Przejdź do głównej zawartości

Posty

PIERNIKI

Pierniki według tego przepisu piekę już od 9 lat i zawsze się udają. Są naprawdę pyszne i bardzo aromatyczne oraz pięknie wyglądają.  Składniki: 2 szklanki mąki  jajko ¾ szklanki cukru pudru  łyżka masła 2 łyżki miodu łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżeczki przyprawy do piernika 2 łyżeczki kakao Przygotowanie: Mąkę przesiać do miski, dodać rozpuszczony gorący miód i dokładnie wymieszać łyżką. Dodać  cukier, sodę, przyprawy, kakao, ponownie dokładnie wymieszać. Dodać masło i jajko i wyrabiać ciasto rękoma, aż będzie gładkie. Może to potrwać ok. 10 minut. Gotowe cienko (ok. 3 mm) rozwałkować na posypanej mąką stolnicy i wykroić pierniki. Ułożyć na wysmarowanej masłem blasze. Piec około 7 minut w 180°C.                 Upieczone pierniki przechowywać w zamkniętej metalowej puszce. Najlepiej upiec je na początku grudnia, a udekorować przed samymi świętami, jednak te upieczone później również będą smaczne. Oryginalny