KLASYCZNE CZEKOLADOWE MUFFINY


Składniki:
  • 2 jajka
  • 100 g cukru (ok. pół szklanki)
  • 2 paczki cukru waniliowego
  • 150 g śmietany 18%
  • 250 g mąki (ok. 1,5 szklanki)
  • 2 płaskie łyżki kakao
  • 100 ml mleka
  • 3 łyżki oleju
  • 2 tabliczki mlecznej czekolady, zawsze używam Milki
Przygotowanie:
1. Formę do muffinów wysmarować olejem i wysypać mąką.
2. W osobnej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia i kakao. 
3. Całe jajka ubić z cukrem i cukrem pudrem na białą puszystą masę. Wlać śmietanę i ubijać 4-5 minut. 
4. Do ubitej masy wsypywać mieszankę mąki, kakao i proszku. Ubijać chwilę. 
5. Dodać mleko i olej. Ubijać 3-4 minuty. 
6. Wsypać posiekaną czekoladę i wymieszać.
7. Formę wypełnić ciastem, mniej więcej do 3/4 wysokości.
8. Piec około 30 minut w temperaturze 180 st.




Komentarze

Popularne posty z tego bloga

CYTRYNY W KORZENNYM SYROPIE – DODATEK DO HERBATY

PIEROGI Z WĘDZONYM PSTRĄGIEM I ZIEMNIAKAMI

KUBECZKOWA BABKA JOGURTOWA