Przejdź do głównej zawartości

Posty

Styryjska zupa z dyni

Składniki*: 2 cebule kilka ząbków czosnku 80 g masła 1 kg miąższu z dyni 1,5 litra bulionu warzywnego łyżeczka słodkiej papryki pół łyżeczki wędzonej słodkiej papryki sól, pieprz gałka muszkatołowa dodatki do wyboru: prażone pestki z dyni, starty żółty ser, olej z pestek dyni, słodka śmietanka, dowolne świeże zioła Przygotowanie: Cebule i czosnek posiekać, miąższ dyni pokroić na niewielkie kawałki. Cebule i czosnek zeszklić na maśle, dodać pokrojoną dynię i lekko poddusić, ewentualnie doprawiając słodką papryką. Warzywa zalać bulionem i gotować, aż dynia zmięknie. Zupę zmiksować i doprawić solą, pieprzem oraz kminkiem lub gałką.  Smacznego! *Podana ilość składników wystarcza na przygotowanie około 10 - 12 porcji zupy, dlatego jeśli potrzebujemy mniejszej porcji, należy zmniejszyć tę ilość o połowę.  Źródło oryginalnego przepisu: "Magazyn Kuchnia",  autor: Anna Iwaszkiewicz

KOMPOT LIPCOWY

Składniki: 400 g czerwonej porzeczki 150 g czarnej porzeczki 150-160 g rabarbaru 4 l wody 6 łyżek cukru Przygotowanie: Porzeczki płuczemy i obieramy z szypułek. Wkładamy do dużego garnka. Rabarbar obieramy i kroimy na nieduże kawałki. Dodajemy do porzeczek. Wlewamy wodę i umieszczamy garnek na gazie. Gotujemy 30 minut od momentu zagotowania. Po tym czasie słodzimy, mieszamy i gotujemy jeszcze chwilę. Gotowe!

CHŁODNIK POMIDOROWY

Orzeźwiający pomidorowy chłodnik. Składniki: 8 pomidorów 1 cebula 1 łyżka oliwy 2 łyżki śmietany szczypta cukru pudru szczypta sproszkowanej papryki sok z połowy cytryny 1,5 szklanki maślanki sól po 2 łyżki szczypiorku i natki pietruszki do podania: jajka ugotowane na twardo Przygotowanie: Pomidory miksujemy i mieszamy z utartą cebulą, oliwą, śmietaną, cukrem, papryką i sokiem z cytryny. Składniki zalewamy maślanką. Solimy do smaku, posypujemy posiekaną zieleniną. Chłodzimy i podajemy z jajkiem na twardo. Smacznego! Przepis: Rok w kuchni , część pierwsza, wiosna/lato, 2008. (Wydawnictwo Magazynu Kuchnia ) 

CIASTO CZEREŚNIOWE

Składniki (na blachę o średnicy 24 cm): 1 kg czereśni Ciasto: 15-20 dag tłustego twarogu 5 łyżek oleju 10 dag cukru 1 cukier waniliowy 6 łyżek mleka 1 jajko 35 dag mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia tłuszcz do formy Polewa: pół szklanki gęstej śmietany (użyłam Piątnicy, 18%) 3 jaja 15 dag cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej Przygotowanie: 1. Czereśnie płuczemy, drylujemy i osuszamy. 2. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Smarujemy tłuszczem dno i boki.  3.W misce umieszczamy składniki na ciasto, dokładnie mieszamy je widelcem i zagniatamy. Ciasto rozwałkowujemy na placek grubości dwóch palców i układamy w formie. 4. Czereśnie układamy na cieście. 5. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki polewy i wylewamy ją na czereśnie. Wstawiamy ciasto do piekarnika nagrzanego do 200-220°C na 35 –40 min*.  *Taką temperaturę i czas podano w oryginalnym przepisie, ja piekłam w temp. 200 °C przez około godzinę.

NALEWKA Z PĘDÓW SOSNY

Na  Nalewkarium  kolejny przepis. Tym razem nalewka z młodych pędów sosny. Zapraszam :) nalewkarium.blogspot.com

konFITurra – SMOOTHIE Z MELONEM I JARMUŻEM

Składniki: 150 g melona Galia duża garść jarmużu sok z połowy cytryny ewentualnie pół banana Melona kroimy na kawałki. Od jarmużu odcinamy grube łodygi. Wszystkie składniki umieszczamy w naczyniu i miksujemy blenderem do otrzymania koktajlu. Możemy podać smoothie ozdobione plastrem cytryny lub limonki. Na zdrowie!

konFITurra: SMOOTHIE OWOCOWO-PIETRUSZKOWE

Smoothie jest słodkie, ale jednocześnie orzeźwiające. Z podanych składników otrzymamy 2 duże szklanki napoju. Składniki: pomarańcza banan pęczek natki pietruszki łodyga selera naciowego świeżo wyciśnięty sok z czerwonego grejpfruta opcjonalnie: sok z połowy cytryny Przygotowanie: Banan, pomarańczę i seler kroimy na kawałki. Umieszczamy w naczyniu razem z natką pietruszki i sokiem z grejpfruta. Miksujemy blenderem. Ewentualnie dodajemy sok z cytryny i mieszamy. Możemy podać z łodygą selera naciowego w roli mieszadełka. Smacznego!