Przejdź do głównej zawartości

Menu Literackie 1 - "Buddenbrookowie" Tomasza Manna


... towarzystwo powoli, spokojnie i z ufnością przeszło do sali jadalnej; u Buddenbrooków można było przecież liczyć na smaczny kąsek...*

Menu czwartkowego przyjęcia z okazji wprowadzenia się do domu na Mengstrasse 4

*
zupa jarzynowa z grzankami
**
ryba
panierowana szynka wędzona i ugotowana
sos szalotkowy
jarzyny, m.in. ziemniaki i czerwona kapusta
marynata owocowa z alkoholem, przyrządzona na sposób rosyjski
***
legumina - ułożone warstwami makaroniki, maliny i krem
dla dzieci: płonący budyń z rodzynkami
****
wina: czerwone, białe, małmazja
*****
masło, sery, owoce


Zastawę stanowiły między innymi miśnieńskie talerze ze złota obwódką.

Siedzieli na ciężkich krzesłach z wysokimi oparciami, przy pomocy ciężkich, srebrnych sztućców jedli dobre, ciężkie potrawy, popijali ciężkie, dobre wina i wypowiadali swe zapatrywania.

Podczas przyjęcia, pani Köppen, żona kupca winnego, opowiada o metodzie gotowania karpia w winie: Pokrajać na spore kawałki, droga pani, włożyć w rondel z cebulą, goździkami i sucharkami, dodać trochę cukru i łyżkę masła, i postawić na ogniu... Tylko nie moczyć, droga pani, z całą krwią, na miłość boską..."

Zwyczajne śniadanie u Krögerów:

Zamiast kawy lub herbaty czekolada - prawdziwa urodzinowa czekolada oraz duży kawałek świeżej babki.

Herman Hagenstöm zabierał na drugie śniadanie do szkoły maślaną bułkę, a raczej miękkie, owalne ciastko z rodzynkami, na które nakładał kawałek ozora lub gęsiny... Tak bowiem lubił.

Podczas choroby pani Antoinette Buddenbrook, gości z rodziny podejmowano śniadaniami z krabami i portwejnem.

Menu obiadu, na który zaproszony został Benedykt Grünlich

*
ragoût w muszelkach
**
zupa julienne
***
smażone flądry
pieczeń cielęca z kartoflami purée i kalafiorami
****
budyń z maraskinem
*****
pumpernikiel z roquefortem

Podczas trudnej rozmowy z rodzicami przy śniadaniu Tonia jadła: jajko, zielony ziołowy ser, chleb z masłem i piła kawę.

U państwa Schwarzkopfów w nadmorskim kurorcie Travemünde podawano: ciasto z rodzynkami, śmietankę, cukier, masło, plastry miodu, kawę, pomarańczowy poncz.

W rozmowie Tomasza i Anny pojawia się lemoniada i ciasto na smalcu.

Śniadanie u Grünlichów:

Szumiała maszynka do herbaty, na stole były bułeczki i kromki białego chleba, małe kulki masła, sery: żółty, zielono żyłkowany, biały, czerwone wino, na pół surowy befsztyk (śniadaniowy przysmak Grünlicha), jajka.

Ida Jungmann, na przechadzki z Eryką, zabierała paczkę butersznytów. (kanapek)


Na jednym z czwartkowych spotkań, po zaręczynach Tomasza i Gerdy, podano galaretkę ponczową.

Czytając list od Toni Tomasz zajadał tartinkę z ziołowym serem.

Na chrzcinach małego Jana podano gorącą czekoladę, strzelisty sękacz, cukierki.

Po skończeniu budowy domu Tomasza na Fischergrube, dla robotników zorganizowano poczęstunek składający się z butersznytów i piwa.

Podczas spotkania na Fischergrube Tonia karmiła małego Hanno ciastem z rodzynkami i portwajnem, a Chrystian raczył się benedyktynką (ziołowy likier bądź nalewka).

Doktor Grabow, na wzmożony pavor nocturnus** małego Hanno, polecał sok z czarnych jagód...

W worku dla grzecznych dzieci, święty Mikołaj miał jabłka i złocone orzechy.
W Wigilię na Mengstrasse, po rozdaniu prezentów podano na talerzykach cukierki, marcepany i pierniki. Następnie obnoszono wśród gości herbatę i biszkopty. Gdy goście skończyli zajadać biszkopty: ...obniesiono duże kryształowe misy, pełne żółtej ziarnistej masy. Był to krem migdałowy, mieszanina jajek, tartych migdałów i olejku różanego, co smakowało wyśmienicie, ale jeśli zjadło się łyżeczkę za wiele, powodowało okropną niestrawność. [...] Dla orzeźwienia podano też ponczową galaretkę w filiżankach, a do niej angielskie "plum-cake". Nie zabrakło także ciasta z rodzynkami, a wszystko to podano jeszcze przed kolacją.


Menu kolacji Bożonarodzeniowej na Mengstrasse

*
karpie z masłem oraz stare reńskie wino
** 
indyk nadziewany kasztanami, rodzynkami i jabłkami 
smażone kartofle 
dwa rodzaje jarzyn oraz kompotów

stare czerwone wino z firmy Mollendörpf

***
żółte jak oliwa, słodkie greckie wino

bezy z lodami, czerwone, białe i brązowe
wafle
****
masło i sery
Dodatkowo na kunsztownie złożonych serwetkach podano małe maślane bułeczki z makiem.

Chrystian opowiadał, że podczas wigilii w klubie pito szwedzki poncz.

Podczas gwiazdkowego spotkania u Teteni Weichbrodt goście pili chłodny, czerwony mocny poncz i jedli pierniczki z imbirem.

Gdy Tonia wspomina Hermana Hagenströma, przypomina jej się maślana bułka z truflową kiełbasą i sztrasburskim pasztetem z gęsich wątróbek.

W domu zdrojowym, gdzie Hanno spędzał wakacje: przy uroczyście nakrytym stole czarno ubrany pan rozlewał zupę ze srebrnej wazy, roznoszono dużo potraw smaczniejszych, pikantniejszych, w każdym razie jakoś odświętniej przyrządzonych niż w domu, w wielu zaś miejscach długiego stołu pito szampana. [...] na prawo zaś od szwajcarskich domków mieściły się stajnie z końmi, osiołkami i krowami, których ciepłe, spienione, aromatyczne mleko piło się na podwieczorek. Do kolacji mały Hanno pił ciepłe mleko lub piwo słodowe. W domu zdrojowym podawano też oczywiście lody.

Kiedy indziej, w Travermünde na werandzie, pito grog z rumem, a Chrystian w cukierni, wraz z bufetową, pił szwedzki poncz. Piotr Döhlmann odpoczywał nad morzem, ponieważ miał zniszczyć sobie żołądek nadużywaniem wody mineralnej Hunyadi-Janos.

W poczekalni dentysty, pana Brechta, unosił się zapach befsztyka i kalafiora.

Przed śmiercią Tomasz Buddenbrook pomyślał, by wstąpić do traktierni na kieliszek koniaku.

Śniadanie dla piętnastoletniego Hanno, przygotowane przez pannę Klementynę składało się z kakao, pieczywa, masła i jajka na miękko.

*Wszystkie cytaty i nazwy potraw podano w tłumaczeniu Ewy Librowiczowej.
** (łac.) lęk nocny



Komentarze

Popularne posty z tego bloga

CYTRYNY W KORZENNYM SYROPIE – DODATEK DO HERBATY

Składniki: 1 kg cytryn20 goździków1 gwiazdka anyżu2 kawałki kory cynamonu600 g cukru600 ml wodyplastry imbiru Podana ilość składników wystarcza na przygotowanie około 7 małych słoików gotowych cytryn.

Przygotowanie: Cytryny wyszorować i sparzyć, pokroić w plasterki. We wcześniej wyparzonych słoikach ułożyć dość ściśle plastry cytryn oraz po dwa plastry imbiru.
Wodę zagotować z cukrem. Dodać anyż, cynamon oraz goździki. Gotować 5 minut.
Plastry cytryn w słoikach zalać gorącym syropem z przyprawami. Zakręcić słoiki. Pasteryzować przez 15 minut.
Po otwarciu słoiki przechowywać w lodówce.

Oryginalny przepis: 
http://kuchennefascynacje.blox.pl/2015/09/Korzenne-cytryny-w-syropie-do-herbaty.html








PIEROGI Z WĘDZONYM PSTRĄGIEM I ZIEMNIAKAMI

Kiedyś co jakiś czas jeździliśmy ze znajomymi do Krakowa, w celach, powiedzmy, rozrywkowo-kulturalnych... W mieście artystów nie mogliśmy nie pójść na "Pierożki u Vincenta". To urocza knajpka, w której serwuje się jedynie pierogi, ale za to w niezliczonych wariacjach. Wszyscy byli zadowoleni. Być może właśnie ze względu na możliwość przygotowywania ich na wiele sposobów, pierogi są jednym z moich ulubionych dań. Może również dlatego, że kojarzą mi się z dzieciństwem i Babcią, która robi najlepsze ruskie na świecie. Wiem, wiem, każda babcia robi najlepsze... 
W grudniowym "Moim Gotowaniu" kilka przepisów na oryginalne pierogi podaje świetna szefowa kuchni Agata Wojda. Ponieważ lubię ryby, najbardziej zainteresował mnie przepis na pierogi z wędzonym pstrągiem, ziemniakami, natką pietruszki i sokiem cytrynowym. Zrobiłam i się nie zawiodłam. 
Składniki: Ciasto: 1/2 kg mąki 2 żółtka  szklanka wody sól Farsz: 1/2 kg ziemniaków ugotowanych w mundurkach 20 dag czystego, obra…

KUBECZKOWA BABKA JOGURTOWA

Wielkanoc za niecałe 4 tygodnie. Niektórzy uważają, że już najwyższy czas na planowanie Świąt, inni leniwie przeglądają przepisy, jeszcze inni w ogóle nie mają czasu o tym pomyśleć. Moja pierwsza propozycja jest idealna dla wszystkich, również tych najbardziej zabieganych. To niezwykle prosta i pyszna babka jogurtowa. Jest delikatna i puszysta. Piekę ją od 9 lat i nigdy mnie nie zawiodła. 

Składniki:

2 kubeczki jogurtu naturalnego (zawsze używam Zott)2 kubeczki (po jogurcie) cukru3 kubeczki (po jogurcie) mąkiniepełny kubeczek (po jogurcie) oleju3 jajka1 proszek do pieczeniacukier waniliowymasło i bułka tarta do przygotowania formy
Przygotowanie:
Wszystkie składniki umieszczamy w misce i miksujemy.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 60-70 minut. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzamy ciasto patyczkiem. Powinno być wilgotne, ale nie powinno oblepiać patyczka. Gotowa babka jest z wierzchu brązowa, a w środku jasna. Babkę dowolnie dekorujemy, możemy np. oblać ją polewą z białej…