- 2 cebule
- kilka ząbków czosnku
- 80 g masła
- 1 kg miąższu z dyni
- 1,5 litra bulionu warzywnego
- łyżeczka słodkiej papryki
- pół łyżeczki wędzonej słodkiej papryki
- sól, pieprz
- gałka muszkatołowa
- dodatki do wyboru: prażone pestki z dyni, starty żółty ser, olej z pestek dyni, słodka śmietanka, dowolne świeże zioła
Przygotowanie:
Cebule i czosnek posiekać, miąższ dyni pokroić na niewielkie kawałki. Cebule i czosnek zeszklić na maśle, dodać pokrojoną dynię i lekko poddusić, ewentualnie doprawiając słodką papryką. Warzywa zalać bulionem i gotować, aż dynia zmięknie. Zupę zmiksować i doprawić solą, pieprzem oraz kminkiem lub gałką.
Smacznego!
*Podana ilość składników wystarcza na przygotowanie około 10 - 12 porcji zupy, dlatego jeśli potrzebujemy mniejszej porcji, należy zmniejszyć tę ilość o połowę.
Źródło oryginalnego przepisu: "Magazyn Kuchnia",
autor: Anna Iwaszkiewicz
autor: Anna Iwaszkiewicz
Komentarze
Prześlij komentarz