MUFFINKI POMARAŃCZOWO-IMBIROWE


Składniki:
  • 90 g masła
  • 125 ml mleka 3,2%
  • 100 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
  • 1 duże jajo
  • 280 g mąki
  • 70 g cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka sproszkowanego imbiru
  • skórka otarta z pomarańczy
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • rodzynki lub suszona żurawina do posypania
Przygotowanie:
1. Nagrzać piekarnik do 200 st. C.
2. W jednej misce wymieszać mąkę, cukier, imbir, skórkę z&nbsppomarańczy i proszek do pieczenia.
3. Rozpuścić masło na parze, wlać je do drugiej miski, dodać mleko, sok pomarańczowy, jajko i dokładnie wymieszać.
4. Szybko połączyć składniki z obu misek, jeśli ciasto jest za&nbsptwarde dodać trochę mleka.
5. Napełnić ciastem papilotki lub formę na muffinki.
6. Posypać rodzynkami lub żurawinami.
7. Piec 2025 min.

Oryginalny przepis: miesięcznik Elle



Komentarze

Popularne posty z tego bloga

CYTRYNY W KORZENNYM SYROPIE – DODATEK DO HERBATY

PIEROGI Z WĘDZONYM PSTRĄGIEM I ZIEMNIAKAMI

KUBECZKOWA BABKA JOGURTOWA