BABKA CZEKOLADOWA


Bardzo czekoladowe, wilgotne ciasto. Swój ciemny kolor zawdzięcza dużej ilości kakao. Babka długo zachowuje świeżość i jest prosta w przygotowaniu.

Składniki:

  • 225 g mąki
  • 350 g cukru
  • 9 łyżek naturalnego kakao
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżeczki sody
  • 2 jajka
  • 250 ml mleka
  • 125 ml oleju roślinnego
  • opcjonalnie: 2 łyżki ekstraktu waniliowego

Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180°C i wkładamy formę do pieczenia bab, aby się nagrzała. Wszystkie składniki ucieramy mikserem na niskich obrotach, tylko do momentu, aż się połączą. Stale ucierając wlewamy cienkim strumieniem szklankę wrzącej wody i mieszamy drewnianą łyżką. Ciasto powinno być dość rzadkie, (w żadnym wypadku nie dosypujemy mąki). Przelewamy do gorącej formy i pieczemy 35-40 minut, po tym czasie sprawdzamy, czy ciasto jest wystarczająco sprężyste, a patyczek suchy. Babę pozostawiamy w formie do wystudzenia, następnie także w formie rzucamy z wysokości 20-30 cm i wyjmujemy na talerz.


źródło: Moje Gotowanie, kwiecień, 2015

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

CYTRYNY W KORZENNYM SYROPIE – DODATEK DO HERBATY

PIEROGI Z WĘDZONYM PSTRĄGIEM I ZIEMNIAKAMI

KUBECZKOWA BABKA JOGURTOWA