Przejdź do głównej zawartości

Posty

MUFFINKI POMARAŃCZOWO-IMBIROWE

Składniki: 90 g masła 125 ml mleka 3,2% 100 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy 1 duże jajo 280 g mąki 70 g cukru trzcinowego 1 łyżeczka sproszkowanego imbiru skórka otarta z pomarańczy 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia rodzynki lub suszona żurawina do posypania Przygotowanie: 1. Nagrzać piekarnik do 200 st. C. 2. W jednej misce wymieszać mąkę, cukier, imbir, skórkę z&nbsppomarańczy i proszek do pieczenia. 3. Rozpuścić masło na parze, wlać je do drugiej miski, dodać mleko, sok pomarańczowy, jajko i dokładnie wymieszać. 4. Szybko połączyć składniki z obu misek, jeśli ciasto jest za&nbsptwarde dodać trochę mleka. 5. Napełnić ciastem papilotki lub formę na muffinki. 6. Posypać rodzynkami lub żurawinami. 7. Piec 20 – 25 min. Oryginalny przepis: miesięcznik Elle

ORZEŹWIAJĄCE MANGO LASSI

Składniki: miąższ z jednego, dojrzałego owocu mango szklanka (250 ml) jogurtu greckiego lub gęstego naturalnego pół szklanki wody 2 łyżki syropu klonowego lub cukru trzcinowego opcjonalnie: sok z limonki do smaku Przygotowanie: Zmiksować składniki na gładki koktajl. Do smaku można dodać soku z limonki. *na podstawie przepisu z Kwestii smaku

KLASYCZNE CZEKOLADOWE MUFFINY

Składniki: 2 jajka 100 g cukru (ok. pół szklanki) 2 paczki cukru waniliowego 150 g śmietany 18% 250 g mąki (ok. 1,5 szklanki) 2 płaskie łyżki kakao 100 ml mleka 3 łyżki oleju 2 tabliczki mlecznej czekolady, zawsze używam Milki Przygotowanie: 1. Formę do muffinów wysmarować olejem i wysypać mąką. 2.  W osobnej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia i kakao.   3.  Całe jajka ubić z cukrem i cukrem pudrem na białą puszystą masę. Wlać śmietanę i ubijać 4-5 minut.  4. Do ubitej masy wsypywać mieszankę mąki, kakao i proszku. Ubijać chwilę.  5. Dodać mleko i olej. Ubijać 3-4 minuty.  6. Wsypać posiekaną czekoladę i wymieszać. 7. Formę wypełnić ciastem, mniej więcej do 3/4 wysokości. 8. Piec około 30 minut w temperaturze 180  st.

Menu Literackie 1 - "Buddenbrookowie" Tomasza Manna

... towarzystwo powoli, spokojnie i z ufnością przeszło do sali jadalnej; u Buddenbrooków można było przecież liczyć na smaczny kąsek... * Menu czwartkowego przyjęcia z okazji wprowadzenia się do domu na Mengstrasse 4 * zupa jarzynowa z grzankami ** ryba panierowana szynka wędzona i ugotowana sos szalotkowy jarzyny, m.in. ziemniaki i czerwona kapusta marynata owocowa z alkoholem, przyrządzona na sposób rosyjski *** legumina - ułożone warstwami makaroniki, maliny i krem dla dzieci: płonący budyń z rodzynkami **** wina: czerwone, białe, małmazja ***** masło, sery, owoce Zastawę stanowiły między innymi miśnieńskie talerze ze złota obwódką. Siedzieli na ciężkich krzesłach z wysokimi oparciami, przy pomocy ciężkich, srebrnych sztućców jedli dobre, ciężkie potrawy, popijali ciężkie, dobre wina i wypowiadali swe zapatrywania. Podczas przyjęcia, pani Köppen, żona kupca winnego, opowiada o metodzie gotowania karpia w winie: Pokrajać na spore kaw

CYTRYNY W KORZENNYM SYROPIE – DODATEK DO HERBATY

Składniki: 1 kg cytryn 20 goździków 1 gwiazdka anyżu 2 kawałki kory cynamonu 600 g cukru 600 ml wody plastry imbiru  Podana ilość składników wystarcza na przygotowanie około 7 małych słoików gotowych cytryn. Przygotowanie: Cytryny wyszorować i sparzyć, pokroić w plasterki. We wcześniej wyparzonych słoikach ułożyć dość ściśle plastry cytryn oraz po dwa plastry imbiru. Wodę zagotować z cukrem. Dodać anyż, cynamon oraz goździki. Gotować 5 minut. Plastry cytryn w słoikach zalać gorącym syropem z przyprawami. Zakręcić słoiki. Pasteryzować przez 15 minut. Po otwarciu słoiki przechowywać w lodówce. Oryginalny przepis:  http://kuchennefascynacje.blox.pl/2015/09/Korzenne-cytryny-w-syropie-do-herbaty.html

PIERŚ Z GĘSI PIECZONA NA JABŁKACH

Składniki: piersi z gęsi o wadze ok. 1 kg około 4– 5 łyżek majeranku 0,5 kg winnych jabłek 2 ząbki czosnku sól i pieprz solanka: 5 litrów wody + 2 łyżki soli Przygotowanie: Dzień przed pieczeniem, wieczorem, piersi myjemy i umieszczamy w misce z solanką. Miskę odstawiamy w chłodne miejsce. Około 1,5 godziny przed pieczeniem mięso wyjmujemy z solanki, suszymy i nacinamy skórę w kilku miejscach. Piersi nacieramy majerankiem, solą, pieprzem i wyciśniętym czosnkiem. Wstawiamy mięso do lodówki.  Jabłka kroimy w ćwiartki, mieszamy z majerankiem, solą i pieprzem, i umieszczamy na dnie naczynia żaroodpornego. Na jabłkach układamy piersi i przykrywamy. Pieczemy godzinę w 200°C, następnie zmniejszamy temperaturę do 170°C i pieczemy jeszcze około 1,5 –2 godziny. W trakcie pieczenia często podlewamy mięso sosem z pieczenia. Około 20 minut przed końcem pieczenia zdejmujemy pokrywę, by skórka się przypiekła. Podawać z ziemniakami z wody lub pieczonymi, kapustą

BABKA CZEKOLADOWA

Bardzo czekoladowe, wilgotne ciasto. Swój ciemny kolor zawdzięcza dużej ilości kakao. Babka długo zachowuje świeżość i jest prosta w przygotowaniu. Składniki: 225 g mąki 350 g cukru 9 łyżek naturalnego kakao 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 łyżeczki sody 2 jajka 250 ml mleka 125 ml oleju roślinnego opcjonalnie: 2 łyżki ekstraktu waniliowego Przygotowanie: Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180°C i wkładamy formę do pieczenia bab, aby się nagrzała. Wszystkie składniki ucieramy mikserem na niskich obrotach, tylko do momentu, aż się połączą. Stale ucierając wlewamy cienkim strumieniem szklankę wrzącej wody i mieszamy drewnianą łyżką. Ciasto powinno być dość rzadkie, (w żadnym wypadku nie dosypujemy mąki). Przelewamy do gorącej formy i pieczemy 35-40 minut, po tym czasie sprawdzamy, czy ciasto jest wystarczająco sprężyste, a patyczek suchy. Babę pozostawiamy w formie do wystudzenia, następnie także w formie rzucamy z wysokości 20-30 cm i wyjmujemy na ta