CIASTO CZEREŚNIOWE


Składniki (na blachę o średnicy 24 cm):
  • 1 kg czereśni
Ciasto:
  • 15-20 dag tłustego twarogu
  • 5 łyżek oleju
  • 10 dag cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 6 łyżek mleka
  • 1 jajko
  • 35 dag mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • tłuszcz do formy
Polewa:
  • pół szklanki gęstej śmietany (użyłam Piątnicy, 18%)
  • 3 jaja
  • 15 dag cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Przygotowanie:
1. Czereśnie płuczemy, drylujemy i osuszamy.
2. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Smarujemy tłuszczem dno i boki. 
3.W misce umieszczamy składniki na ciasto, dokładnie mieszamy je widelcem i zagniatamy. Ciasto rozwałkowujemy na placek grubości dwóch palców i układamy w formie.
4. Czereśnie układamy na cieście.
5. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki polewy i wylewamy ją na czereśnie. Wstawiamy ciasto do piekarnika nagrzanego do 200-220°C na 35 –40 min*. 

*Taką temperaturę i czas podano w oryginalnym przepisie, ja piekłam w temp. 200°C przez około godzinę.



Komentarze

  1. Wygląda pysznie, bardzo lubię ciasta z owocami!:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne ,lubię wszystkie ciasta z owocami.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, mam tak samo :) Tylko czasu brak na ich pieczenie ostatnio!

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

CYTRYNY W KORZENNYM SYROPIE – DODATEK DO HERBATY

PIEROGI Z WĘDZONYM PSTRĄGIEM I ZIEMNIAKAMI

KUBECZKOWA BABKA JOGURTOWA