Są przepisy, które niby wszyscy znają, ale trudno zdobyć je komuś, kto zaczyna gotować albo robi to rzadko. Taki przepis na bulion, wywar czy rosół warzywny: każdy, kto gotuje, powie "musisz tylko wrzucić włoszczyznę, trochę ziela angielskiego, liść laurowy, trochę tego, trochę tamtego do wody i zagotować". Niestety taka rada nie pomoże komuś, kto robi bulion po raz pierwszy, nie ma czasu i potrzebuje prostych instrukcji. Kiedyś szukałam tego przepisu i nie było łatwo. Oczywiście, w dobie wielkiej popularności blogów kulinarnych jest coraz więcej miejsc, gdzie można znaleźć podstawowe receptury i kiedy będę mieć okazję, sama także będę je zamieszczać w blogu, może ktoś z nich kiedyś skorzysta. Poniżej podaję świetny, minimalnie zmodyfikowany przepis na warzywny wywar z niezawodnej Kwestii Smaku. Składniki: 2 marchewki 1 pietruszka 1/4 selera 1/2 pora 2 litry wody 1 łyżeczka soli 2 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 5 ziaren czarnego pieprzu 1 ce