Przejdź do głównej zawartości

CHLEB Z OLIWKAMI, CZERWONĄ CEBULĄ I NATKĄ PIETRUSZKI


Składniki:
  • 7 szklanek mąki pszennej
  • 2 czerwone cebule pokrojone w cienkie plastry
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 i 1/3 szklanki czarnych lub zielonych oliwek bez pestek
  • 4 łyżeczki suszonych drożdży lub 5 dag świeżych (piekłam zawsze na suszonych)
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki (natka nie może być mokra)
  • 2 łyżeczki soli


Cebulę zeszklić na oliwie. Odsączone z zalewy oliwki pokroić na plasterki. Do dużej miski wsypać mąkę, dodać przestudzoną cebulę, oliwki, drożdże, sól i posiekaną natkę. Wlać dwie szklanki letniej wody, następnie wymieszać składniki. Wyrobić ciasto i zagniatać je na oprószonej mąką stolnicy ok. 10 min. Przełożyć ciasto do miski i zostawić w ciepłym miejscu na około godzinę, aby wyrosło. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, uformować z niego 2 chleby i piec je ok. 40 minut w 220°C. Piec musi być dobrze rozgrzany.

Do chleba zdecydowanie pasują wytrawne dodatki, ale znam też takich, którzy zajadali go z dżemem i byli bardzo zadowoleni.




Oryginalny przepis: Domowe pieczywo, 45 przepisówBiblioteczka Poradnika Domowego 28, s.15. 

Więcej kulinarnych zdjęć na natacy.blogspot.com

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

PIEROGI Z WĘDZONYM PSTRĄGIEM I ZIEMNIAKAMI

Kiedyś co jakiś czas jeździliśmy ze znajomymi do Krakowa, w celach, powiedzmy, rozrywkowo-kulturalnych... W mieście artystów nie mogliśmy nie pójść na "Pierożki u Vincenta". To urocza knajpka, w której serwuje się jedynie pierogi, ale za to w niezliczonych wariacjach. Wszyscy byli zadowoleni. Być może właśnie ze względu na możliwość przygotowywania ich na wiele sposobów, pierogi są jednym z moich ulubionych dań. Może również dlatego, że kojarzą mi się z dzieciństwem i Babcią, która robi najlepsze ruskie na świecie. Wiem, wiem, każda babcia robi najlepsze...  W grudniowym "Moim Gotowaniu" kilka przepisów na oryginalne pierogi podaje świetna szefowa kuchni Agata Wojda. Ponieważ lubię ryby, najbardziej zainteresował mnie przepis na pierogi z wędzonym pstrągiem, ziemniakami, natką pietruszki i sokiem cytrynowym. Zrobiłam i się nie zawiodłam.  Składniki: Ciasto: 1/2 kg mąki 2 żółtka  szklanka wody sól Farsz: 1/2 kg ziemniaków ugotowanych w mun

KUBECZKOWA BABKA JOGURTOWA

Wielkanoc za niecałe 4 tygodnie. Niektórzy uważają, że już najwyższy czas na planowanie Świąt, inni leniwie przeglądają przepisy, jeszcze inni w ogóle nie mają czasu o tym pomyśleć. Moja pierwsza propozycja jest idealna dla wszystkich, również tych najbardziej zabieganych. To niezwykle prosta i pyszna babka jogurtowa. Jest delikatna i puszysta. Piekę ją od 9 lat i nigdy mnie nie zawiodła.  Składniki: 2 kubeczki jogurtu naturalnego (zawsze używam Zott) 2 kubeczki (po jogurcie) cukru 3 kubeczki (po jogurcie) mąki niepełny kubeczek (po jogurcie) oleju 3 jajka 1 proszek do pieczenia cukier waniliowy masło i bułka tarta do przygotowania formy Przygotowanie: Wszystkie składniki umieszczamy w misce i miksujemy. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 60-70 minut. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzamy ciasto patyczkiem. Powinno być wilgotne, ale nie powinno oblepiać patyczka. Gotowa babka jest z wierzchu brązowa, a w środku jasna. Babkę dowolnie dekorujemy, moż

NAJPROSTSZE TRZYSKŁADNIKOWE PLACKI BANANOWE

Tym razem zapraszam na kolejne placki bananowe, ich przygotowanie jest jeszcze łatwiejsze niż poprzednich. Przepis zawiera proporcje dla jednej osoby, oczywiście można zwiększyć ilość składników i przygotować placuszki dla większej liczby chętnych. Placki są wyśmienite, słodkie dzięki bananowi, cynamon dodaje wspaniałego aromatu. Konsystencja placuszków jest bardzo przyjemna. Na pewno będzie to jedno z moich ulubionych weekendowych śniadań. Mam zamiar poeksperymentować też z innymi rodzajami mąki niż pszenna, dam znać jak wyjdą te eksperymenty. Placuszki z pysznym dżemem gruszkowym, który dostałam od swojej siostry ciotecznej Pauliny, potrafiącej stworzyć różne kulinarne cuda. Składniki dla jednej osoby: 1 banan 1 jajko 2 łyżki mąki pszennej cynamon (opcjonalnie) Banana rozgniatamy widelcem w misce. Dodajemy jajko i przesianą mąkę. Miksujemy do połączenia składników, smażymy na maśle. Pyszne są nawet bez dodatków, ale w towarzystwie dowolnych dżemów, k