Przejdź do głównej zawartości

BULION WARZYWNY


Są przepisy, które niby wszyscy znają, ale trudno zdobyć je komuś, kto zaczyna gotować albo robi to rzadko. Taki przepis na bulion, wywar czy rosół warzywny: każdy, kto gotuje, powie "musisz tylko wrzucić włoszczyznę, trochę ziela angielskiego, liść laurowy, trochę tego, trochę tamtego do wody i zagotować". Niestety taka rada nie pomoże komuś, kto robi bulion po raz pierwszy, nie ma czasu i potrzebuje prostych instrukcji. Kiedyś szukałam tego przepisu i nie było łatwo. Oczywiście, w dobie wielkiej popularności blogów kulinarnych jest coraz więcej miejsc, gdzie można znaleźć podstawowe receptury i kiedy będę mieć okazję, sama także będę je zamieszczać w blogu, może ktoś z nich kiedyś skorzysta. Poniżej podaję świetny, minimalnie zmodyfikowany przepis na warzywny wywar z niezawodnej Kwestii Smaku.


Składniki:

  • 2 marchewki 
  • 1 pietruszka
  • 1/4 selera
  • 1/2 pora
  • 2 litry wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 5 ziaren czarnego pieprzu
  • 1 cebula


Przygotowanie:
Marchewkę, pietruszkę oraz seler obieramy i płuczemy. Wkładamy do garnka, wlewamy wodę i zagotowujemy. Dodajemy sól, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz i zagotowujemy. Zmniejszamy ogień. Nieobraną cebulę kładziemy na palniku kuchenki i opalamy ogniem około jednej, dwóch minut, wkładamy ją do garnka z warzywami. Garnek przykrywamy uchyloną pokrywą. Gotujemy na małym ogniu przez jedną godzinę, aż warzywa będą miękkie. Po ugotowaniu zostawiamy bulion na 10-15 minut i odcedzamy.Wykorzystujemy do sporządzenia zupy albo innego dania lub zagotowujemy, wlewamy do słoików i przechowujemy w lodówce, aż będzie nam potrzebny. W lodówce trzymamy bulion do dwóch tygodni.

Smacznego!


Link do oryginalnego przepisu: http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_polska/buliony/bulion_

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

CYTRYNY W KORZENNYM SYROPIE – DODATEK DO HERBATY

Składniki: 1 kg cytryn20 goździków1 gwiazdka anyżu2 kawałki kory cynamonu600 g cukru600 ml wodyplastry imbiru Podana ilość składników wystarcza na przygotowanie około 7 małych słoików gotowych cytryn.

Przygotowanie: Cytryny wyszorować i sparzyć, pokroić w plasterki. We wcześniej wyparzonych słoikach ułożyć dość ściśle plastry cytryn oraz po dwa plastry imbiru.
Wodę zagotować z cukrem. Dodać anyż, cynamon oraz goździki. Gotować 5 minut.
Plastry cytryn w słoikach zalać gorącym syropem z przyprawami. Zakręcić słoiki. Pasteryzować przez 15 minut.
Po otwarciu słoiki przechowywać w lodówce.

Oryginalny przepis: 
http://kuchennefascynacje.blox.pl/2015/09/Korzenne-cytryny-w-syropie-do-herbaty.html








PIEROGI Z WĘDZONYM PSTRĄGIEM I ZIEMNIAKAMI

Kiedyś co jakiś czas jeździliśmy ze znajomymi do Krakowa, w celach, powiedzmy, rozrywkowo-kulturalnych... W mieście artystów nie mogliśmy nie pójść na "Pierożki u Vincenta". To urocza knajpka, w której serwuje się jedynie pierogi, ale za to w niezliczonych wariacjach. Wszyscy byli zadowoleni. Być może właśnie ze względu na możliwość przygotowywania ich na wiele sposobów, pierogi są jednym z moich ulubionych dań. Może również dlatego, że kojarzą mi się z dzieciństwem i Babcią, która robi najlepsze ruskie na świecie. Wiem, wiem, każda babcia robi najlepsze... 
W grudniowym "Moim Gotowaniu" kilka przepisów na oryginalne pierogi podaje świetna szefowa kuchni Agata Wojda. Ponieważ lubię ryby, najbardziej zainteresował mnie przepis na pierogi z wędzonym pstrągiem, ziemniakami, natką pietruszki i sokiem cytrynowym. Zrobiłam i się nie zawiodłam. 
Składniki: Ciasto: 1/2 kg mąki 2 żółtka  szklanka wody sól Farsz: 1/2 kg ziemniaków ugotowanych w mundurkach 20 dag czystego, obra…

KUBECZKOWA BABKA JOGURTOWA

Wielkanoc za niecałe 4 tygodnie. Niektórzy uważają, że już najwyższy czas na planowanie Świąt, inni leniwie przeglądają przepisy, jeszcze inni w ogóle nie mają czasu o tym pomyśleć. Moja pierwsza propozycja jest idealna dla wszystkich, również tych najbardziej zabieganych. To niezwykle prosta i pyszna babka jogurtowa. Jest delikatna i puszysta. Piekę ją od 9 lat i nigdy mnie nie zawiodła. 

Składniki:

2 kubeczki jogurtu naturalnego (zawsze używam Zott)2 kubeczki (po jogurcie) cukru3 kubeczki (po jogurcie) mąkiniepełny kubeczek (po jogurcie) oleju3 jajka1 proszek do pieczeniacukier waniliowymasło i bułka tarta do przygotowania formy
Przygotowanie:
Wszystkie składniki umieszczamy w misce i miksujemy.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 60-70 minut. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzamy ciasto patyczkiem. Powinno być wilgotne, ale nie powinno oblepiać patyczka. Gotowa babka jest z wierzchu brązowa, a w środku jasna. Babkę dowolnie dekorujemy, możemy np. oblać ją polewą z białej…