Przejdź do głównej zawartości

ZUPA KREM Z BIAŁYCH WARZYW

Uwielbiam zupy-kremy, między innymi dlatego, że są proste w przygotowaniu i jednocześnie efektowne, a takie przepisy lubię najbardziej. Krem z białych warzyw jest pyszny, lekko słodki i bardzo ładnie wygląda. To świetna zupa na co dzień i na specjalne okazje. Można podać ją z groszkiem ptysiowym, posypaną natką pietruszki lub tylko oprószoną gałką muszkatołową. Przepis na podstawie receptury z magazynu Kuchnia, niestety nie zdążę dziś przekopać swojego archiwum, przy okazji uzupełnię wpis o informację o dokładnym źródle.

Ciemne ślady na brzegach garnka to naturalny osad po gotowaniu selera.

Składniki:
1 seler średniej wielkości
2 pietruszki
1 spory ziemniak
2 łyżki prawdziwego masła
1 litr bulionu warzywnego, np. z tego przepisu: bulion warzywny
gałka muszkatołowa
opcjonalnie: sól i śmietana kremówka do podania

Przygotowanie:
Warzywa obieramy, płuczemy i kroimy w kostkę. Wkładamy do garnka, zalewamy bulionem i dodajemy masło. Dusimy aż warzywa będą miękkie i blendujemy. Zupa może przypominać konsystencją kaszkę mannę, ale wydaje mi się, że przecieranie jej przez sito by uzyskać idealnie aksamitny krem jest zbędne. Zupa i tak pięknie wygląda i ma przyjemną konsystencję.

Smacznego!


Więcej kulinarnych zdjęć na natacy.blogspot.com zapraszam :-)

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

PIEROGI Z WĘDZONYM PSTRĄGIEM I ZIEMNIAKAMI

Kiedyś co jakiś czas jeździliśmy ze znajomymi do Krakowa, w celach, powiedzmy, rozrywkowo-kulturalnych... W mieście artystów nie mogliśmy nie pójść na "Pierożki u Vincenta". To urocza knajpka, w której serwuje się jedynie pierogi, ale za to w niezliczonych wariacjach. Wszyscy byli zadowoleni. Być może właśnie ze względu na możliwość przygotowywania ich na wiele sposobów, pierogi są jednym z moich ulubionych dań. Może również dlatego, że kojarzą mi się z dzieciństwem i Babcią, która robi najlepsze ruskie na świecie. Wiem, wiem, każda babcia robi najlepsze...  W grudniowym "Moim Gotowaniu" kilka przepisów na oryginalne pierogi podaje świetna szefowa kuchni Agata Wojda. Ponieważ lubię ryby, najbardziej zainteresował mnie przepis na pierogi z wędzonym pstrągiem, ziemniakami, natką pietruszki i sokiem cytrynowym. Zrobiłam i się nie zawiodłam.  Składniki: Ciasto: 1/2 kg mąki 2 żółtka  szklanka wody sól Farsz: 1/2 kg ziemniaków ugotowanych w mun

KUBECZKOWA BABKA JOGURTOWA

Wielkanoc za niecałe 4 tygodnie. Niektórzy uważają, że już najwyższy czas na planowanie Świąt, inni leniwie przeglądają przepisy, jeszcze inni w ogóle nie mają czasu o tym pomyśleć. Moja pierwsza propozycja jest idealna dla wszystkich, również tych najbardziej zabieganych. To niezwykle prosta i pyszna babka jogurtowa. Jest delikatna i puszysta. Piekę ją od 9 lat i nigdy mnie nie zawiodła.  Składniki: 2 kubeczki jogurtu naturalnego (zawsze używam Zott) 2 kubeczki (po jogurcie) cukru 3 kubeczki (po jogurcie) mąki niepełny kubeczek (po jogurcie) oleju 3 jajka 1 proszek do pieczenia cukier waniliowy masło i bułka tarta do przygotowania formy Przygotowanie: Wszystkie składniki umieszczamy w misce i miksujemy. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 60-70 minut. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzamy ciasto patyczkiem. Powinno być wilgotne, ale nie powinno oblepiać patyczka. Gotowa babka jest z wierzchu brązowa, a w środku jasna. Babkę dowolnie dekorujemy, moż

NAJPROSTSZE TRZYSKŁADNIKOWE PLACKI BANANOWE

Tym razem zapraszam na kolejne placki bananowe, ich przygotowanie jest jeszcze łatwiejsze niż poprzednich. Przepis zawiera proporcje dla jednej osoby, oczywiście można zwiększyć ilość składników i przygotować placuszki dla większej liczby chętnych. Placki są wyśmienite, słodkie dzięki bananowi, cynamon dodaje wspaniałego aromatu. Konsystencja placuszków jest bardzo przyjemna. Na pewno będzie to jedno z moich ulubionych weekendowych śniadań. Mam zamiar poeksperymentować też z innymi rodzajami mąki niż pszenna, dam znać jak wyjdą te eksperymenty. Placuszki z pysznym dżemem gruszkowym, który dostałam od swojej siostry ciotecznej Pauliny, potrafiącej stworzyć różne kulinarne cuda. Składniki dla jednej osoby: 1 banan 1 jajko 2 łyżki mąki pszennej cynamon (opcjonalnie) Banana rozgniatamy widelcem w misce. Dodajemy jajko i przesianą mąkę. Miksujemy do połączenia składników, smażymy na maśle. Pyszne są nawet bez dodatków, ale w towarzystwie dowolnych dżemów, k