Przejdź do głównej zawartości

KOKOSOWE CIASTKA Z KARMELOWĄ POLEWĄ

Kokosowy spód dobrze komponuje się z polewą w smaku przypominającą krówki. Ciastka robi się szybko, jednak po upieczeniu muszą "odpocząć" około 3 godziny.

Składniki:
1. Kokosowe kruche ciasto:
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 szkl. wiórków kokosowych
  • 1/2 szkl. cukru trzcinowego
  • 125 g stopionego masła
2.Polewa:
  • 1/3 szklanki miodu
  • 125 g stopionego masła
  • 400 ml skondensowanego mleka słodzonego
Przygotowanie:
Rozgrzewamy piekarnik do 180 st. C. Wyściełamy blaszkę (20 x 30 cm) papierem do pieczenia, tak aby jego brzegi wystawały poza formę. Mieszamy wszystkie składniki ciasta, wylepiamy nim blachę i pieczemy 15 minut na złoty kolor. 
Skondensowane mleko mieszamy z miodem oraz masłem i podgrzewamy w rondelku na małym ogniu, mieszając, aż masa zacznie lekko gęstnieć (5 –7 minut). Rozsmarowujemy ją na podpieczonym spodzie i pieczemy jeszcze 20 –25 minut, aż karmelowa polewa zrobi się złocistobrązowa. Wyjmujemy ciasto;z piekarnika i odstawiamy na około 3 godziny. Po tym czasie kroimy na kwadraty.

Smacznego!











Oryginalny przepis: Kuchnia Magazyn Dla Smakoszy, listopad, 2012, str. 21.

Komentarze

  1. Krówka, karmel, kajmak - nigdy nie mam dość. Ciasto wygląda fantastycznie (przepis jest już zapisany w ulubionych), muszę koniecznie zrobić. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. To dokładnie tak jak ja! :) Pozdrowienia i mam nadzieję, że będzie smakowało :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

CYTRYNY W KORZENNYM SYROPIE – DODATEK DO HERBATY

Składniki: 1 kg cytryn20 goździków1 gwiazdka anyżu2 kawałki kory cynamonu600 g cukru600 ml wodyplastry imbiru Podana ilość składników wystarcza na przygotowanie około 7 małych słoików gotowych cytryn.

Przygotowanie: Cytryny wyszorować i sparzyć, pokroić w plasterki. We wcześniej wyparzonych słoikach ułożyć dość ściśle plastry cytryn oraz po dwa plastry imbiru.
Wodę zagotować z cukrem. Dodać anyż, cynamon oraz goździki. Gotować 5 minut.
Plastry cytryn w słoikach zalać gorącym syropem z przyprawami. Zakręcić słoiki. Pasteryzować przez 15 minut.
Po otwarciu słoiki przechowywać w lodówce.

Oryginalny przepis: 
http://kuchennefascynacje.blox.pl/2015/09/Korzenne-cytryny-w-syropie-do-herbaty.html








PIEROGI Z WĘDZONYM PSTRĄGIEM I ZIEMNIAKAMI

Kiedyś co jakiś czas jeździliśmy ze znajomymi do Krakowa, w celach, powiedzmy, rozrywkowo-kulturalnych... W mieście artystów nie mogliśmy nie pójść na "Pierożki u Vincenta". To urocza knajpka, w której serwuje się jedynie pierogi, ale za to w niezliczonych wariacjach. Wszyscy byli zadowoleni. Być może właśnie ze względu na możliwość przygotowywania ich na wiele sposobów, pierogi są jednym z moich ulubionych dań. Może również dlatego, że kojarzą mi się z dzieciństwem i Babcią, która robi najlepsze ruskie na świecie. Wiem, wiem, każda babcia robi najlepsze... 
W grudniowym "Moim Gotowaniu" kilka przepisów na oryginalne pierogi podaje świetna szefowa kuchni Agata Wojda. Ponieważ lubię ryby, najbardziej zainteresował mnie przepis na pierogi z wędzonym pstrągiem, ziemniakami, natką pietruszki i sokiem cytrynowym. Zrobiłam i się nie zawiodłam. 
Składniki: Ciasto: 1/2 kg mąki 2 żółtka  szklanka wody sól Farsz: 1/2 kg ziemniaków ugotowanych w mundurkach 20 dag czystego, obra…

KUBECZKOWA BABKA JOGURTOWA

Wielkanoc za niecałe 4 tygodnie. Niektórzy uważają, że już najwyższy czas na planowanie Świąt, inni leniwie przeglądają przepisy, jeszcze inni w ogóle nie mają czasu o tym pomyśleć. Moja pierwsza propozycja jest idealna dla wszystkich, również tych najbardziej zabieganych. To niezwykle prosta i pyszna babka jogurtowa. Jest delikatna i puszysta. Piekę ją od 9 lat i nigdy mnie nie zawiodła. 

Składniki:

2 kubeczki jogurtu naturalnego (zawsze używam Zott)2 kubeczki (po jogurcie) cukru3 kubeczki (po jogurcie) mąkiniepełny kubeczek (po jogurcie) oleju3 jajka1 proszek do pieczeniacukier waniliowymasło i bułka tarta do przygotowania formy
Przygotowanie:
Wszystkie składniki umieszczamy w misce i miksujemy.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 60-70 minut. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzamy ciasto patyczkiem. Powinno być wilgotne, ale nie powinno oblepiać patyczka. Gotowa babka jest z wierzchu brązowa, a w środku jasna. Babkę dowolnie dekorujemy, możemy np. oblać ją polewą z białej…