PIZZA

Cienkie chrupiące ciasto, pyszny sos pomidorowy i ulubione dodatki. Samodzielnie pizzę robiłam pierwszy raz kilka lat temu, właśnie z tego przepisu z bloga WhitePlate. Spełniła wszystkie oczekiwania, dlatego przepis został zapisany i wracam do niego zawsze, kiedy mamy ochotę na ten włoski klasyk. :)

Podaję składniki na dwie pizze o średnicy około 25 cm.
Ciasto:
  • 240 g mąki
  • łyżeczka drożdży instant
  • łyżeczka cukru
  • łyżeczka soli
  • 2/3 szklanki ciepłej wody
  • 2 łyżeczki oliwy + 2 łyżki do posmarowania ciasta

Wszystkie składniki zagniatamy. (Ja najpierw umieszczam je w misce, dokładnie mieszam i dopiero wtedy zagniatam na stolnicy.) Jeśli ciasto jest zbyt mokre, dodajemy więcej mąki. Z ciasta formujemy kulę, smarujemy ją oliwą i wkładamy do czystej miski lub makutry. Miskę/makutrę nakrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce. W tym czasie zaczynamy nagrzewać piekarnik do 230 st. C, musi być bardzo gorący.

Robimy sos.
Składniki:
  • puszka pomidorów - pomidory kroimy na nieduże kawałki
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 ząbek czosnku, drobno pokrojony
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • łyżeczka soli
  • pieprz
Składniki umieszczamy w garnku, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy około 10 min, jeśli sos jest za rzadki gotujemy trochę dłużej.

Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części, rozwałkowujemy i umieszczamy na blasze. (Używam spodu do tortownicy, nie natłuszczam go dodatkowo.) Jeśli mamy czas zostawiamy rozwałkowane ciasto na 15 minut żeby jeszcze "odpoczęło", jeśli nie, smarujemy od razu sosem pomidorowym i układamy ulubione dodatki.  Pieczemy około 10 min. Na zdjęciach szynka, mozzarella i papryka.

Ciasto przed i po wyrośnięciu:




Oryginalny przepis: http://whiteplate.com/2008/02/pizza/

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

CYTRYNY W KORZENNYM SYROPIE – DODATEK DO HERBATY

PIEROGI Z WĘDZONYM PSTRĄGIEM I ZIEMNIAKAMI

KUBECZKOWA BABKA JOGURTOWA