pozostały cukier i wbijamy po jednym jajku (kolejne dodajemy, kiedy poprzednie dobrze połączy się z masą).Wsypujemy mąkę, miksując na najniższych obrotach. Wlewamy kawową śmietankę, mieszamy, aż masa zrobi się jednolita. Na koniec dodajemy kawałeczki czekolady i chwilę mieszamy łyżką. Ciasto wylewamy na spód, pieczemy około godziny, jeśli trzeba 5-10 minut dłużej. Sernik powinien stygnąć w formie przez około 6 godzin.


Przepis - Magazyn Kuchnia (nr 11/2009)




Komentarze

Popularne posty z tego bloga

PIEROGI Z WĘDZONYM PSTRĄGIEM I ZIEMNIAKAMI

Kiedyś co jakiś czas jeździliśmy ze znajomymi do Krakowa, w celach, powiedzmy, rozrywkowo-kulturalnych... W mieście artystów nie mogliśmy nie pójść na "Pierożki u Vincenta". To urocza knajpka, w której serwuje się jedynie pierogi, ale za to w niezliczonych wariacjach. Wszyscy byli zadowoleni. Być może właśnie ze względu na możliwość przygotowywania ich na wiele sposobów, pierogi są jednym z moich ulubionych dań. Może również dlatego, że kojarzą mi się z dzieciństwem i Babcią, która robi najlepsze ruskie na świecie. Wiem, wiem, każda babcia robi najlepsze...  W grudniowym "Moim Gotowaniu" kilka przepisów na oryginalne pierogi podaje świetna szefowa kuchni Agata Wojda. Ponieważ lubię ryby, najbardziej zainteresował mnie przepis na pierogi z wędzonym pstrągiem, ziemniakami, natką pietruszki i sokiem cytrynowym. Zrobiłam i się nie zawiodłam.  Składniki: Ciasto: 1/2 kg mąki 2 żółtka  szklanka wody sól Farsz: 1/2 kg ziemniaków ugotowanych w mun

KUBECZKOWA BABKA JOGURTOWA

Wielkanoc za niecałe 4 tygodnie. Niektórzy uważają, że już najwyższy czas na planowanie Świąt, inni leniwie przeglądają przepisy, jeszcze inni w ogóle nie mają czasu o tym pomyśleć. Moja pierwsza propozycja jest idealna dla wszystkich, również tych najbardziej zabieganych. To niezwykle prosta i pyszna babka jogurtowa. Jest delikatna i puszysta. Piekę ją od 9 lat i nigdy mnie nie zawiodła.  Składniki: 2 kubeczki jogurtu naturalnego (zawsze używam Zott) 2 kubeczki (po jogurcie) cukru 3 kubeczki (po jogurcie) mąki niepełny kubeczek (po jogurcie) oleju 3 jajka 1 proszek do pieczenia cukier waniliowy masło i bułka tarta do przygotowania formy Przygotowanie: Wszystkie składniki umieszczamy w misce i miksujemy. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 60-70 minut. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzamy ciasto patyczkiem. Powinno być wilgotne, ale nie powinno oblepiać patyczka. Gotowa babka jest z wierzchu brązowa, a w środku jasna. Babkę dowolnie dekorujemy, moż

NAJPROSTSZE TRZYSKŁADNIKOWE PLACKI BANANOWE

Tym razem zapraszam na kolejne placki bananowe, ich przygotowanie jest jeszcze łatwiejsze niż poprzednich. Przepis zawiera proporcje dla jednej osoby, oczywiście można zwiększyć ilość składników i przygotować placuszki dla większej liczby chętnych. Placki są wyśmienite, słodkie dzięki bananowi, cynamon dodaje wspaniałego aromatu. Konsystencja placuszków jest bardzo przyjemna. Na pewno będzie to jedno z moich ulubionych weekendowych śniadań. Mam zamiar poeksperymentować też z innymi rodzajami mąki niż pszenna, dam znać jak wyjdą te eksperymenty. Placuszki z pysznym dżemem gruszkowym, który dostałam od swojej siostry ciotecznej Pauliny, potrafiącej stworzyć różne kulinarne cuda. Składniki dla jednej osoby: 1 banan 1 jajko 2 łyżki mąki pszennej cynamon (opcjonalnie) Banana rozgniatamy widelcem w misce. Dodajemy jajko i przesianą mąkę. Miksujemy do połączenia składników, smażymy na maśle. Pyszne są nawet bez dodatków, ale w towarzystwie dowolnych dżemów, k