Tegoroczna zima nie daje nam się szczególnie we znaki, ale i tak warto czasem posilić się rozgrzewającą, gęstą zupą. Zwłaszcza, jeśli za oknem jest szaro i ponuro, a zimne powietrze wciska się do domu przez każdą szparę (chyba, że ktoś ma szczelne okna...). Oryginalny przepis na tę zupę pochodzi z bloga "ABC mojej kuchni". Autorka poleca robienie jej na bulionie, jednak rzadko mam czas, żeby przygotować domowy wywar. Ponieważ nie chcę używać gotowych kostek rosołowych, gotuję zupę na wodzie i też wychodzi bardzo dobra. Składniki: 1 szklanka czerwonej soczewicy 1 - 1,5 l bulionu (np, z tego przepisu: bulion warzywny ) 1 cebula 5 ząbków czosnku 1 puszka krojonych pomidorów lub około 250 ml przecieru pomidorowego typu passata 2 liście laurowe 2 ziarna ziela angielskiego mielony kminek zioła prowansalskie lub dalmatyńskie cukier sól i pieprz Cebulę kroimy w drobną kostkę i szklimy na patelni. Dodajemy pomidory. Cały czas trzymając patelnię na ogniu dodajemy