Orzeźwiający pomidorowy chłodnik.
Składniki:
- 8 pomidorów
- 1 cebula
- 1 łyżka oliwy
- 2 łyżki śmietany
- szczypta cukru pudru
- szczypta sproszkowanej papryki
- sok z połowy cytryny
- 1,5 szklanki maślanki
- sól
- po 2 łyżki szczypiorku i natki pietruszki
- do podania: jajka ugotowane na twardo
Przygotowanie:
Pomidory miksujemy i mieszamy z utartą cebulą, oliwą, śmietaną, cukrem, papryką i sokiem z cytryny. Składniki zalewamy maślanką. Solimy do smaku, posypujemy posiekaną zieleniną. Chłodzimy i podajemy z jajkiem na twardo.
Smacznego!
Przepis: Rok w kuchni, część pierwsza, wiosna/lato, 2008. (Wydawnictwo Magazynu Kuchnia)
Jeśli chłodnik to z chęcią.
OdpowiedzUsuń