Składniki:
- szklanka mleka
- łyżeczka oleju (użyłam ryżowego)
- 3/4 szklanki cukru
- 5 dag drożdży
- 12 dag masła
- szczypta soli
- 3 jajka
- 3 szklanki mąki
- ok. 3 dag rodzynek, delikatnie obtoczonych w mące ziemniaczanej
- do przygotowania formy: masło, bułka tarta, papier do pieczenia
Przygotowanie:
1. Do miski wlewamy mleko i olej, wsypujemy cukier, dodajemy rozkruszone drożdże, kawałki masła, szczyptę soli i jajka. Nie mieszamy i odstawiamy na noc.
2. Rano spód tortownicy o śr. około 24 cm wykładamy papierem do pieczenia, dno i boki smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą.
3. Do miski z pozostałymi składnikami dodajemy mąkę, mieszamy drewnianą łyżką, pod koniec dodając rodzynki. Ciasto jest gotowe, kiedy odchodzi od brzegów miski.
4. Ciasto przekładamy do formy i odstawiamy na około godzinę w ciepłe miejsce, aż wyrośnie.
5. Pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Smacznego!
Oryginalny przepis: Halina Jachowska, Baby, placki, warkocze, Biblioteczka Poradnika Domowego, 3/2015.
Komentarze
Prześlij komentarz