CHLEB Z OLIWKAMI, CZERWONĄ CEBULĄ I NATKĄ PIETRUSZKI


Składniki:
  • 7 szklanek mąki pszennej
  • 2 czerwone cebule pokrojone w cienkie plastry
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 i 1/3 szklanki czarnych lub zielonych oliwek bez pestek
  • 4 łyżeczki suszonych drożdży lub 5 dag świeżych (piekłam zawsze na suszonych)
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki (natka nie może być mokra)
  • 2 łyżeczki soli


Cebulę zeszklić na oliwie. Odsączone z zalewy oliwki pokroić na plasterki. Do dużej miski wsypać mąkę, dodać przestudzoną cebulę, oliwki, drożdże, sól i posiekaną natkę. Wlać dwie szklanki letniej wody, następnie wymieszać składniki. Wyrobić ciasto i zagniatać je na oprószonej mąką stolnicy ok. 10 min. Przełożyć ciasto do miski i zostawić w ciepłym miejscu na około godzinę, aby wyrosło. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, uformować z niego 2 chleby i piec je ok. 40 minut w 220°C. Piec musi być dobrze rozgrzany.

Do chleba zdecydowanie pasują wytrawne dodatki, ale znam też takich, którzy zajadali go z dżemem i byli bardzo zadowoleni.




Oryginalny przepis: Domowe pieczywo, 45 przepisówBiblioteczka Poradnika Domowego 28, s.15. 

Więcej kulinarnych zdjęć na natacy.blogspot.com

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

CYTRYNY W KORZENNYM SYROPIE – DODATEK DO HERBATY

PIEROGI Z WĘDZONYM PSTRĄGIEM I ZIEMNIAKAMI

KUBECZKOWA BABKA JOGURTOWA