Autorem przepisów jest Piotr Bikont.
PIECZONA BIAŁA KIEŁBASA
Składniki:
1 kg surowej białej kiełbasy
2 cebule
4 ząbki czosnku
1/2 szklanki oliwy lub oleju*
1/3 szklanki ciemnego sosu sojowego
pieprz
Przygotowanie:
Cebule siekamy, czosnek zgniatamy, zalewamy oliwą lub olejem i sosem sojowym, mieszamy, doprawiamy do smaku pieprzem. Kiełbasę nakłuwamy widelcem, zalewamy oliwą z sosem sojowym, odstawiamy do lodówki na całą noc. Wyjmujemy z zalewy następnego dnia i pieczemy 1,5 h w średnio nagrzanym piekarniku (170 st. C)Taka kiełbasa jest pyszna także na zimno.
*w oryginalnym przepisie jest oliwa
JAJKA MIMOZA
Składniki:
jajka, majonez, rzeżucha
Przygotowanie:
Jajka gotujemy na twardo, obieramy i przekrawamy wzdłuż. Wyjmujemy żółtka i siekamy je niezbyt grubo. mieszamy z majonezem (według oryginalnego przepisu - domowym), napełniamy masą dołeczki po żółtkach, posypujemy posiekanymi żółtkami, dekorujemy całymi listkami rzeżuchy.
Komentarze
Prześlij komentarz