- 125 g masła
- 3 pory, obrane i drobno pokrojone
- 1 cebula, drobno pokrojona
- 300 g ziemniaków, obranych i pokrojonych w kosteczkę
- 125 g szpinaku
- oliwa
- 2 drobno pokrojone cebule
- 2 drobno pokrojone marchewki
- 1 por, obrany z zewnętrznych liści i pokrojony
- 1 liść laurowy
Przygotowanie:
1. Przygotuj wywar. Wstaw duży garnek na średni ogień i wlej trochę oliwy. Włóż warzywa na wywar i liść laurowy, podsmażaj przez 10 minut. Wlej 1,5 l wody, doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj przez 40 minut. Przecedź, wyrzuć warzywa i liść laurowy, odstaw.
2. Rozpuść masło w rondlu z grubym dnem. Włóż pory i cebulę, dodaj szczyptę soli i trochę wody, zakryj pokrywką i gotuj przez 30 minut, aż pory i cebula zmiękną i puszczą słodycz. Dodaj ziemniaki i bulion, zagotuj, zakryj pokrywką i gotuj przez 45 minut, aż ziemniaki zaczną się rozpadać.
3. Włóż szpinak, poczekaj aż zmięknie, po czym zmiksuj zupę na gładko. Przypraw solą i pieprzem do smaku.
4. Podawaj, np. z grzankami.
Oryginalny przepis: Jamie Magazine, 03/2016.
Oryginalny przepis: Jamie Magazine, 03/2016.
Komentarze
Prześlij komentarz