Przejdź do głównej zawartości

Posty

CIASTO CZEREŚNIOWE

Składniki (na blachę o średnicy 24 cm): 1 kg czereśni Ciasto: 15-20 dag tłustego twarogu 5 łyżek oleju 10 dag cukru 1 cukier waniliowy 6 łyżek mleka 1 jajko 35 dag mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia tłuszcz do formy Polewa: pół szklanki gęstej śmietany (użyłam Piątnicy, 18%) 3 jaja 15 dag cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej Przygotowanie: 1. Czereśnie płuczemy, drylujemy i osuszamy. 2. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Smarujemy tłuszczem dno i boki.  3.W misce umieszczamy składniki na ciasto, dokładnie mieszamy je widelcem i zagniatamy. Ciasto rozwałkowujemy na placek grubości dwóch palców i układamy w formie. 4. Czereśnie układamy na cieście. 5. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki polewy i wylewamy ją na czereśnie. Wstawiamy ciasto do piekarnika nagrzanego do 200-220°C na 35 –40 min*.  *Taką temperaturę i czas podano w oryginalnym przepisie, ja piekłam w temp. 200 °C przez około godzinę.

NALEWKA Z PĘDÓW SOSNY

Na  Nalewkarium  kolejny przepis. Tym razem nalewka z młodych pędów sosny. Zapraszam :) nalewkarium.blogspot.com

konFITurra – SMOOTHIE Z MELONEM I JARMUŻEM

Składniki: 150 g melona Galia duża garść jarmużu sok z połowy cytryny ewentualnie pół banana Melona kroimy na kawałki. Od jarmużu odcinamy grube łodygi. Wszystkie składniki umieszczamy w naczyniu i miksujemy blenderem do otrzymania koktajlu. Możemy podać smoothie ozdobione plastrem cytryny lub limonki. Na zdrowie!

konFITurra: SMOOTHIE OWOCOWO-PIETRUSZKOWE

Smoothie jest słodkie, ale jednocześnie orzeźwiające. Z podanych składników otrzymamy 2 duże szklanki napoju. Składniki: pomarańcza banan pęczek natki pietruszki łodyga selera naciowego świeżo wyciśnięty sok z czerwonego grejpfruta opcjonalnie: sok z połowy cytryny Przygotowanie: Banan, pomarańczę i seler kroimy na kawałki. Umieszczamy w naczyniu razem z natką pietruszki i sokiem z grejpfruta. Miksujemy blenderem. Ewentualnie dodajemy sok z cytryny i mieszamy. Możemy podać z łodygą selera naciowego w roli mieszadełka. Smacznego!

KARKÓWKA Z CYTRYNOWĄ NUTĄ

Ten przepis pochodzi z zeszłorocznego dodatku GRILL do Kuchni.  Składniki: sok i skórka z dużej cytryny 3 łyżki oliwy 2 ząbki czosnku 4 gałązki rozmarynu (listki drobno posiekane), jeśli nie mamy rozmarynu, możemy użyć np. ziół prowansalskich 6 plastrów karkówki Przygotowanie: Z soku i skórki cytryny, oliwy, przeciśniętego przez praskę czosnku oraz rozmarynu robimy marynatę, w której pozostawiamy karkówkę przez godzinę. Osączamy ją z marynaty i kładziemy na tacce. Pieczemy w gorącym miejscu grilla przez 8 minut z każdej strony, smarując co jakiś czas pozostałą marynatą. Marynaty możemy również użyć przy grillowaniu warzyw, np. marchewek, ziemniaków czy cukinii. Warzywa umieszczone na tacce na grillu pieczemy przez około 20 minut, smarując marynatą. Smacznego!

KOKOSOWE CIASTKA Z KARMELOWĄ POLEWĄ

Kokosowy spód dobrze komponuje się z polewą w smaku przypominającą krówki. Ciastka robi się szybko, jednak po upieczeniu muszą "odpocząć" około 3 godziny. Składniki: 1. Kokosowe kruche ciasto: 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szkl. wiórków kokosowych 1/2 szkl. cukru trzcinowego 125 g stopionego masła 2.Polewa: 1/3 szklanki miodu 125 g stopionego masła 400 ml skondensowanego mleka słodzonego Przygotowanie: Rozgrzewamy piekarnik do 180 st. C. Wyściełamy blaszkę (20 x 30 cm) papierem do pieczenia, tak aby jego brzegi wystawały poza formę. Mieszamy wszystkie składniki ciasta, wylepiamy nim blachę i pieczemy 15 minut na złoty kolor.  Skondensowane mleko mieszamy z miodem oraz masłem i podgrzewamy w rondelku na małym ogniu, mieszając, aż masa zacznie lekko gęstnieć (5 –7 minut). Rozsmarowujemy ją na podpieczonym spodzie i pieczemy jeszcze 20 –25 minut, aż karmelowa polewa zrobi się złocistobrązowa. Wyjmujemy ciasto;z piekarnika i odstawiamy na około 3 godzi

ORZEŹWIAJĄCA SAŁATKA Z SELEREM NACIOWYM

Składniki: seler naciowy duży pęczek rzodkiewek ogórek sałatkowy pęczek natki pietruszki dwa czerwone jabłka łyżeczka cukru 2 łyżki soku z cytryny 4 łyżki oliwy - polecam np. Monini sól pieprz ewentualnie: duża garść orzechów włoskich Warzywa i jabłka myjemy. Łodygi selera kroimy na małe kawałki. Rzodkiewki kroimy w plasterki. Ogórek kroimy w kostkę razem ze skórką. Umytą i wysuszoną natkę siekamy. Z jabłek usuwamy gniazda nasienne i kroimy je na małe kawałki. Wszystko mieszamy w salaterce. Z soli, pieprzu, cukru, soku z cytryny i oliwy ucieramy sos. Zalewamy nim sałatkę i mieszamy. Podajemy. Jeśli chcemy podać sałatkę posypaną orzechami włoskimi, wcześniej lekko je podprażamy. Smacznego! Oryginalny przepis: Moje Gotowanie , marzec 2015