- piersi z gęsi o wadze ok. 1 kg
- około 4–5 łyżek majeranku
- 0,5 kg winnych jabłek
- 2 ząbki czosnku
- sól i pieprz
- solanka: 5 litrów wody + 2 łyżki soli
Przygotowanie:
Dzień przed pieczeniem, wieczorem, piersi myjemy i umieszczamy w misce z solanką. Miskę odstawiamy w chłodne miejsce. Około 1,5 godziny przed pieczeniem mięso wyjmujemy z solanki, suszymy i nacinamy skórę w kilku miejscach. Piersi nacieramy majerankiem, solą, pieprzem i wyciśniętym czosnkiem. Wstawiamy mięso do lodówki.
Jabłka kroimy w ćwiartki, mieszamy z majerankiem, solą i pieprzem, i umieszczamy na dnie naczynia żaroodpornego. Na jabłkach układamy piersi i przykrywamy.
Pieczemy godzinę w 200°C, następnie zmniejszamy temperaturę do 170°C i pieczemy jeszcze około 1,5–2 godziny. W trakcie pieczenia często podlewamy mięso sosem z pieczenia. Około 20 minut przed końcem pieczenia zdejmujemy pokrywę, by skórka się przypiekła.
Oryginalny przepis: http://kuchniabreni.pl/piersi-gesi-pieczone-w-jablkach-majeranku-podane-z-peczakiem-w-buraczkach/
Komentarze
Prześlij komentarz