CHŁODNIK POMIDOROWY

Orzeźwiający pomidorowy chłodnik.


Składniki:

  • 8 pomidorów
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 łyżki śmietany
  • szczypta cukru pudru
  • szczypta sproszkowanej papryki
  • sok z połowy cytryny
  • 1,5 szklanki maślanki
  • sól
  • po 2 łyżki szczypiorku i natki pietruszki
  • do podania: jajka ugotowane na twardo
Przygotowanie:
Pomidory miksujemy i mieszamy z utartą cebulą, oliwą, śmietaną, cukrem, papryką i sokiem z cytryny. Składniki zalewamy maślanką. Solimy do smaku, posypujemy posiekaną zieleniną. Chłodzimy i podajemy z jajkiem na twardo.

Smacznego!

Przepis: Rok w kuchni, część pierwsza, wiosna/lato, 2008. (Wydawnictwo Magazynu Kuchnia


Komentarze

Prześlij komentarz