CYTRYNY W KORZENNYM SYROPIE – DODATEK DO HERBATY



Składniki:
  • 1 kg cytryn
  • 20 goździków
  • 1 gwiazdka anyżu
  • 2 kawałki kory cynamonu
  • 600 g cukru
  • 600 ml wody
  • plastry imbiru 
Podana ilość składników wystarcza na przygotowanie około 7 małych słoików gotowych cytryn.

Przygotowanie:
Cytryny wyszorować i sparzyć, pokroić w plasterki. We wcześniej wyparzonych słoikach ułożyć dość ściśle plastry cytryn oraz po dwa plastry imbiru.

Wodę zagotować z cukrem. Dodać anyż, cynamon oraz goździki. Gotować 5 minut.

Plastry cytryn w słoikach zalać gorącym syropem z przyprawami. Zakręcić słoiki. Pasteryzować przez 15 minut.

Po otwarciu słoiki przechowywać w lodówce.


Oryginalny przepis: 
http://kuchennefascynacje.blox.pl/2015/09/Korzenne-cytryny-w-syropie-do-herbaty.html








Komentarze