ZUPA Z CZERWONEJ SOCZEWICY


Tegoroczna zima nie daje nam się szczególnie we znaki, ale i tak warto czasem posilić się rozgrzewającą, gęstą zupą. Zwłaszcza, jeśli za oknem jest szaro i ponuro, a zimne powietrze wciska się do domu przez każdą szparę (chyba, że ktoś ma szczelne okna...). Oryginalny przepis na tę zupę pochodzi z bloga "ABC mojej kuchni". Autorka poleca robienie jej na bulionie, jednak rzadko mam czas, żeby przygotować domowy wywar. Ponieważ nie chcę używać gotowych kostek rosołowych, gotuję zupę na wodzie i też wychodzi bardzo dobra.

Składniki:
  • 1 szklanka czerwonej soczewicy
  • 1 - 1,5 l bulionu (np, z tego przepisu: bulion warzywny)
  • 1 cebula
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 puszka krojonych pomidorów lub około 250 ml przecieru pomidorowego typu passata
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • mielony kminek
  • zioła prowansalskie lub dalmatyńskie
  • cukier 
  • sól i pieprz
Cebulę kroimy w drobną kostkę i szklimy na patelni. Dodajemy pomidory. Cały czas trzymając patelnię na ogniu dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek i jeszcze chwilkę trzymamy wszystko na patelni. Przelewamy całość do garnka, dodajemy soczewicę, wodę, ziele angielskie i liście laurowe. Gotujemy 20 minut. Kiedy soczewica jest miękka, przyprawiamy zupę solą, cukrem, pieprzem kminkiem i ziołami.

  1. Do zupy można dodać pokrojonego w cienkie talarki pora - w momencie dolewania wody.
  2. Autorka bloga "ABC mojej kuchni" pisze również, że można dodać podsmażoną i pokrojoną pierś z kurczaka, też w momencie dolewania wody, tej wersji jeszcze nie robiłam.


Smacznego!

Oryginalny przepis: http://abcmojejkuchni.blogspot.com/2012/12/szybka-zupa-z-czerwonej-soczewicy.html

Po więcej zdjęć zapraszam na natacy.blogspot.com - na tym blogu umieszczam jedynie zdjęcia o tematyce kulinarnej.


Komentarze

  1. Rozumiem, że soczewica z puszki tez może byc? Mogą być inne rodzaje, czy tylko czerwona?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nigdy nie używałam soczewicy z puszki, bo staram się w miarę możliwości unikać produktów przetworzonych. Natomiast jeśli chodzi o rodzaj, to po analizie przepisów, które można znaleźć w Internecie, wydaje mi się, że można zastąpić czerwoną soczewicę zieloną. :)

      Usuń
  2. A może podrzucisz jakis fajny przepis na duszone żeberka?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety nie jestem fanką żeberek, więc nie mam też doświadczenia w ich przygotowywaniu, ale jeśli trafię na jakiś interesujący przepis, to na pewno go zamieszczę, będę o tym pamiętać :-)

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

CYTRYNY W KORZENNYM SYROPIE – DODATEK DO HERBATY

PIEROGI Z WĘDZONYM PSTRĄGIEM I ZIEMNIAKAMI

KUBECZKOWA BABKA JOGURTOWA