Przejdź do głównej zawartości

Posty

KARKÓWKA Z CYTRYNOWĄ NUTĄ

Ten przepis pochodzi z zeszłorocznego dodatku GRILL do Kuchni.  Składniki: sok i skórka z dużej cytryny 3 łyżki oliwy 2 ząbki czosnku 4 gałązki rozmarynu (listki drobno posiekane), jeśli nie mamy rozmarynu, możemy użyć np. ziół prowansalskich 6 plastrów karkówki Przygotowanie: Z soku i skórki cytryny, oliwy, przeciśniętego przez praskę czosnku oraz rozmarynu robimy marynatę, w której pozostawiamy karkówkę przez godzinę. Osączamy ją z marynaty i kładziemy na tacce. Pieczemy w gorącym miejscu grilla przez 8 minut z każdej strony, smarując co jakiś czas pozostałą marynatą. Marynaty możemy również użyć przy grillowaniu warzyw, np. marchewek, ziemniaków czy cukinii. Warzywa umieszczone na tacce na grillu pieczemy przez około 20 minut, smarując marynatą. Smacznego!

KOKOSOWE CIASTKA Z KARMELOWĄ POLEWĄ

Kokosowy spód dobrze komponuje się z polewą w smaku przypominającą krówki. Ciastka robi się szybko, jednak po upieczeniu muszą "odpocząć" około 3 godziny. Składniki: 1. Kokosowe kruche ciasto: 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szkl. wiórków kokosowych 1/2 szkl. cukru trzcinowego 125 g stopionego masła 2.Polewa: 1/3 szklanki miodu 125 g stopionego masła 400 ml skondensowanego mleka słodzonego Przygotowanie: Rozgrzewamy piekarnik do 180 st. C. Wyściełamy blaszkę (20 x 30 cm) papierem do pieczenia, tak aby jego brzegi wystawały poza formę. Mieszamy wszystkie składniki ciasta, wylepiamy nim blachę i pieczemy 15 minut na złoty kolor.  Skondensowane mleko mieszamy z miodem oraz masłem i podgrzewamy w rondelku na małym ogniu, mieszając, aż masa zacznie lekko gęstnieć (5 –7 minut). Rozsmarowujemy ją na podpieczonym spodzie i pieczemy jeszcze 20 –25 minut, aż karmelowa polewa zrobi się złocistobrązowa. Wyjmujemy ciasto;z piekarnika i odstawiamy na około 3 godzi

ORZEŹWIAJĄCA SAŁATKA Z SELEREM NACIOWYM

Składniki: seler naciowy duży pęczek rzodkiewek ogórek sałatkowy pęczek natki pietruszki dwa czerwone jabłka łyżeczka cukru 2 łyżki soku z cytryny 4 łyżki oliwy - polecam np. Monini sól pieprz ewentualnie: duża garść orzechów włoskich Warzywa i jabłka myjemy. Łodygi selera kroimy na małe kawałki. Rzodkiewki kroimy w plasterki. Ogórek kroimy w kostkę razem ze skórką. Umytą i wysuszoną natkę siekamy. Z jabłek usuwamy gniazda nasienne i kroimy je na małe kawałki. Wszystko mieszamy w salaterce. Z soli, pieprzu, cukru, soku z cytryny i oliwy ucieramy sos. Zalewamy nim sałatkę i mieszamy. Podajemy. Jeśli chcemy podać sałatkę posypaną orzechami włoskimi, wcześniej lekko je podprażamy. Smacznego! Oryginalny przepis: Moje Gotowanie , marzec 2015

Proste i sprawdzone przepisy wielkanocne.

Autorem przepisów jest Piotr Bikont. PIECZONA BIAŁA KIEŁBASA Składniki: 1 kg surowej białej kiełbasy 2 cebule 4 ząbki czosnku 1/2 szklanki oliwy lub oleju* 1/3 szklanki ciemnego sosu sojowego pieprz Przygotowanie: Cebule siekamy, czosnek zgniatamy, zalewamy oliwą lub olejem i sosem sojowym, mieszamy, doprawiamy do smaku pieprzem. Kiełbasę nakłuwamy widelcem, zalewamy oliwą z sosem sojowym, odstawiamy do lodówki na całą noc. Wyjmujemy z zalewy następnego dnia i pieczemy 1,5 h w średnio nagrzanym piekarniku (170 st. C)Taka kiełbasa jest pyszna także na zimno. *w oryginalnym przepisie jest oliwa JAJKA MIMOZA Składniki: jajka, majonez, rzeżucha Przygotowanie: Jajka gotujemy na twardo, obieramy i przekrawamy wzdłuż. Wyjmujemy żółtka i siekamy je niezbyt grubo. mieszamy z majonezem (według oryginalnego przepisu - domowym), napełniamy masą dołeczki po żółtkach, posypujemy posiekanymi żółtkami, dekorujemy całymi listkami rzeżuchy.

konFITurra: SMOOTHIE PIETRUSZKOWE

Składniki: 2 pęczki natki pietruszki 1 ogórek sałatkowy 2 jabłka 1 banan 1/2 szklanki wody sok z jednej limonki Przygotowanie: Ogórek obieramy i kroimy na kawałki. Z jabłek wykrawamy gniazda nasienne i kroimy owoce na nieduże części. Banan obieramy i  kroimy na plastry. Ogórek i owoce umieszczamy w pojemniku wraz z pozostałymi składnikami i miksujemy blenderem. Z podanych składników otrzymamy około 1-1,5 l smoothie.  Opcjonalnie: ozdabiamy łodygą selera naciowego i plasterkiem limonki. Smacznego! *Na podstawie przepisu z bloga:  Food Haven .

PLACEK NOCNY

Planowałam zamieścić dzisiaj przepis na pyszne tiramisù na kakaowym biszkopcie, jednak spontanicznie pieczony placek drożdżowy według nowej receptury okazał się takim "hitem", że nie mogę powstrzymać się, by nie dać mu pierwszeństwa. Jest to bardzo, bardzo proste ciasto, a efekt powala. Wieczorem umieszczamy większość składników w misce i zostawiamy na noc. Rano dodajemy mąkę, mieszamy, przekładamy do formy i odstawiamy na około godzinę w ciepłe miejsce, aż wyrośnie. Pieczemy ok. 30 minut et voilà ! Pięknie wyrośnięte, majestatyczne wręcz drożdżowe ciasto gotowe! Kiedy je kroiłam, jeszcze ciepłe, miałam wrażenie, że kroję delikatną puszystą piankę. Można nastawić składniki w piątek wieczorem, upiec rano i cały weekend cieszyć się wspaniałym, klasycznym smakiem tego polskiego comfort food .  Składniki: szklanka mleka łyżeczka oleju (użyłam ryżowego) 3/4 szklanki cukru 5 dag drożdży 12 dag masła szczypta soli 3 jajka 3 szklanki mąki ok. 3 dag rodzynek, del

KUBECZKOWA BABKA JOGURTOWA

Wielkanoc za niecałe 4 tygodnie. Niektórzy uważają, że już najwyższy czas na planowanie Świąt, inni leniwie przeglądają przepisy, jeszcze inni w ogóle nie mają czasu o tym pomyśleć. Moja pierwsza propozycja jest idealna dla wszystkich, również tych najbardziej zabieganych. To niezwykle prosta i pyszna babka jogurtowa. Jest delikatna i puszysta. Piekę ją od 9 lat i nigdy mnie nie zawiodła.  Składniki: 2 kubeczki jogurtu naturalnego (zawsze używam Zott) 2 kubeczki (po jogurcie) cukru 3 kubeczki (po jogurcie) mąki niepełny kubeczek (po jogurcie) oleju 3 jajka 1 proszek do pieczenia cukier waniliowy masło i bułka tarta do przygotowania formy Przygotowanie: Wszystkie składniki umieszczamy w misce i miksujemy. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 60-70 minut. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzamy ciasto patyczkiem. Powinno być wilgotne, ale nie powinno oblepiać patyczka. Gotowa babka jest z wierzchu brązowa, a w środku jasna. Babkę dowolnie dekorujemy, moż