KOKOSOWE CIASTKA Z KARMELOWĄ POLEWĄ

Kokosowy spód dobrze komponuje się z polewą w smaku przypominającą krówki. Ciastka robi się szybko, jednak po upieczeniu muszą "odpocząć" około 3 godziny.

Składniki:
1. Kokosowe kruche ciasto:
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 szkl. wiórków kokosowych
  • 1/2 szkl. cukru trzcinowego
  • 125 g stopionego masła
2.Polewa:
  • 1/3 szklanki miodu
  • 125 g stopionego masła
  • 400 ml skondensowanego mleka słodzonego
Przygotowanie:
Rozgrzewamy piekarnik do 180 st. C. Wyściełamy blaszkę (20 x 30 cm) papierem do pieczenia, tak aby jego brzegi wystawały poza formę. Mieszamy wszystkie składniki ciasta, wylepiamy nim blachę i pieczemy 15 minut na złoty kolor. 
Skondensowane mleko mieszamy z miodem oraz masłem i podgrzewamy w rondelku na małym ogniu, mieszając, aż masa zacznie lekko gęstnieć (5 –7 minut). Rozsmarowujemy ją na podpieczonym spodzie i pieczemy jeszcze 20 –25 minut, aż karmelowa polewa zrobi się złocistobrązowa. Wyjmujemy ciasto;z piekarnika i odstawiamy na około 3 godziny. Po tym czasie kroimy na kwadraty.

Smacznego!











Oryginalny przepis: Kuchnia Magazyn Dla Smakoszy, listopad, 2012, str. 21.

Komentarze

  1. Krówka, karmel, kajmak - nigdy nie mam dość. Ciasto wygląda fantastycznie (przepis jest już zapisany w ulubionych), muszę koniecznie zrobić. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. To dokładnie tak jak ja! :) Pozdrowienia i mam nadzieję, że będzie smakowało :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz