Przejdź do głównej zawartości

PLACEK NOCNY


Planowałam zamieścić dzisiaj przepis na pyszne tiramisù na kakaowym biszkopcie, jednak spontanicznie pieczony placek drożdżowy według nowej receptury okazał się takim "hitem", że nie mogę powstrzymać się, by nie dać mu pierwszeństwa. Jest to bardzo, bardzo proste ciasto, a efekt powala. Wieczorem umieszczamy większość składników w misce i zostawiamy na noc. Rano dodajemy mąkę, mieszamy, przekładamy do formy i odstawiamy na około godzinę w ciepłe miejsce, aż wyrośnie. Pieczemy ok. 30 minut et voilà! Pięknie wyrośnięte, majestatyczne wręcz drożdżowe ciasto gotowe! Kiedy je kroiłam, jeszcze ciepłe, miałam wrażenie, że kroję delikatną puszystą piankę. Można nastawić składniki w piątek wieczorem, upiec rano i cały weekend cieszyć się wspaniałym, klasycznym smakiem tego polskiego comfort food



Składniki:

  • szklanka mleka
  • łyżeczka oleju (użyłam ryżowego)
  • 3/4 szklanki cukru
  • 5 dag drożdży
  • 12 dag masła
  • szczypta soli
  • 3 jajka
  • 3 szklanki mąki
  • ok. 3 dag rodzynek, delikatnie obtoczonych w mące ziemniaczanej
  • do przygotowania formy: masło, bułka tarta, papier do pieczenia

Przygotowanie:
1. Do miski wlewamy mleko i olej, wsypujemy cukier, dodajemy rozkruszone drożdże, kawałki masła, szczyptę soli i jajka. Nie mieszamy i odstawiamy na noc. 
2. Rano spód tortownicy o śr. około 24 cm wykładamy papierem do pieczenia, dno i boki smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą.
3. Do miski z pozostałymi składnikami dodajemy mąkę, mieszamy drewnianą łyżką, pod koniec dodając rodzynki. Ciasto jest gotowe, kiedy odchodzi od brzegów miski. 
4. Ciasto przekładamy do formy i odstawiamy na około godzinę w ciepłe miejsce, aż wyrośnie. 
5. Pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni.

Smacznego!







Oryginalny przepis: Halina Jachowska, Baby, placki, warkocze, Biblioteczka Poradnika Domowego, 3/2015.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

CYTRYNY W KORZENNYM SYROPIE – DODATEK DO HERBATY

Składniki: 1 kg cytryn20 goździków1 gwiazdka anyżu2 kawałki kory cynamonu600 g cukru600 ml wodyplastry imbiru Podana ilość składników wystarcza na przygotowanie około 7 małych słoików gotowych cytryn.

Przygotowanie: Cytryny wyszorować i sparzyć, pokroić w plasterki. We wcześniej wyparzonych słoikach ułożyć dość ściśle plastry cytryn oraz po dwa plastry imbiru.
Wodę zagotować z cukrem. Dodać anyż, cynamon oraz goździki. Gotować 5 minut.
Plastry cytryn w słoikach zalać gorącym syropem z przyprawami. Zakręcić słoiki. Pasteryzować przez 15 minut.
Po otwarciu słoiki przechowywać w lodówce.

Oryginalny przepis: 
http://kuchennefascynacje.blox.pl/2015/09/Korzenne-cytryny-w-syropie-do-herbaty.html








PIEROGI Z WĘDZONYM PSTRĄGIEM I ZIEMNIAKAMI

Kiedyś co jakiś czas jeździliśmy ze znajomymi do Krakowa, w celach, powiedzmy, rozrywkowo-kulturalnych... W mieście artystów nie mogliśmy nie pójść na "Pierożki u Vincenta". To urocza knajpka, w której serwuje się jedynie pierogi, ale za to w niezliczonych wariacjach. Wszyscy byli zadowoleni. Być może właśnie ze względu na możliwość przygotowywania ich na wiele sposobów, pierogi są jednym z moich ulubionych dań. Może również dlatego, że kojarzą mi się z dzieciństwem i Babcią, która robi najlepsze ruskie na świecie. Wiem, wiem, każda babcia robi najlepsze... 
W grudniowym "Moim Gotowaniu" kilka przepisów na oryginalne pierogi podaje świetna szefowa kuchni Agata Wojda. Ponieważ lubię ryby, najbardziej zainteresował mnie przepis na pierogi z wędzonym pstrągiem, ziemniakami, natką pietruszki i sokiem cytrynowym. Zrobiłam i się nie zawiodłam. 
Składniki: Ciasto: 1/2 kg mąki 2 żółtka  szklanka wody sól Farsz: 1/2 kg ziemniaków ugotowanych w mundurkach 20 dag czystego, obra…

KUBECZKOWA BABKA JOGURTOWA

Wielkanoc za niecałe 4 tygodnie. Niektórzy uważają, że już najwyższy czas na planowanie Świąt, inni leniwie przeglądają przepisy, jeszcze inni w ogóle nie mają czasu o tym pomyśleć. Moja pierwsza propozycja jest idealna dla wszystkich, również tych najbardziej zabieganych. To niezwykle prosta i pyszna babka jogurtowa. Jest delikatna i puszysta. Piekę ją od 9 lat i nigdy mnie nie zawiodła. 

Składniki:

2 kubeczki jogurtu naturalnego (zawsze używam Zott)2 kubeczki (po jogurcie) cukru3 kubeczki (po jogurcie) mąkiniepełny kubeczek (po jogurcie) oleju3 jajka1 proszek do pieczeniacukier waniliowymasło i bułka tarta do przygotowania formy
Przygotowanie:
Wszystkie składniki umieszczamy w misce i miksujemy.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 60-70 minut. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzamy ciasto patyczkiem. Powinno być wilgotne, ale nie powinno oblepiać patyczka. Gotowa babka jest z wierzchu brązowa, a w środku jasna. Babkę dowolnie dekorujemy, możemy np. oblać ją polewą z białej…