Przejdź do głównej zawartości

CIASTO CZEREŚNIOWE


Składniki (na blachę o średnicy 24 cm):
  • 1 kg czereśni
Ciasto:
  • 15-20 dag tłustego twarogu
  • 5 łyżek oleju
  • 10 dag cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 6 łyżek mleka
  • 1 jajko
  • 35 dag mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • tłuszcz do formy
Polewa:
  • pół szklanki gęstej śmietany (użyłam Piątnicy, 18%)
  • 3 jaja
  • 15 dag cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Przygotowanie:
1. Czereśnie płuczemy, drylujemy i osuszamy.
2. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Smarujemy tłuszczem dno i boki. 
3.W misce umieszczamy składniki na ciasto, dokładnie mieszamy je widelcem i zagniatamy. Ciasto rozwałkowujemy na placek grubości dwóch palców i układamy w formie.
4. Czereśnie układamy na cieście.
5. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki polewy i wylewamy ją na czereśnie. Wstawiamy ciasto do piekarnika nagrzanego do 200-220°C na 35 –40 min*. 

*Taką temperaturę i czas podano w oryginalnym przepisie, ja piekłam w temp. 200°C przez około godzinę.



Komentarze

  1. Wygląda pysznie, bardzo lubię ciasta z owocami!:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne ,lubię wszystkie ciasta z owocami.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, mam tak samo :) Tylko czasu brak na ich pieczenie ostatnio!

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

CYTRYNY W KORZENNYM SYROPIE – DODATEK DO HERBATY

Składniki: 1 kg cytryn20 goździków1 gwiazdka anyżu2 kawałki kory cynamonu600 g cukru600 ml wodyplastry imbiru Podana ilość składników wystarcza na przygotowanie około 7 małych słoików gotowych cytryn.

Przygotowanie: Cytryny wyszorować i sparzyć, pokroić w plasterki. We wcześniej wyparzonych słoikach ułożyć dość ściśle plastry cytryn oraz po dwa plastry imbiru.
Wodę zagotować z cukrem. Dodać anyż, cynamon oraz goździki. Gotować 5 minut.
Plastry cytryn w słoikach zalać gorącym syropem z przyprawami. Zakręcić słoiki. Pasteryzować przez 15 minut.
Po otwarciu słoiki przechowywać w lodówce.

Oryginalny przepis: 
http://kuchennefascynacje.blox.pl/2015/09/Korzenne-cytryny-w-syropie-do-herbaty.html








PIEROGI Z WĘDZONYM PSTRĄGIEM I ZIEMNIAKAMI

Kiedyś co jakiś czas jeździliśmy ze znajomymi do Krakowa, w celach, powiedzmy, rozrywkowo-kulturalnych... W mieście artystów nie mogliśmy nie pójść na "Pierożki u Vincenta". To urocza knajpka, w której serwuje się jedynie pierogi, ale za to w niezliczonych wariacjach. Wszyscy byli zadowoleni. Być może właśnie ze względu na możliwość przygotowywania ich na wiele sposobów, pierogi są jednym z moich ulubionych dań. Może również dlatego, że kojarzą mi się z dzieciństwem i Babcią, która robi najlepsze ruskie na świecie. Wiem, wiem, każda babcia robi najlepsze... 
W grudniowym "Moim Gotowaniu" kilka przepisów na oryginalne pierogi podaje świetna szefowa kuchni Agata Wojda. Ponieważ lubię ryby, najbardziej zainteresował mnie przepis na pierogi z wędzonym pstrągiem, ziemniakami, natką pietruszki i sokiem cytrynowym. Zrobiłam i się nie zawiodłam. 
Składniki: Ciasto: 1/2 kg mąki 2 żółtka  szklanka wody sól Farsz: 1/2 kg ziemniaków ugotowanych w mundurkach 20 dag czystego, obra…

KUBECZKOWA BABKA JOGURTOWA

Wielkanoc za niecałe 4 tygodnie. Niektórzy uważają, że już najwyższy czas na planowanie Świąt, inni leniwie przeglądają przepisy, jeszcze inni w ogóle nie mają czasu o tym pomyśleć. Moja pierwsza propozycja jest idealna dla wszystkich, również tych najbardziej zabieganych. To niezwykle prosta i pyszna babka jogurtowa. Jest delikatna i puszysta. Piekę ją od 9 lat i nigdy mnie nie zawiodła. 

Składniki:

2 kubeczki jogurtu naturalnego (zawsze używam Zott)2 kubeczki (po jogurcie) cukru3 kubeczki (po jogurcie) mąkiniepełny kubeczek (po jogurcie) oleju3 jajka1 proszek do pieczeniacukier waniliowymasło i bułka tarta do przygotowania formy
Przygotowanie:
Wszystkie składniki umieszczamy w misce i miksujemy.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 60-70 minut. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzamy ciasto patyczkiem. Powinno być wilgotne, ale nie powinno oblepiać patyczka. Gotowa babka jest z wierzchu brązowa, a w środku jasna. Babkę dowolnie dekorujemy, możemy np. oblać ją polewą z białej…