Autorem przepisów jest Piotr Bikont. PIECZONA BIAŁA KIEŁBASA Składniki: 1 kg surowej białej kiełbasy 2 cebule 4 ząbki czosnku 1/2 szklanki oliwy lub oleju* 1/3 szklanki ciemnego sosu sojowego pieprz Przygotowanie: Cebule siekamy, czosnek zgniatamy, zalewamy oliwą lub olejem i sosem sojowym, mieszamy, doprawiamy do smaku pieprzem. Kiełbasę nakłuwamy widelcem, zalewamy oliwą z sosem sojowym, odstawiamy do lodówki na całą noc. Wyjmujemy z zalewy następnego dnia i pieczemy 1,5 h w średnio nagrzanym piekarniku (170 st. C)Taka kiełbasa jest pyszna także na zimno. *w oryginalnym przepisie jest oliwa JAJKA MIMOZA Składniki: jajka, majonez, rzeżucha Przygotowanie: Jajka gotujemy na twardo, obieramy i przekrawamy wzdłuż. Wyjmujemy żółtka i siekamy je niezbyt grubo. mieszamy z majonezem (według oryginalnego przepisu - domowym), napełniamy masą dołeczki po żółtkach, posypujemy posiekanymi żółtkami, dekorujemy całymi listkami rzeżuchy.