Składniki:
1. Kokosowe kruche ciasto:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/2 szkl. wiórków kokosowych
- 1/2 szkl. cukru trzcinowego
- 125 g stopionego masła
2.Polewa:
- 1/3 szklanki miodu
- 125 g stopionego masła
- 400 ml skondensowanego mleka słodzonego
Przygotowanie:
Rozgrzewamy piekarnik do 180 st. C. Wyściełamy blaszkę (20 x 30 cm) papierem do pieczenia, tak aby jego brzegi wystawały poza formę. Mieszamy wszystkie składniki ciasta, wylepiamy nim blachę i pieczemy 15 minut na złoty kolor.
Skondensowane mleko mieszamy z miodem oraz masłem i podgrzewamy w rondelku na małym ogniu, mieszając, aż masa zacznie lekko gęstnieć (5 –7 minut). Rozsmarowujemy ją na podpieczonym spodzie i pieczemy jeszcze 20 –25 minut, aż karmelowa polewa zrobi się złocistobrązowa. Wyjmujemy ciasto;z piekarnika i odstawiamy na około 3 godziny. Po tym czasie kroimy na kwadraty.
Smacznego!
Oryginalny przepis: Kuchnia Magazyn Dla Smakoszy, listopad, 2012, str. 21.
Krówka, karmel, kajmak - nigdy nie mam dość. Ciasto wygląda fantastycznie (przepis jest już zapisany w ulubionych), muszę koniecznie zrobić. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńTo dokładnie tak jak ja! :) Pozdrowienia i mam nadzieję, że będzie smakowało :)
OdpowiedzUsuń