Zazwyczaj dekoruję pierniki polewami z białej i ciemnej czekolady oraz ozdabiam wiórkami kokosowymi, płatkami migdałowymi czy kandyzowaną skórką pomarańczową. Co roku zachwycają mnie ażurowe lukrowe dekoracje, ale sama jeszcze nie próbowałam ich wykonać. Najbardziej podobają mi się duże pierniki – serca, udekorowane według tego przepisu: Składniki: gotowa polewa z białej czekolady płatki migdałowe gorzka czekolada (zawsze używam Wedlowskiej, bo lubię jej piękny zapach) srebrne cukrowe kuleczki (opcjonalnie) Przygotowanie: Polewę przygotować według przepisu na opakowaniu, posmarować pierniki, posypać je obficie płatkami migdałowymi i zostawić do zastygnięcia. Gorzką czekoladę rozpuścić na parze. Łyżeczką nabierać małe porcje czekolady i cienkim strumieniem polewać pierniki, tworząc nieregularne, fantazyjne wzory. Na wzorze z gorzkiej czekolady można umieścić kilka srebrnych kuleczek, co doda piernikom świą