Przejdź do głównej zawartości

Posty

BULION WARZYWNY

Są przepisy, które niby wszyscy znają, ale trudno zdobyć je komuś, kto zaczyna gotować albo robi to rzadko. Taki przepis na bulion, wywar czy rosół warzywny: każdy, kto gotuje, powie "musisz tylko wrzucić włoszczyznę, trochę ziela angielskiego, liść laurowy, trochę tego, trochę tamtego do wody i zagotować". Niestety taka rada nie pomoże komuś, kto robi bulion po raz pierwszy, nie ma czasu i potrzebuje prostych instrukcji. Kiedyś szukałam tego przepisu i nie było łatwo. Oczywiście, w dobie wielkiej popularności blogów kulinarnych jest coraz więcej miejsc, gdzie można znaleźć podstawowe receptury i kiedy będę mieć okazję, sama także będę je zamieszczać w blogu, może ktoś z nich kiedyś skorzysta. Poniżej podaję świetny, minimalnie zmodyfikowany przepis na warzywny wywar z niezawodnej Kwestii Smaku. Składniki: 2 marchewki  1 pietruszka 1/4 selera 1/2 pora 2 litry wody 1 łyżeczka soli 2 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 5 ziaren czarnego pieprzu 1 ce

NAJPROSTSZE TRZYSKŁADNIKOWE PLACKI BANANOWE

Tym razem zapraszam na kolejne placki bananowe, ich przygotowanie jest jeszcze łatwiejsze niż poprzednich. Przepis zawiera proporcje dla jednej osoby, oczywiście można zwiększyć ilość składników i przygotować placuszki dla większej liczby chętnych. Placki są wyśmienite, słodkie dzięki bananowi, cynamon dodaje wspaniałego aromatu. Konsystencja placuszków jest bardzo przyjemna. Na pewno będzie to jedno z moich ulubionych weekendowych śniadań. Mam zamiar poeksperymentować też z innymi rodzajami mąki niż pszenna, dam znać jak wyjdą te eksperymenty. Placuszki z pysznym dżemem gruszkowym, który dostałam od swojej siostry ciotecznej Pauliny, potrafiącej stworzyć różne kulinarne cuda. Składniki dla jednej osoby: 1 banan 1 jajko 2 łyżki mąki pszennej cynamon (opcjonalnie) Banana rozgniatamy widelcem w misce. Dodajemy jajko i przesianą mąkę. Miksujemy do połączenia składników, smażymy na maśle. Pyszne są nawet bez dodatków, ale w towarzystwie dowolnych dżemów, k

CHLEB Z OLIWKAMI, CZERWONĄ CEBULĄ I NATKĄ PIETRUSZKI

Składniki: 7 szklanek mąki pszennej 2 czerwone cebule pokrojone w cienkie plastry 2 łyżki oliwy z oliwek 1 i 1/3 szklanki czarnych lub zielonych oliwek bez pestek 4 łyżeczki suszonych drożdży lub 5 dag świeżych (piekłam zawsze na suszonych) 3 łyżki posiekanej natki pietruszki (natka nie może być mokra) 2 łyżeczki soli Cebulę zeszklić na oliwie. Odsączone z zalewy oliwki pokroić na plasterki. Do dużej miski wsypać mąkę, dodać przestudzoną cebulę, oliwki, drożdże, sól i posiekaną natkę. Wlać dwie szklanki letniej wody, następnie wymieszać składniki. Wyrobić ciasto i zagniatać je na oprószonej mąką stolnicy ok. 10 min. Przełożyć ciasto do miski i zostawić w ciepłym miejscu na około godzinę, aby wyrosło. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, uformować z niego 2 chleby i piec je ok. 40 minut w 220°C. Piec musi być dobrze rozgrzany. Do chleba zdecydowanie pasują wytrawne dodatki, ale znam też takich, którzy zajadali go z dżemem i byli bardzo zadowoleni. Oryginalny

ZUPA Z CZERWONEJ SOCZEWICY

Tegoroczna zima nie daje nam się szczególnie we znaki, ale i tak warto czasem posilić się rozgrzewającą, gęstą zupą. Zwłaszcza, jeśli za oknem jest szaro i ponuro, a zimne powietrze wciska się do domu przez każdą szparę (chyba, że ktoś ma szczelne okna...). Oryginalny przepis na tę zupę pochodzi z bloga "ABC mojej kuchni". Autorka poleca robienie jej na bulionie, jednak rzadko mam czas, żeby przygotować domowy wywar. Ponieważ nie chcę używać gotowych kostek rosołowych, gotuję zupę na wodzie i też wychodzi bardzo dobra. Składniki: 1 szklanka czerwonej soczewicy 1 - 1,5 l bulionu (np, z tego przepisu: bulion warzywny ) 1 cebula 5 ząbków czosnku 1 puszka krojonych pomidorów lub około 250 ml przecieru pomidorowego typu passata 2 liście laurowe 2 ziarna ziela angielskiego mielony kminek zioła prowansalskie lub dalmatyńskie cukier  sól i pieprz Cebulę kroimy w drobną kostkę i szklimy na patelni. Dodajemy pomidory. Cały czas trzymając patelnię na ogniu dodajemy

PIZZA

Cienkie chrupiące ciasto, pyszny sos pomidorowy i ulubione dodatki. Samodzielnie pizzę robiłam pierwszy raz kilka lat temu, właśnie z tego przepisu z bloga WhitePlate. Spełniła wszystkie oczekiwania, dlatego przepis został zapisany i wracam do niego zawsze, kiedy mamy ochotę na ten włoski klasyk. :) Podaję składniki na dwie pizze o średnicy około 25 cm. Ciasto: 240 g mąki łyżeczka drożdży instant łyżeczka cukru łyżeczka soli 2/3 szklanki ciepłej wody 2 łyżeczki oliwy + 2 łyżki do posmarowania ciasta Wszystkie składniki zagniatamy. (Ja najpierw umieszczam je w misce, dokładnie mieszam i dopiero wtedy zagniatam na stolnicy.) Jeśli ciasto jest zbyt mokre, dodajemy więcej mąki. Z ciasta formujemy kulę, smarujemy ją oliwą i wkładamy do czystej miski lub makutry. Miskę/makutrę nakrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce. W tym czasie zaczynamy nagrzewać piekarnik do 230 st. C, musi być bardzo gorący. Robimy sos. Składniki: puszka pomidorów - pomido

TARTA Z BROKUŁAMI

Uwielbiam tarty. Są pyszne, piękne, można je przygotowywać na nieskończoną ilość sposobów i nie jest to wcale trudne. Tartę według tego przepisu robiłam już wiele razy i była ze mną na niejednej imprezie... Nigdy nic z niej nie zostało. :) Składniki na ciasto: 200 g mąki pszennej 100 g zimnego masła, pokrojonego na nieduże kawałki 1 jajko prosto z lodówki 15 g startego żółtego sera sól dodatkowo: papier do pieczenia i około 500 g fasoli lub grochu do obciążenia ciasta Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy starty ser, sól i masło. Palcami wcieramy masło w mąkę i pozostałe składniki, aż masa zacznie przypominać okruchy chleba. Dodajemy jajko i wyrabiamy gładkie ciasto. Gotowe zawijamy w czystą ściereczkę lub folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut. Formę do tarty smarujemy masłem i wykładamy rozwałkowanym ciastem. Spód nakłuwamy widelcem, przykrywamy pogniecionym papierem do pieczenia i obciążamy fasolą lub grochem i pieczemy 15 minut w 180° C. Zdejmujemy pap

AKSAMITNY KREM CZEKOLADOWY

Jakiś czas temu szukałam przepisu na szybki deser i trafiłam na krem czekoladowy według Jamiego Olivera, na pin-upcake.blogspot.com. Okazał się deserem idealnym - jest pyszny, bajecznie czekoladowy, a do tego nie wymaga wielkich zdolności kulinarnych. Można go przygotować na ostatnią chwilę (+ czas chłodzenia - 45 min). Bardzo polecam. Składniki: 250 ml śmietany kremówki (30 %) 100 g gorzkiej czekolady 100 g mlecznej czekolady  2 żółtka łyżka solonego masła lub łyżka masła + mała szczypta soli Śmietanę podgrzewamy w garnku aż będzie gorąca, ale jej nie zagotowujemy. Zdejmujemy z ognia i wrzucamy połamaną w kostki czekoladę. Mieszamy do jej całkowitego rozpuszczenia się, następnie dodajemy żółtka, dalej dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy masło oraz ewentualnie szczyptę soli i mieszamy do uzyskania gładkiej, aksamitnej masy. Przekładamy krem do małych filiżanek lub miseczek i chłodzimy w lodówce co najmniej 45 minut. Oryginalny przepis: http://pin-upcake.