Przejdź do głównej zawartości

Posty

AKSAMITNY KREM CZEKOLADOWY

Jakiś czas temu szukałam przepisu na szybki deser i trafiłam na krem czekoladowy według Jamiego Olivera, na pin-upcake.blogspot.com. Okazał się deserem idealnym - jest pyszny, bajecznie czekoladowy, a do tego nie wymaga wielkich zdolności kulinarnych. Można go przygotować na ostatnią chwilę (+ czas chłodzenia - 45 min). Bardzo polecam. Składniki: 250 ml śmietany kremówki (30 %) 100 g gorzkiej czekolady 100 g mlecznej czekolady  2 żółtka łyżka solonego masła lub łyżka masła + mała szczypta soli Śmietanę podgrzewamy w garnku aż będzie gorąca, ale jej nie zagotowujemy. Zdejmujemy z ognia i wrzucamy połamaną w kostki czekoladę. Mieszamy do jej całkowitego rozpuszczenia się, następnie dodajemy żółtka, dalej dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy masło oraz ewentualnie szczyptę soli i mieszamy do uzyskania gładkiej, aksamitnej masy. Przekładamy krem do małych filiżanek lub miseczek i chłodzimy w lodówce co najmniej 45 minut. Oryginalny przepis: http://pin-upcake.

PIERNIKI - WITRAŻYKI NA CHOINKĘ

Pierniczki-witraże będą pięknie wyglądać na gałązkach oświetlonej lampkami choinki. Nie trzeba ich robić według specjalnego przepisu, wystarczy odłożyć trochę ciasta przy robieniu zwykłych pierników. Potrzebne będą: ciasto na pierniki, według tego przepisu:  http://www.konfiturra.blogspot.com/2014/12/pierniki_29.html landrynki (np. Landryny Wedla) folia aluminiowa drewniany patyczek 2 foremki w tym samym kształcie, ale różnych rozmiarach Przygotowanie: Większą foremką wykrajamy ciasteczka, mniejszą ich środek. W powstałej ramce robimy dziurkę na sznurek do zawieszania i przenosimy ją na blachę wyłożoną folią aluminiową. Na folii, w środku ramki, kładziemy landrynkę. Pieczemy około 7 minut w 180 ° C , aż landrynka rozleje się wewnątrz piernika. Po upieczeniu zostawiamy ciastka do całkowitego wystygnięcia i dopiero wtedy delikatnie zdejmujemy je z folii. Voil à ! (Zdjęcie robione telefonem :( ) (Zdjęcie robione telefonem :( )

WIGILIJNE PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI

Od wielu lat nie ma w naszym domu świątecznego gotowania, czy to na Boże Narodzenie, czy na Wielkanoc, bez książek Macieja Kuronia. Pięknie napisany poradnik bożonarodzeniowy, oprócz wspaniałych przepisów na tradycyjne dania, zawiera również wiele anegdot, cytatów i rad przydatnych w kuchni przez cały rok. Szkoda, że Autora nie ma już z nami. Farsz z kapustą i grzybami: 800 g kiszonej kapusty 70 g suszonych grzybów 1 cebula 100 g masła 3 łyżki oleju sól, pieprz Grzyby moczymy w wodzie przez co najmniej 2 godziny, następnie gotujemy do miękkości, odcedzamy i drobniutko siekamy. Kapustę odciskamy. Jeśli jest bardzo kwaśna, to wcześniej przelewamy ją wodą i dusimy w wywarze z grzybów i w maśle. Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy na oleju, dodajemy wraz z grzybami do kapusty i dusimy razem do odparowania płynu. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem. Ciasto: 2 szklanki mąki 1/2 szklanki letniej wody jajko szczypta soli W misce wymieszać mąkę z solą, dodać ja

PIEROGI Z WĘDZONYM PSTRĄGIEM I ZIEMNIAKAMI

Kiedyś co jakiś czas jeździliśmy ze znajomymi do Krakowa, w celach, powiedzmy, rozrywkowo-kulturalnych... W mieście artystów nie mogliśmy nie pójść na "Pierożki u Vincenta". To urocza knajpka, w której serwuje się jedynie pierogi, ale za to w niezliczonych wariacjach. Wszyscy byli zadowoleni. Być może właśnie ze względu na możliwość przygotowywania ich na wiele sposobów, pierogi są jednym z moich ulubionych dań. Może również dlatego, że kojarzą mi się z dzieciństwem i Babcią, która robi najlepsze ruskie na świecie. Wiem, wiem, każda babcia robi najlepsze...  W grudniowym "Moim Gotowaniu" kilka przepisów na oryginalne pierogi podaje świetna szefowa kuchni Agata Wojda. Ponieważ lubię ryby, najbardziej zainteresował mnie przepis na pierogi z wędzonym pstrągiem, ziemniakami, natką pietruszki i sokiem cytrynowym. Zrobiłam i się nie zawiodłam.  Składniki: Ciasto: 1/2 kg mąki 2 żółtka  szklanka wody sól Farsz: 1/2 kg ziemniaków ugotowanych w mun

PIERNIK TORUŃSKI

Piernik według poniższego przepisu trzeba upiec co najmniej tydzień przed świętami. Składniki: 250g mąki pszennej  250g mąki żytniej, nie razowej  250g miodu  150g masła w temperaturze pokojowej  200g cukru  5 jajek, oddzielnie żółtka (w temperaturze pokojowej) i białka (schłodzone)  100g suszonych śliwek, posiekanych  1 opakowanie przyprawy do piernika, najbardziej lubię Kamis  1 łyżeczka proszku do pieczenia  1 łyżeczka sody oczyszczonej  Przygotowanie: 1. Miód podgrzewamy w garnku z grubym dnem z przyprawą do piernika aż będzie gorący, ale nie zagotowujemy. Zostawiamy do ostudzenia. 2. Do miski wsypujemy obie mąki, dodajemy proszek do pieczenia i sodę, mieszamy. 3. Mikserem na niskich obrotach ucieramy masło z cukrem, dodając stopniowo po jednym żółtku i po łyżce miodu. Lepiej przerywać na chwilkę miksowanie i wtedy dodawać jajko lub miód, niż jedną ręką miksować, a drugą dodawać składniki, ponieważ przerwy nie zaszkodzą ciastu, a nie będzie r

SERNIK CAPPUCCINO

W grudniu mam głowę zajętą głównie wszystkim tym, co związane z Bożym Narodzeniem. (Z pewnością nie ja jedna... ;)) Zaplanowałam już chyba wszystkie wypieki, którymi chciałabym osłodzić życie moim bliskim w tegoroczne święta. Wśród nich znajdzie się zdecydowanie najlepszy sernik jaki piekłam - Sernik Cappuccino. Przepada za nim cała rodzina, nawet ci, którzy nie są szczególnymi amatorami słodyczy. Sernik ten robię od kilku lat i wpisał się już na stałe w naszą świąteczną, kulinarną tradycję. Dzięki dodatkowi kawy i czekolady deserowej ma ciekawą strukturę i bogaty, oryginalny smak. Będzie się pięknie prezentował na bożonarodzeniowym stole. Składniki: 10 pokruszonych pełnoziarnistych herbatników, np. digestive 5 łyżek stopionego masła 1,5 szklanki cukru 1/2 szklanki kremówki, zawsze używam Zott 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej, bardzo polecam Nescafé créme kilka kropli olejku waniliowego 1 kg białego sera (trzykrotnie zmielonego) 4 duże jajka 2 łyżki mąki 200 g posiekanej

DEKOROWANIE PIERNIKÓW

                Zazwyczaj dekoruję pierniki polewami z białej i ciemnej czekolady oraz ozdabiam wiórkami kokosowymi, płatkami migdałowymi czy kandyzowaną skórką pomarańczową. Co roku zachwycają mnie ażurowe lukrowe dekoracje, ale sama jeszcze nie próbowałam ich wykonać.                  Najbardziej podobają mi się duże pierniki – serca, udekorowane według tego przepisu: Składniki: gotowa polewa z białej czekolady płatki migdałowe gorzka czekolada (zawsze używam Wedlowskiej, bo lubię jej piękny zapach) srebrne cukrowe kuleczki (opcjonalnie) Przygotowanie: Polewę przygotować według przepisu na opakowaniu, posmarować pierniki, posypać je obficie płatkami migdałowymi i zostawić do zastygnięcia. Gorzką czekoladę rozpuścić na parze. Łyżeczką nabierać małe porcje czekolady i cienkim strumieniem polewać pierniki, tworząc nieregularne, fantazyjne wzory. Na wzorze z gorzkiej czekolady można umieścić kilka srebrnych kuleczek, co doda piernikom świą