Cienkie chrupiące ciasto, pyszny sos pomidorowy i ulubione dodatki. Samodzielnie pizzę robiłam pierwszy raz kilka lat temu, właśnie z tego przepisu z bloga WhitePlate. Spełniła wszystkie oczekiwania, dlatego przepis został zapisany i wracam do niego zawsze, kiedy mamy ochotę na ten włoski klasyk. :)
Podaję składniki na dwie pizze o średnicy około 25 cm.
Ciasto:
- 240 g mąki
- łyżeczka drożdży instant
- łyżeczka cukru
- łyżeczka soli
- 2/3 szklanki ciepłej wody
- 2 łyżeczki oliwy + 2 łyżki do posmarowania ciasta
Wszystkie składniki zagniatamy. (Ja najpierw umieszczam je w misce, dokładnie mieszam i dopiero wtedy zagniatam na stolnicy.) Jeśli ciasto jest zbyt mokre, dodajemy więcej mąki. Z ciasta formujemy kulę, smarujemy ją oliwą i wkładamy do czystej miski lub makutry. Miskę/makutrę nakrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce. W tym czasie zaczynamy nagrzewać piekarnik do 230 st. C, musi być bardzo gorący.
Robimy sos.
Składniki:
- puszka pomidorów - pomidory kroimy na nieduże kawałki
- 1 łyżka oliwy
- 1 ząbek czosnku, drobno pokrojony
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 1/2 łyżeczki cukru
- łyżeczka soli
- pieprz
Składniki umieszczamy w garnku, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy około 10 min, jeśli sos jest za rzadki gotujemy trochę dłużej.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części, rozwałkowujemy i umieszczamy na blasze. (Używam spodu do tortownicy, nie natłuszczam go dodatkowo.) Jeśli mamy czas zostawiamy rozwałkowane ciasto na 15 minut żeby jeszcze "odpoczęło", jeśli nie, smarujemy od razu sosem pomidorowym i układamy ulubione dodatki. Pieczemy około 10 min. Na zdjęciach szynka, mozzarella i papryka.
Ciasto przed i po wyrośnięciu:
Oryginalny przepis: http://whiteplate.com/2008/02/pizza/
Komentarze
Prześlij komentarz