Składniki (na blachę o średnicy 24 cm):
- 1 kg czereśni
Ciasto:
- 15-20 dag tłustego twarogu
- 5 łyżek oleju
- 10 dag cukru
- 1 cukier waniliowy
- 6 łyżek mleka
- 1 jajko
- 35 dag mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- tłuszcz do formy
Polewa:
- pół szklanki gęstej śmietany (użyłam Piątnicy, 18%)
- 3 jaja
- 15 dag cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Przygotowanie:
1. Czereśnie płuczemy, drylujemy i osuszamy.
2. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Smarujemy tłuszczem dno i boki.
3.W misce umieszczamy składniki na ciasto, dokładnie mieszamy je widelcem i zagniatamy. Ciasto rozwałkowujemy na placek grubości dwóch palców i układamy w formie.
4. Czereśnie układamy na cieście.
5. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki polewy i wylewamy ją na czereśnie. Wstawiamy ciasto do piekarnika nagrzanego do 200-220°C na 35 –40 min*.
*Taką temperaturę i czas podano w oryginalnym przepisie, ja piekłam w temp. 200°C przez około godzinę.
Wygląda pysznie, bardzo lubię ciasta z owocami!:)
OdpowiedzUsuńDziękuję! Ja również! :)
UsuńPyszne ,lubię wszystkie ciasta z owocami.
OdpowiedzUsuńDziękuję, mam tak samo :) Tylko czasu brak na ich pieczenie ostatnio!
Usuń