Składniki:
- seler naciowy
- duży pęczek rzodkiewek
- ogórek sałatkowy
- pęczek natki pietruszki
- dwa czerwone jabłka
- łyżeczka cukru
- 2 łyżki soku z cytryny
- 4 łyżki oliwy - polecam np. Monini
- sól
- pieprz
- ewentualnie: duża garść orzechów włoskich
Warzywa i jabłka myjemy. Łodygi selera kroimy na małe kawałki. Rzodkiewki kroimy w plasterki. Ogórek kroimy w kostkę razem ze skórką. Umytą i wysuszoną natkę siekamy. Z jabłek usuwamy gniazda nasienne i kroimy je na małe kawałki. Wszystko mieszamy w salaterce. Z soli, pieprzu, cukru, soku z cytryny i oliwy ucieramy sos. Zalewamy nim sałatkę i mieszamy. Podajemy.
Jeśli chcemy podać sałatkę posypaną orzechami włoskimi, wcześniej lekko je podprażamy.
Smacznego!
Oryginalny przepis: Moje Gotowanie, marzec 2015
Komentarze
Prześlij komentarz