Przejdź do głównej zawartości

Posty

DEKOROWANIE PIERNIKÓW

                Zazwyczaj dekoruję pierniki polewami z białej i ciemnej czekolady oraz ozdabiam wiórkami kokosowymi, płatkami migdałowymi czy kandyzowaną skórką pomarańczową. Co roku zachwycają mnie ażurowe lukrowe dekoracje, ale sama jeszcze nie próbowałam ich wykonać.                  Najbardziej podobają mi się duże pierniki – serca, udekorowane według tego przepisu: Składniki: gotowa polewa z białej czekolady płatki migdałowe gorzka czekolada (zawsze używam Wedlowskiej, bo lubię jej piękny zapach) srebrne cukrowe kuleczki (opcjonalnie) Przygotowanie: Polewę przygotować według przepisu na opakowaniu, posmarować pierniki, posypać je obficie płatkami migdałowymi i zostawić do zastygnięcia. Gorzką czekoladę rozpuścić na parze. Łyżeczką nabierać małe porcje czekolady i cienkim strumieniem polewać pierniki, tworząc nieregularne, fantazyjne wzory. Na wzorze z gorzkiej czekolady można umieścić kilka srebrnych kuleczek, co doda piernikom świą

PIERNIKI

Pierniki według tego przepisu piekę już od 9 lat i zawsze się udają. Są naprawdę pyszne i bardzo aromatyczne oraz pięknie wyglądają.  Składniki: 2 szklanki mąki  jajko ¾ szklanki cukru pudru  łyżka masła 2 łyżki miodu łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżeczki przyprawy do piernika 2 łyżeczki kakao Przygotowanie: Mąkę przesiać do miski, dodać rozpuszczony gorący miód i dokładnie wymieszać łyżką. Dodać  cukier, sodę, przyprawy, kakao, ponownie dokładnie wymieszać. Dodać masło i jajko i wyrabiać ciasto rękoma, aż będzie gładkie. Może to potrwać ok. 10 minut. Gotowe cienko (ok. 3 mm) rozwałkować na posypanej mąką stolnicy i wykroić pierniki. Ułożyć na wysmarowanej masłem blasze. Piec około 7 minut w 180°C.                 Upieczone pierniki przechowywać w zamkniętej metalowej puszce. Najlepiej upiec je na początku grudnia, a udekorować przed samymi świętami, jednak te upieczone później również będą smaczne. Oryginalny