Przejdź do głównej zawartości

PIZZA

Cienkie chrupiące ciasto, pyszny sos pomidorowy i ulubione dodatki. Samodzielnie pizzę robiłam pierwszy raz kilka lat temu, właśnie z tego przepisu z bloga WhitePlate. Spełniła wszystkie oczekiwania, dlatego przepis został zapisany i wracam do niego zawsze, kiedy mamy ochotę na ten włoski klasyk. :)

Podaję składniki na dwie pizze o średnicy około 25 cm.
Ciasto:
  • 240 g mąki
  • łyżeczka drożdży instant
  • łyżeczka cukru
  • łyżeczka soli
  • 2/3 szklanki ciepłej wody
  • 2 łyżeczki oliwy + 2 łyżki do posmarowania ciasta

Wszystkie składniki zagniatamy. (Ja najpierw umieszczam je w misce, dokładnie mieszam i dopiero wtedy zagniatam na stolnicy.) Jeśli ciasto jest zbyt mokre, dodajemy więcej mąki. Z ciasta formujemy kulę, smarujemy ją oliwą i wkładamy do czystej miski lub makutry. Miskę/makutrę nakrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce. W tym czasie zaczynamy nagrzewać piekarnik do 230 st. C, musi być bardzo gorący.

Robimy sos.
Składniki:
  • puszka pomidorów - pomidory kroimy na nieduże kawałki
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 ząbek czosnku, drobno pokrojony
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • łyżeczka soli
  • pieprz
Składniki umieszczamy w garnku, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy około 10 min, jeśli sos jest za rzadki gotujemy trochę dłużej.

Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części, rozwałkowujemy i umieszczamy na blasze. (Używam spodu do tortownicy, nie natłuszczam go dodatkowo.) Jeśli mamy czas zostawiamy rozwałkowane ciasto na 15 minut żeby jeszcze "odpoczęło", jeśli nie, smarujemy od razu sosem pomidorowym i układamy ulubione dodatki.  Pieczemy około 10 min. Na zdjęciach szynka, mozzarella i papryka.

Ciasto przed i po wyrośnięciu:




Oryginalny przepis: http://whiteplate.com/2008/02/pizza/

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

CYTRYNY W KORZENNYM SYROPIE – DODATEK DO HERBATY

Składniki: 1 kg cytryn20 goździków1 gwiazdka anyżu2 kawałki kory cynamonu600 g cukru600 ml wodyplastry imbiru Podana ilość składników wystarcza na przygotowanie około 7 małych słoików gotowych cytryn.

Przygotowanie: Cytryny wyszorować i sparzyć, pokroić w plasterki. We wcześniej wyparzonych słoikach ułożyć dość ściśle plastry cytryn oraz po dwa plastry imbiru.
Wodę zagotować z cukrem. Dodać anyż, cynamon oraz goździki. Gotować 5 minut.
Plastry cytryn w słoikach zalać gorącym syropem z przyprawami. Zakręcić słoiki. Pasteryzować przez 15 minut.
Po otwarciu słoiki przechowywać w lodówce.

Oryginalny przepis: 
http://kuchennefascynacje.blox.pl/2015/09/Korzenne-cytryny-w-syropie-do-herbaty.html








PIEROGI Z WĘDZONYM PSTRĄGIEM I ZIEMNIAKAMI

Kiedyś co jakiś czas jeździliśmy ze znajomymi do Krakowa, w celach, powiedzmy, rozrywkowo-kulturalnych... W mieście artystów nie mogliśmy nie pójść na "Pierożki u Vincenta". To urocza knajpka, w której serwuje się jedynie pierogi, ale za to w niezliczonych wariacjach. Wszyscy byli zadowoleni. Być może właśnie ze względu na możliwość przygotowywania ich na wiele sposobów, pierogi są jednym z moich ulubionych dań. Może również dlatego, że kojarzą mi się z dzieciństwem i Babcią, która robi najlepsze ruskie na świecie. Wiem, wiem, każda babcia robi najlepsze... 
W grudniowym "Moim Gotowaniu" kilka przepisów na oryginalne pierogi podaje świetna szefowa kuchni Agata Wojda. Ponieważ lubię ryby, najbardziej zainteresował mnie przepis na pierogi z wędzonym pstrągiem, ziemniakami, natką pietruszki i sokiem cytrynowym. Zrobiłam i się nie zawiodłam. 
Składniki: Ciasto: 1/2 kg mąki 2 żółtka  szklanka wody sól Farsz: 1/2 kg ziemniaków ugotowanych w mundurkach 20 dag czystego, obra…

KUBECZKOWA BABKA JOGURTOWA

Wielkanoc za niecałe 4 tygodnie. Niektórzy uważają, że już najwyższy czas na planowanie Świąt, inni leniwie przeglądają przepisy, jeszcze inni w ogóle nie mają czasu o tym pomyśleć. Moja pierwsza propozycja jest idealna dla wszystkich, również tych najbardziej zabieganych. To niezwykle prosta i pyszna babka jogurtowa. Jest delikatna i puszysta. Piekę ją od 9 lat i nigdy mnie nie zawiodła. 

Składniki:

2 kubeczki jogurtu naturalnego (zawsze używam Zott)2 kubeczki (po jogurcie) cukru3 kubeczki (po jogurcie) mąkiniepełny kubeczek (po jogurcie) oleju3 jajka1 proszek do pieczeniacukier waniliowymasło i bułka tarta do przygotowania formy
Przygotowanie:
Wszystkie składniki umieszczamy w misce i miksujemy.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 60-70 minut. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzamy ciasto patyczkiem. Powinno być wilgotne, ale nie powinno oblepiać patyczka. Gotowa babka jest z wierzchu brązowa, a w środku jasna. Babkę dowolnie dekorujemy, możemy np. oblać ją polewą z białej…