Przejdź do głównej zawartości

Posty

KOMPOT LIPCOWY

Składniki: 400 g czerwonej porzeczki 150 g czarnej porzeczki 150-160 g rabarbaru 4 l wody 6 łyżek cukru Przygotowanie: Porzeczki płuczemy i obieramy z szypułek. Wkładamy do dużego garnka. Rabarbar obieramy i kroimy na nieduże kawałki. Dodajemy do porzeczek. Wlewamy wodę i umieszczamy garnek na gazie. Gotujemy 30 minut od momentu zagotowania. Po tym czasie słodzimy, mieszamy i gotujemy jeszcze chwilę. Gotowe!

CHŁODNIK POMIDOROWY

Orzeźwiający pomidorowy chłodnik. Składniki: 8 pomidorów 1 cebula 1 łyżka oliwy 2 łyżki śmietany szczypta cukru pudru szczypta sproszkowanej papryki sok z połowy cytryny 1,5 szklanki maślanki sól po 2 łyżki szczypiorku i natki pietruszki do podania: jajka ugotowane na twardo Przygotowanie: Pomidory miksujemy i mieszamy z utartą cebulą, oliwą, śmietaną, cukrem, papryką i sokiem z cytryny. Składniki zalewamy maślanką. Solimy do smaku, posypujemy posiekaną zieleniną. Chłodzimy i podajemy z jajkiem na twardo. Smacznego! Przepis: Rok w kuchni , część pierwsza, wiosna/lato, 2008. (Wydawnictwo Magazynu Kuchnia ) 

CIASTO CZEREŚNIOWE

Składniki (na blachę o średnicy 24 cm): 1 kg czereśni Ciasto: 15-20 dag tłustego twarogu 5 łyżek oleju 10 dag cukru 1 cukier waniliowy 6 łyżek mleka 1 jajko 35 dag mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia tłuszcz do formy Polewa: pół szklanki gęstej śmietany (użyłam Piątnicy, 18%) 3 jaja 15 dag cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej Przygotowanie: 1. Czereśnie płuczemy, drylujemy i osuszamy. 2. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Smarujemy tłuszczem dno i boki.  3.W misce umieszczamy składniki na ciasto, dokładnie mieszamy je widelcem i zagniatamy. Ciasto rozwałkowujemy na placek grubości dwóch palców i układamy w formie. 4. Czereśnie układamy na cieście. 5. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki polewy i wylewamy ją na czereśnie. Wstawiamy ciasto do piekarnika nagrzanego do 200-220°C na 35 –40 min*.  *Taką temperaturę i czas podano w oryginalnym przepisie, ja piekłam w temp. 200 °C przez około godzinę.

NALEWKA Z PĘDÓW SOSNY

Na  Nalewkarium  kolejny przepis. Tym razem nalewka z młodych pędów sosny. Zapraszam :) nalewkarium.blogspot.com

konFITurra – SMOOTHIE Z MELONEM I JARMUŻEM

Składniki: 150 g melona Galia duża garść jarmużu sok z połowy cytryny ewentualnie pół banana Melona kroimy na kawałki. Od jarmużu odcinamy grube łodygi. Wszystkie składniki umieszczamy w naczyniu i miksujemy blenderem do otrzymania koktajlu. Możemy podać smoothie ozdobione plastrem cytryny lub limonki. Na zdrowie!

konFITurra: SMOOTHIE OWOCOWO-PIETRUSZKOWE

Smoothie jest słodkie, ale jednocześnie orzeźwiające. Z podanych składników otrzymamy 2 duże szklanki napoju. Składniki: pomarańcza banan pęczek natki pietruszki łodyga selera naciowego świeżo wyciśnięty sok z czerwonego grejpfruta opcjonalnie: sok z połowy cytryny Przygotowanie: Banan, pomarańczę i seler kroimy na kawałki. Umieszczamy w naczyniu razem z natką pietruszki i sokiem z grejpfruta. Miksujemy blenderem. Ewentualnie dodajemy sok z cytryny i mieszamy. Możemy podać z łodygą selera naciowego w roli mieszadełka. Smacznego!

KARKÓWKA Z CYTRYNOWĄ NUTĄ

Ten przepis pochodzi z zeszłorocznego dodatku GRILL do Kuchni.  Składniki: sok i skórka z dużej cytryny 3 łyżki oliwy 2 ząbki czosnku 4 gałązki rozmarynu (listki drobno posiekane), jeśli nie mamy rozmarynu, możemy użyć np. ziół prowansalskich 6 plastrów karkówki Przygotowanie: Z soku i skórki cytryny, oliwy, przeciśniętego przez praskę czosnku oraz rozmarynu robimy marynatę, w której pozostawiamy karkówkę przez godzinę. Osączamy ją z marynaty i kładziemy na tacce. Pieczemy w gorącym miejscu grilla przez 8 minut z każdej strony, smarując co jakiś czas pozostałą marynatą. Marynaty możemy również użyć przy grillowaniu warzyw, np. marchewek, ziemniaków czy cukinii. Warzywa umieszczone na tacce na grillu pieczemy przez około 20 minut, smarując marynatą. Smacznego!