BULION WARZYWNY


Są przepisy, które niby wszyscy znają, ale trudno zdobyć je komuś, kto zaczyna gotować albo robi to rzadko. Taki przepis na bulion, wywar czy rosół warzywny: każdy, kto gotuje, powie "musisz tylko wrzucić włoszczyznę, trochę ziela angielskiego, liść laurowy, trochę tego, trochę tamtego do wody i zagotować". Niestety taka rada nie pomoże komuś, kto robi bulion po raz pierwszy, nie ma czasu i potrzebuje prostych instrukcji. Kiedyś szukałam tego przepisu i nie było łatwo. Oczywiście, w dobie wielkiej popularności blogów kulinarnych jest coraz więcej miejsc, gdzie można znaleźć podstawowe receptury i kiedy będę mieć okazję, sama także będę je zamieszczać w blogu, może ktoś z nich kiedyś skorzysta. Poniżej podaję świetny, minimalnie zmodyfikowany przepis na warzywny wywar z niezawodnej Kwestii Smaku.


Składniki:

  • 2 marchewki 
  • 1 pietruszka
  • 1/4 selera
  • 1/2 pora
  • 2 litry wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 5 ziaren czarnego pieprzu
  • 1 cebula


Przygotowanie:
Marchewkę, pietruszkę oraz seler obieramy i płuczemy. Wkładamy do garnka, wlewamy wodę i zagotowujemy. Dodajemy sól, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz i zagotowujemy. Zmniejszamy ogień. Nieobraną cebulę kładziemy na palniku kuchenki i opalamy ogniem około jednej, dwóch minut, wkładamy ją do garnka z warzywami. Garnek przykrywamy uchyloną pokrywą. Gotujemy na małym ogniu przez jedną godzinę, aż warzywa będą miękkie. Po ugotowaniu zostawiamy bulion na 10-15 minut i odcedzamy.Wykorzystujemy do sporządzenia zupy albo innego dania lub zagotowujemy, wlewamy do słoików i przechowujemy w lodówce, aż będzie nam potrzebny. W lodówce trzymamy bulion do dwóch tygodni.

Smacznego!


Link do oryginalnego przepisu: http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_polska/buliony/bulion_

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

CYTRYNY W KORZENNYM SYROPIE – DODATEK DO HERBATY

PIEROGI Z WĘDZONYM PSTRĄGIEM I ZIEMNIAKAMI

KUBECZKOWA BABKA JOGURTOWA