KARKÓWKA Z CYTRYNOWĄ NUTĄ

Ten przepis pochodzi z zeszłorocznego dodatku GRILL do Kuchni. 

Składniki:
  • sok i skórka z dużej cytryny
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 gałązki rozmarynu (listki drobno posiekane), jeśli nie mamy rozmarynu, możemy użyć np. ziół prowansalskich
  • 6 plastrów karkówki
Przygotowanie:
Z soku i skórki cytryny, oliwy, przeciśniętego przez praskę czosnku oraz rozmarynu robimy marynatę, w której pozostawiamy karkówkę przez godzinę. Osączamy ją z marynaty i kładziemy na tacce. Pieczemy w gorącym miejscu grilla przez 8 minut z każdej strony, smarując co jakiś czas pozostałą marynatą.

Marynaty możemy również użyć przy grillowaniu warzyw, np. marchewek, ziemniaków czy cukinii. Warzywa umieszczone na tacce na grillu pieczemy przez około 20 minut, smarując marynatą.

Smacznego!

Komentarze

  1. Musi naprawdę być pyszna:) Na pewno wypróbuję ten przepis:)
    cudownej, smacznej majówki Kinia:):)
    p.s. daj znać jak serniczek smakował:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zrobiłam sernik wczoraj i świetnie wyszedł, smakował i mnie, i znajomym, z którymi grillowałam :) Niestety nie miałam brzoskwiń, ale następnym razem zrobię z nimi i na pewno polecę ten Twój przepis dalej! :) Miłej majówkowej niedzieli!

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

CYTRYNY W KORZENNYM SYROPIE – DODATEK DO HERBATY

PIEROGI Z WĘDZONYM PSTRĄGIEM I ZIEMNIAKAMI

KUBECZKOWA BABKA JOGURTOWA