Przejdź do głównej zawartości

Posty

PIERŚ Z GĘSI PIECZONA NA JABŁKACH

Składniki: piersi z gęsi o wadze ok. 1 kg około 4– 5 łyżek majeranku 0,5 kg winnych jabłek 2 ząbki czosnku sól i pieprz solanka: 5 litrów wody + 2 łyżki soli Przygotowanie: Dzień przed pieczeniem, wieczorem, piersi myjemy i umieszczamy w misce z solanką. Miskę odstawiamy w chłodne miejsce. Około 1,5 godziny przed pieczeniem mięso wyjmujemy z solanki, suszymy i nacinamy skórę w kilku miejscach. Piersi nacieramy majerankiem, solą, pieprzem i wyciśniętym czosnkiem. Wstawiamy mięso do lodówki.  Jabłka kroimy w ćwiartki, mieszamy z majerankiem, solą i pieprzem, i umieszczamy na dnie naczynia żaroodpornego. Na jabłkach układamy piersi i przykrywamy. Pieczemy godzinę w 200°C, następnie zmniejszamy temperaturę do 170°C i pieczemy jeszcze około 1,5 –2 godziny. W trakcie pieczenia często podlewamy mięso sosem z pieczenia. Około 20 minut przed końcem pieczenia zdejmujemy pokrywę, by skórka się przypiekła. Podawać z ziemniakami z wody lub pieczonymi, kapustą

BABKA CZEKOLADOWA

Bardzo czekoladowe, wilgotne ciasto. Swój ciemny kolor zawdzięcza dużej ilości kakao. Babka długo zachowuje świeżość i jest prosta w przygotowaniu. Składniki: 225 g mąki 350 g cukru 9 łyżek naturalnego kakao 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 łyżeczki sody 2 jajka 250 ml mleka 125 ml oleju roślinnego opcjonalnie: 2 łyżki ekstraktu waniliowego Przygotowanie: Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180°C i wkładamy formę do pieczenia bab, aby się nagrzała. Wszystkie składniki ucieramy mikserem na niskich obrotach, tylko do momentu, aż się połączą. Stale ucierając wlewamy cienkim strumieniem szklankę wrzącej wody i mieszamy drewnianą łyżką. Ciasto powinno być dość rzadkie, (w żadnym wypadku nie dosypujemy mąki). Przelewamy do gorącej formy i pieczemy 35-40 minut, po tym czasie sprawdzamy, czy ciasto jest wystarczająco sprężyste, a patyczek suchy. Babę pozostawiamy w formie do wystudzenia, następnie także w formie rzucamy z wysokości 20-30 cm i wyjmujemy na ta

PIERNIKI 2015

Przepis:  http://konfiturra.blogspot.com/2014/12/pierniki_29.html

Styryjska zupa z dyni

Składniki*: 2 cebule kilka ząbków czosnku 80 g masła 1 kg miąższu z dyni 1,5 litra bulionu warzywnego łyżeczka słodkiej papryki pół łyżeczki wędzonej słodkiej papryki sól, pieprz gałka muszkatołowa dodatki do wyboru: prażone pestki z dyni, starty żółty ser, olej z pestek dyni, słodka śmietanka, dowolne świeże zioła Przygotowanie: Cebule i czosnek posiekać, miąższ dyni pokroić na niewielkie kawałki. Cebule i czosnek zeszklić na maśle, dodać pokrojoną dynię i lekko poddusić, ewentualnie doprawiając słodką papryką. Warzywa zalać bulionem i gotować, aż dynia zmięknie. Zupę zmiksować i doprawić solą, pieprzem oraz kminkiem lub gałką.  Smacznego! *Podana ilość składników wystarcza na przygotowanie około 10 - 12 porcji zupy, dlatego jeśli potrzebujemy mniejszej porcji, należy zmniejszyć tę ilość o połowę.  Źródło oryginalnego przepisu: "Magazyn Kuchnia",  autor: Anna Iwaszkiewicz

KOMPOT LIPCOWY

Składniki: 400 g czerwonej porzeczki 150 g czarnej porzeczki 150-160 g rabarbaru 4 l wody 6 łyżek cukru Przygotowanie: Porzeczki płuczemy i obieramy z szypułek. Wkładamy do dużego garnka. Rabarbar obieramy i kroimy na nieduże kawałki. Dodajemy do porzeczek. Wlewamy wodę i umieszczamy garnek na gazie. Gotujemy 30 minut od momentu zagotowania. Po tym czasie słodzimy, mieszamy i gotujemy jeszcze chwilę. Gotowe!

CHŁODNIK POMIDOROWY

Orzeźwiający pomidorowy chłodnik. Składniki: 8 pomidorów 1 cebula 1 łyżka oliwy 2 łyżki śmietany szczypta cukru pudru szczypta sproszkowanej papryki sok z połowy cytryny 1,5 szklanki maślanki sól po 2 łyżki szczypiorku i natki pietruszki do podania: jajka ugotowane na twardo Przygotowanie: Pomidory miksujemy i mieszamy z utartą cebulą, oliwą, śmietaną, cukrem, papryką i sokiem z cytryny. Składniki zalewamy maślanką. Solimy do smaku, posypujemy posiekaną zieleniną. Chłodzimy i podajemy z jajkiem na twardo. Smacznego! Przepis: Rok w kuchni , część pierwsza, wiosna/lato, 2008. (Wydawnictwo Magazynu Kuchnia ) 

CIASTO CZEREŚNIOWE

Składniki (na blachę o średnicy 24 cm): 1 kg czereśni Ciasto: 15-20 dag tłustego twarogu 5 łyżek oleju 10 dag cukru 1 cukier waniliowy 6 łyżek mleka 1 jajko 35 dag mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia tłuszcz do formy Polewa: pół szklanki gęstej śmietany (użyłam Piątnicy, 18%) 3 jaja 15 dag cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej Przygotowanie: 1. Czereśnie płuczemy, drylujemy i osuszamy. 2. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Smarujemy tłuszczem dno i boki.  3.W misce umieszczamy składniki na ciasto, dokładnie mieszamy je widelcem i zagniatamy. Ciasto rozwałkowujemy na placek grubości dwóch palców i układamy w formie. 4. Czereśnie układamy na cieście. 5. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki polewy i wylewamy ją na czereśnie. Wstawiamy ciasto do piekarnika nagrzanego do 200-220°C na 35 –40 min*.  *Taką temperaturę i czas podano w oryginalnym przepisie, ja piekłam w temp. 200 °C przez około godzinę.