Przejdź do głównej zawartości

KARKÓWKA Z CYTRYNOWĄ NUTĄ

Ten przepis pochodzi z zeszłorocznego dodatku GRILL do Kuchni. 

Składniki:
  • sok i skórka z dużej cytryny
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 gałązki rozmarynu (listki drobno posiekane), jeśli nie mamy rozmarynu, możemy użyć np. ziół prowansalskich
  • 6 plastrów karkówki
Przygotowanie:
Z soku i skórki cytryny, oliwy, przeciśniętego przez praskę czosnku oraz rozmarynu robimy marynatę, w której pozostawiamy karkówkę przez godzinę. Osączamy ją z marynaty i kładziemy na tacce. Pieczemy w gorącym miejscu grilla przez 8 minut z każdej strony, smarując co jakiś czas pozostałą marynatą.

Marynaty możemy również użyć przy grillowaniu warzyw, np. marchewek, ziemniaków czy cukinii. Warzywa umieszczone na tacce na grillu pieczemy przez około 20 minut, smarując marynatą.

Smacznego!

Komentarze

  1. Musi naprawdę być pyszna:) Na pewno wypróbuję ten przepis:)
    cudownej, smacznej majówki Kinia:):)
    p.s. daj znać jak serniczek smakował:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zrobiłam sernik wczoraj i świetnie wyszedł, smakował i mnie, i znajomym, z którymi grillowałam :) Niestety nie miałam brzoskwiń, ale następnym razem zrobię z nimi i na pewno polecę ten Twój przepis dalej! :) Miłej majówkowej niedzieli!

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

CYTRYNY W KORZENNYM SYROPIE – DODATEK DO HERBATY

Składniki: 1 kg cytryn20 goździków1 gwiazdka anyżu2 kawałki kory cynamonu600 g cukru600 ml wodyplastry imbiru Podana ilość składników wystarcza na przygotowanie około 7 małych słoików gotowych cytryn.

Przygotowanie: Cytryny wyszorować i sparzyć, pokroić w plasterki. We wcześniej wyparzonych słoikach ułożyć dość ściśle plastry cytryn oraz po dwa plastry imbiru.
Wodę zagotować z cukrem. Dodać anyż, cynamon oraz goździki. Gotować 5 minut.
Plastry cytryn w słoikach zalać gorącym syropem z przyprawami. Zakręcić słoiki. Pasteryzować przez 15 minut.
Po otwarciu słoiki przechowywać w lodówce.

Oryginalny przepis: 
http://kuchennefascynacje.blox.pl/2015/09/Korzenne-cytryny-w-syropie-do-herbaty.html








PIEROGI Z WĘDZONYM PSTRĄGIEM I ZIEMNIAKAMI

Kiedyś co jakiś czas jeździliśmy ze znajomymi do Krakowa, w celach, powiedzmy, rozrywkowo-kulturalnych... W mieście artystów nie mogliśmy nie pójść na "Pierożki u Vincenta". To urocza knajpka, w której serwuje się jedynie pierogi, ale za to w niezliczonych wariacjach. Wszyscy byli zadowoleni. Być może właśnie ze względu na możliwość przygotowywania ich na wiele sposobów, pierogi są jednym z moich ulubionych dań. Może również dlatego, że kojarzą mi się z dzieciństwem i Babcią, która robi najlepsze ruskie na świecie. Wiem, wiem, każda babcia robi najlepsze... 
W grudniowym "Moim Gotowaniu" kilka przepisów na oryginalne pierogi podaje świetna szefowa kuchni Agata Wojda. Ponieważ lubię ryby, najbardziej zainteresował mnie przepis na pierogi z wędzonym pstrągiem, ziemniakami, natką pietruszki i sokiem cytrynowym. Zrobiłam i się nie zawiodłam. 
Składniki: Ciasto: 1/2 kg mąki 2 żółtka  szklanka wody sól Farsz: 1/2 kg ziemniaków ugotowanych w mundurkach 20 dag czystego, obra…

KUBECZKOWA BABKA JOGURTOWA

Wielkanoc za niecałe 4 tygodnie. Niektórzy uważają, że już najwyższy czas na planowanie Świąt, inni leniwie przeglądają przepisy, jeszcze inni w ogóle nie mają czasu o tym pomyśleć. Moja pierwsza propozycja jest idealna dla wszystkich, również tych najbardziej zabieganych. To niezwykle prosta i pyszna babka jogurtowa. Jest delikatna i puszysta. Piekę ją od 9 lat i nigdy mnie nie zawiodła. 

Składniki:

2 kubeczki jogurtu naturalnego (zawsze używam Zott)2 kubeczki (po jogurcie) cukru3 kubeczki (po jogurcie) mąkiniepełny kubeczek (po jogurcie) oleju3 jajka1 proszek do pieczeniacukier waniliowymasło i bułka tarta do przygotowania formy
Przygotowanie:
Wszystkie składniki umieszczamy w misce i miksujemy.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 60-70 minut. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzamy ciasto patyczkiem. Powinno być wilgotne, ale nie powinno oblepiać patyczka. Gotowa babka jest z wierzchu brązowa, a w środku jasna. Babkę dowolnie dekorujemy, możemy np. oblać ją polewą z białej…