Przejdź do głównej zawartości

ZUPA Z CZERWONEJ SOCZEWICY


Tegoroczna zima nie daje nam się szczególnie we znaki, ale i tak warto czasem posilić się rozgrzewającą, gęstą zupą. Zwłaszcza, jeśli za oknem jest szaro i ponuro, a zimne powietrze wciska się do domu przez każdą szparę (chyba, że ktoś ma szczelne okna...). Oryginalny przepis na tę zupę pochodzi z bloga "ABC mojej kuchni". Autorka poleca robienie jej na bulionie, jednak rzadko mam czas, żeby przygotować domowy wywar. Ponieważ nie chcę używać gotowych kostek rosołowych, gotuję zupę na wodzie i też wychodzi bardzo dobra.

Składniki:
  • 1 szklanka czerwonej soczewicy
  • 1 - 1,5 l bulionu (np, z tego przepisu: bulion warzywny)
  • 1 cebula
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 puszka krojonych pomidorów lub około 250 ml przecieru pomidorowego typu passata
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • mielony kminek
  • zioła prowansalskie lub dalmatyńskie
  • cukier 
  • sól i pieprz
Cebulę kroimy w drobną kostkę i szklimy na patelni. Dodajemy pomidory. Cały czas trzymając patelnię na ogniu dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek i jeszcze chwilkę trzymamy wszystko na patelni. Przelewamy całość do garnka, dodajemy soczewicę, wodę, ziele angielskie i liście laurowe. Gotujemy 20 minut. Kiedy soczewica jest miękka, przyprawiamy zupę solą, cukrem, pieprzem kminkiem i ziołami.

  1. Do zupy można dodać pokrojonego w cienkie talarki pora - w momencie dolewania wody.
  2. Autorka bloga "ABC mojej kuchni" pisze również, że można dodać podsmażoną i pokrojoną pierś z kurczaka, też w momencie dolewania wody, tej wersji jeszcze nie robiłam.


Smacznego!

Oryginalny przepis: http://abcmojejkuchni.blogspot.com/2012/12/szybka-zupa-z-czerwonej-soczewicy.html

Po więcej zdjęć zapraszam na natacy.blogspot.com - na tym blogu umieszczam jedynie zdjęcia o tematyce kulinarnej.


Komentarze

  1. Rozumiem, że soczewica z puszki tez może byc? Mogą być inne rodzaje, czy tylko czerwona?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nigdy nie używałam soczewicy z puszki, bo staram się w miarę możliwości unikać produktów przetworzonych. Natomiast jeśli chodzi o rodzaj, to po analizie przepisów, które można znaleźć w Internecie, wydaje mi się, że można zastąpić czerwoną soczewicę zieloną. :)

      Usuń
  2. A może podrzucisz jakis fajny przepis na duszone żeberka?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety nie jestem fanką żeberek, więc nie mam też doświadczenia w ich przygotowywaniu, ale jeśli trafię na jakiś interesujący przepis, to na pewno go zamieszczę, będę o tym pamiętać :-)

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

CYTRYNY W KORZENNYM SYROPIE – DODATEK DO HERBATY

Składniki: 1 kg cytryn20 goździków1 gwiazdka anyżu2 kawałki kory cynamonu600 g cukru600 ml wodyplastry imbiru Podana ilość składników wystarcza na przygotowanie około 7 małych słoików gotowych cytryn.

Przygotowanie: Cytryny wyszorować i sparzyć, pokroić w plasterki. We wcześniej wyparzonych słoikach ułożyć dość ściśle plastry cytryn oraz po dwa plastry imbiru.
Wodę zagotować z cukrem. Dodać anyż, cynamon oraz goździki. Gotować 5 minut.
Plastry cytryn w słoikach zalać gorącym syropem z przyprawami. Zakręcić słoiki. Pasteryzować przez 15 minut.
Po otwarciu słoiki przechowywać w lodówce.

Oryginalny przepis: 
http://kuchennefascynacje.blox.pl/2015/09/Korzenne-cytryny-w-syropie-do-herbaty.html








PIEROGI Z WĘDZONYM PSTRĄGIEM I ZIEMNIAKAMI

Kiedyś co jakiś czas jeździliśmy ze znajomymi do Krakowa, w celach, powiedzmy, rozrywkowo-kulturalnych... W mieście artystów nie mogliśmy nie pójść na "Pierożki u Vincenta". To urocza knajpka, w której serwuje się jedynie pierogi, ale za to w niezliczonych wariacjach. Wszyscy byli zadowoleni. Być może właśnie ze względu na możliwość przygotowywania ich na wiele sposobów, pierogi są jednym z moich ulubionych dań. Może również dlatego, że kojarzą mi się z dzieciństwem i Babcią, która robi najlepsze ruskie na świecie. Wiem, wiem, każda babcia robi najlepsze... 
W grudniowym "Moim Gotowaniu" kilka przepisów na oryginalne pierogi podaje świetna szefowa kuchni Agata Wojda. Ponieważ lubię ryby, najbardziej zainteresował mnie przepis na pierogi z wędzonym pstrągiem, ziemniakami, natką pietruszki i sokiem cytrynowym. Zrobiłam i się nie zawiodłam. 
Składniki: Ciasto: 1/2 kg mąki 2 żółtka  szklanka wody sól Farsz: 1/2 kg ziemniaków ugotowanych w mundurkach 20 dag czystego, obra…

KUBECZKOWA BABKA JOGURTOWA

Wielkanoc za niecałe 4 tygodnie. Niektórzy uważają, że już najwyższy czas na planowanie Świąt, inni leniwie przeglądają przepisy, jeszcze inni w ogóle nie mają czasu o tym pomyśleć. Moja pierwsza propozycja jest idealna dla wszystkich, również tych najbardziej zabieganych. To niezwykle prosta i pyszna babka jogurtowa. Jest delikatna i puszysta. Piekę ją od 9 lat i nigdy mnie nie zawiodła. 

Składniki:

2 kubeczki jogurtu naturalnego (zawsze używam Zott)2 kubeczki (po jogurcie) cukru3 kubeczki (po jogurcie) mąkiniepełny kubeczek (po jogurcie) oleju3 jajka1 proszek do pieczeniacukier waniliowymasło i bułka tarta do przygotowania formy
Przygotowanie:
Wszystkie składniki umieszczamy w misce i miksujemy.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 60-70 minut. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzamy ciasto patyczkiem. Powinno być wilgotne, ale nie powinno oblepiać patyczka. Gotowa babka jest z wierzchu brązowa, a w środku jasna. Babkę dowolnie dekorujemy, możemy np. oblać ją polewą z białej…