Uwielbiam zupy-kremy, między innymi dlatego, że są proste w przygotowaniu i jednocześnie efektowne, a takie przepisy lubię najbardziej. Krem z białych warzyw jest pyszny, lekko słodki i bardzo ładnie wygląda. To świetna zupa na co dzień i na specjalne okazje. Można podać ją z groszkiem ptysiowym, posypaną natką pietruszki lub tylko oprószoną gałką muszkatołową. Przepis na podstawie receptury z magazynu Kuchnia, niestety nie zdążę dziś przekopać swojego archiwum, przy okazji uzupełnię wpis o informację o dokładnym źródle.
Ciemne ślady na brzegach garnka to naturalny osad po gotowaniu selera.
Składniki:
1 seler średniej wielkości
2 pietruszki
1 spory ziemniak
2 łyżki prawdziwego masła
1 litr bulionu warzywnego, np. z tego przepisu: bulion warzywny
gałka muszkatołowa
opcjonalnie: sól i śmietana kremówka do podania
Przygotowanie:
Warzywa obieramy, płuczemy i kroimy w kostkę. Wkładamy do garnka, zalewamy bulionem i dodajemy masło. Dusimy aż warzywa będą miękkie i blendujemy. Zupa może przypominać konsystencją kaszkę mannę, ale wydaje mi się, że przecieranie jej przez sito by uzyskać idealnie aksamitny krem jest zbędne. Zupa i tak pięknie wygląda i ma przyjemną konsystencję.
Smacznego!
Więcej kulinarnych zdjęć na natacy.blogspot.com zapraszam :-)
Komentarze
Prześlij komentarz