Składniki: 90 g masła 125 ml mleka 3,2% 100 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy 1 duże jajo 280 g mąki 70 g cukru trzcinowego 1 łyżeczka sproszkowanego imbiru skórka otarta z pomarańczy 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia rodzynki lub suszona żurawina do posypania Przygotowanie: 1. Nagrzać piekarnik do 200 st. C. 2. W jednej misce wymieszać mąkę, cukier, imbir, skórkę z pomarańczy i proszek do pieczenia. 3. Rozpuścić masło na parze, wlać je do drugiej miski, dodać mleko, sok pomarańczowy, jajko i dokładnie wymieszać. 4. Szybko połączyć składniki z obu misek, jeśli ciasto jest za twarde dodać trochę mleka. 5. Napełnić ciastem papilotki lub formę na muffinki. 6. Posypać rodzynkami lub żurawinami. 7. Piec 20 – 25 min. Oryginalny przepis: miesięcznik Elle