Pierniki według tego przepisu piekę już od 9 lat i zawsze się udają. Są naprawdę pyszne i bardzo aromatyczne oraz pięknie wyglądają.
- 2 szklanki mąki
- jajko
- ¾ szklanki cukru pudru
- łyżka masła
- 2 łyżki miodu
- łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 2 łyżeczki kakao
Przygotowanie:
Mąkę przesiać do miski, dodać rozpuszczony gorący miód i dokładnie wymieszać łyżką. Dodać cukier, sodę, przyprawy, kakao, ponownie dokładnie wymieszać. Dodać masło i jajko i wyrabiać ciasto rękoma, aż będzie gładkie. Może to potrwać ok. 10 minut. Gotowe cienko (ok. 3 mm) rozwałkować na posypanej mąką stolnicy i wykroić pierniki. Ułożyć na wysmarowanej masłem blasze. Piec około 7 minut w 180°C.
Upieczone pierniki przechowywać w zamkniętej metalowej puszce. Najlepiej upiec je na początku grudnia, a udekorować przed samymi świętami, jednak te upieczone później również będą smaczne.
Komentarze
Prześlij komentarz