Zupa porowo-ziemniaczana

Styryjska zupa z dyni


Składniki*:

  • 2 cebule
  • kilka ząbków czosnku
  • 80 g masła
  • 1 kg miąższu z dyni
  • 1,5 litra bulionu warzywnego
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • pół łyżeczki wędzonej słodkiej papryki
  • sól, pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • dodatki do wyboru: prażone pestki z dyni, starty żółty ser, olej z pestek dyni, słodka śmietanka, dowolne świeże zioła

Przygotowanie:
Cebule i czosnek posiekać, miąższ dyni pokroić na niewielkie kawałki. Cebule i czosnek zeszklić na maśle, dodać pokrojoną dynię i lekko poddusić, ewentualnie doprawiając słodką papryką. Warzywa zalać bulionem i gotować, aż dynia zmięknie. Zupę zmiksować i doprawić solą, pieprzem oraz kminkiem lub gałką. 

Smacznego!

*Podana ilość składników wystarcza na przygotowanie około 10 - 12 porcji zupy, dlatego jeśli potrzebujemy mniejszej porcji, należy zmniejszyć tę ilość o połowę. 

Źródło oryginalnego przepisu: "Magazyn Kuchnia", 
autor: Anna Iwaszkiewicz

Komentarze