Cienkie chrupiące ciasto, pyszny sos pomidorowy i ulubione dodatki. Samodzielnie pizzę robiłam pierwszy raz kilka lat temu, właśnie z tego przepisu z bloga WhitePlate. Spełniła wszystkie oczekiwania, dlatego przepis został zapisany i wracam do niego zawsze, kiedy mamy ochotę na ten włoski klasyk. :) Podaję składniki na dwie pizze o średnicy około 25 cm. Ciasto: 240 g mąki łyżeczka drożdży instant łyżeczka cukru łyżeczka soli 2/3 szklanki ciepłej wody 2 łyżeczki oliwy + 2 łyżki do posmarowania ciasta Wszystkie składniki zagniatamy. (Ja najpierw umieszczam je w misce, dokładnie mieszam i dopiero wtedy zagniatam na stolnicy.) Jeśli ciasto jest zbyt mokre, dodajemy więcej mąki. Z ciasta formujemy kulę, smarujemy ją oliwą i wkładamy do czystej miski lub makutry. Miskę/makutrę nakrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce. W tym czasie zaczynamy nagrzewać piekarnik do 230 st. C, musi być bardzo gorący. Robimy sos. Składniki: puszka pomidorów - pomido