PIERŚ Z GĘSI PIECZONA NA JABŁKACH


Składniki:
  • piersi z gęsi o wadze ok. 1 kg
  • około 4–5 łyżek majeranku
  • 0,5 kg winnych jabłek
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz

  • solanka: 5 litrów wody + 2 łyżki soli

Przygotowanie:
Dzień przed pieczeniem, wieczorem, piersi myjemy i umieszczamy w misce z solanką. Miskę odstawiamy w chłodne miejsce. Około 1,5 godziny przed pieczeniem mięso wyjmujemy z solanki, suszymy i nacinamy skórę w kilku miejscach. Piersi nacieramy majerankiem, solą, pieprzem i wyciśniętym czosnkiem. Wstawiamy mięso do lodówki. 

Jabłka kroimy w ćwiartki, mieszamy z majerankiem, solą i pieprzem, i umieszczamy na dnie naczynia żaroodpornego. Na jabłkach układamy piersi i przykrywamy.

Pieczemy godzinę w 200°C, następnie zmniejszamy temperaturę do 170°C i pieczemy jeszcze około 1,5–2 godziny. W trakcie pieczenia często podlewamy mięso sosem z pieczenia. Około 20 minut przed końcem pieczenia zdejmujemy pokrywę, by skórka się przypiekła.

Podawać z ziemniakami z wody lub pieczonymi, kapustą zasmażaną i żurawiną.







Oryginalny przepis: http://kuchniabreni.pl/piersi-gesi-pieczone-w-jablkach-majeranku-podane-z-peczakiem-w-buraczkach/

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

CYTRYNY W KORZENNYM SYROPIE – DODATEK DO HERBATY

PIEROGI Z WĘDZONYM PSTRĄGIEM I ZIEMNIAKAMI

KUBECZKOWA BABKA JOGURTOWA