- 90 g masła
- 125 ml mleka 3,2%
- 100 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
- 1 duże jajo
- 280 g mąki
- 70 g cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka sproszkowanego imbiru
- skórka otarta z pomarańczy
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- rodzynki lub suszona żurawina do posypania
Przygotowanie:
1. Nagrzać piekarnik do 200 st. C.
2. W jednej misce wymieszać mąkę, cukier, imbir, skórkę z pomarańczy i proszek do pieczenia.
3. Rozpuścić masło na parze, wlać je do drugiej miski, dodać mleko, sok pomarańczowy, jajko i dokładnie wymieszać.
4. Szybko połączyć składniki z obu misek, jeśli ciasto jest za twarde dodać trochę mleka.
5. Napełnić ciastem papilotki lub formę na muffinki.
6. Posypać rodzynkami lub żurawinami.
7. Piec 20–25 min.
Oryginalny przepis: miesięcznik Elle
Komentarze
Prześlij komentarz