Zupa porowo-ziemniaczana

ORZEŹWIAJĄCA SAŁATKA Z SELEREM NACIOWYM




Składniki:
  • seler naciowy
  • duży pęczek rzodkiewek
  • ogórek sałatkowy
  • pęczek natki pietruszki
  • dwa czerwone jabłka
  • łyżeczka cukru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 4 łyżki oliwy - polecam np. Monini
  • sól
  • pieprz

  • ewentualnie: duża garść orzechów włoskich

Warzywa i jabłka myjemy. Łodygi selera kroimy na małe kawałki. Rzodkiewki kroimy w plasterki. Ogórek kroimy w kostkę razem ze skórką. Umytą i wysuszoną natkę siekamy. Z jabłek usuwamy gniazda nasienne i kroimy je na małe kawałki. Wszystko mieszamy w salaterce. Z soli, pieprzu, cukru, soku z cytryny i oliwy ucieramy sos. Zalewamy nim sałatkę i mieszamy. Podajemy.

Jeśli chcemy podać sałatkę posypaną orzechami włoskimi, wcześniej lekko je podprażamy.

Smacznego!






Oryginalny przepis: Moje Gotowanie, marzec 2015

Komentarze