Klopsiki w sosie z porów


Prosty przepis na szybki obiad. Klopsiki są miękkie, a sos dzięki zeszkleniu porów na maśle ma delikatnie słodki smak.

Składniki:

Sos:
  • 2 średnie pory, pokrojone w plastry
  • 1 łyżka masła
  • 1 szklanka wywaru warzywnego
  • świeżo starta gałka muszkatołowa
  • 1 l wody
  • 1 łyżka gęstego jogurtu naturalnego i mąka do zagęszczenia

Klopsiki:
  • 500 g mielonej wieprzowiny
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki
  • kilka posiekanych gałązek natki pietruszki
  • 1 drobno posiekana szalotka
  • 1 posiekany i utarty z solą ząbek czosnku
  • sól, pieprz
Przygotowanie:
1. Pory zeszklij na maśle, zalej wodą, dodaj wywar i gotuj aż będą miękkie. Zagęść jogurtem z mąką, dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
2. Wymieszaj mięso i pozostałe składniki. Z masy uformuj kulki wielkości orzecha włoskiego, następnie wrzucaj je partiami do wrzątku i gotuj 5–7 minut. Gotowe klopsiki przełóż do garnka z sosem, wszystko razem gotuj na małym ogniu jeszcze około 10 minut. 

Oryginalny przepis: Sielska Kuchnia, Wiosna 1/2017


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

CYTRYNY W KORZENNYM SYROPIE – DODATEK DO HERBATY

PIEROGI Z WĘDZONYM PSTRĄGIEM I ZIEMNIAKAMI

KUBECZKOWA BABKA JOGURTOWA