Uwielbiam tarty. Są pyszne, piękne, można je przygotowywać na nieskończoną ilość sposobów i nie jest to wcale trudne. Tartę według tego przepisu robiłam już wiele razy i była ze mną na niejednej imprezie... Nigdy nic z niej nie zostało. :) Składniki na ciasto: 200 g mąki pszennej 100 g zimnego masła, pokrojonego na nieduże kawałki 1 jajko prosto z lodówki 15 g startego żółtego sera sól dodatkowo: papier do pieczenia i około 500 g fasoli lub grochu do obciążenia ciasta Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy starty ser, sól i masło. Palcami wcieramy masło w mąkę i pozostałe składniki, aż masa zacznie przypominać okruchy chleba. Dodajemy jajko i wyrabiamy gładkie ciasto. Gotowe zawijamy w czystą ściereczkę lub folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut. Formę do tarty smarujemy masłem i wykładamy rozwałkowanym ciastem. Spód nakłuwamy widelcem, przykrywamy pogniecionym papierem do pieczenia i obciążamy fasolą lub grochem i pieczemy 15 minut w 180° C. Zdejmujemy pap