Przejdź do głównej zawartości

Posty

konFITurra: SMOOTHIE PIETRUSZKOWE

Składniki: 2 pęczki natki pietruszki 1 ogórek sałatkowy 2 jabłka 1 banan 1/2 szklanki wody sok z jednej limonki Przygotowanie: Ogórek obieramy i kroimy na kawałki. Z jabłek wykrawamy gniazda nasienne i kroimy owoce na nieduże części. Banan obieramy i  kroimy na plastry. Ogórek i owoce umieszczamy w pojemniku wraz z pozostałymi składnikami i miksujemy blenderem. Z podanych składników otrzymamy około 1-1,5 l smoothie.  Opcjonalnie: ozdabiamy łodygą selera naciowego i plasterkiem limonki. Smacznego! *Na podstawie przepisu z bloga:  Food Haven .

PLACEK NOCNY

Planowałam zamieścić dzisiaj przepis na pyszne tiramisù na kakaowym biszkopcie, jednak spontanicznie pieczony placek drożdżowy według nowej receptury okazał się takim "hitem", że nie mogę powstrzymać się, by nie dać mu pierwszeństwa. Jest to bardzo, bardzo proste ciasto, a efekt powala. Wieczorem umieszczamy większość składników w misce i zostawiamy na noc. Rano dodajemy mąkę, mieszamy, przekładamy do formy i odstawiamy na około godzinę w ciepłe miejsce, aż wyrośnie. Pieczemy ok. 30 minut et voilà ! Pięknie wyrośnięte, majestatyczne wręcz drożdżowe ciasto gotowe! Kiedy je kroiłam, jeszcze ciepłe, miałam wrażenie, że kroję delikatną puszystą piankę. Można nastawić składniki w piątek wieczorem, upiec rano i cały weekend cieszyć się wspaniałym, klasycznym smakiem tego polskiego comfort food .  Składniki: szklanka mleka łyżeczka oleju (użyłam ryżowego) 3/4 szklanki cukru 5 dag drożdży 12 dag masła szczypta soli 3 jajka 3 szklanki mąki ok. 3 dag rodzynek, del

KUBECZKOWA BABKA JOGURTOWA

Wielkanoc za niecałe 4 tygodnie. Niektórzy uważają, że już najwyższy czas na planowanie Świąt, inni leniwie przeglądają przepisy, jeszcze inni w ogóle nie mają czasu o tym pomyśleć. Moja pierwsza propozycja jest idealna dla wszystkich, również tych najbardziej zabieganych. To niezwykle prosta i pyszna babka jogurtowa. Jest delikatna i puszysta. Piekę ją od 9 lat i nigdy mnie nie zawiodła.  Składniki: 2 kubeczki jogurtu naturalnego (zawsze używam Zott) 2 kubeczki (po jogurcie) cukru 3 kubeczki (po jogurcie) mąki niepełny kubeczek (po jogurcie) oleju 3 jajka 1 proszek do pieczenia cukier waniliowy masło i bułka tarta do przygotowania formy Przygotowanie: Wszystkie składniki umieszczamy w misce i miksujemy. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 60-70 minut. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzamy ciasto patyczkiem. Powinno być wilgotne, ale nie powinno oblepiać patyczka. Gotowa babka jest z wierzchu brązowa, a w środku jasna. Babkę dowolnie dekorujemy, moż

JARZYNOWA NA SKRZYDEŁKACH

Składniki: 3 marchewki pietruszka 2 pory cebula 2 łyżki masła klarowanego 1,5 l bulionu jarzynowego, np. z tego przepisu 4 skrzydełka z kurczaka sól, pieprz ewentualnie: posiekane koperek lub natka pietruszki do podania Przygotowanie: Marchewki i pietruszkę obieramy, myjemy i kroimy na plasterki. Pory oczyszczamy, płuczemy i kroimy na kawałeczki. Cebulę myjemy, obieramy i drobno siekamy. W garnku, w którym będziemy gotować zupę, podsmażamy na maśle warzywa, wlewamy bulion, dodajemy opłukane skrzydełka i gotujemy około 25 minut. Przyprawiamy solą i pieprzem i podajemy. Smacznego! Oryginalny przepis:  Naj Poleca  12/2009, listopad 2009. Więcej kulinarnych zdjęć i inspiracji na  natacy.blogspot.com  i  instagram.com/_konfiturra  :-)

Tort à la "Czekoladowa dokładka"

Jest to, jak na razie, zdecydowanie mój ulubiony tort. Zarówno do jedzenia, jak i do pieczenia. Według oryginalnego i bardzo popularnego przepisu z  bloga  Kwestia Smaku ,  kakaowy biszkopt przekłada się plasterkami truskawek oraz musami czekoladowym i truskawkowym, a boki ozdabia pokruszonymi ciasteczkami. Proponuję podwoić ilość kremu, a truskawki i mus z nich zastąpić wiśniami, świeżymi lub z kompotu. Rezygnuję też z ciasteczek na bokach, sam krem wygląda bardziej elegancko. Próbowałam obu wersji i ta bardziej mi odpowiada. Do ozdoby użyłam jeszcze srebrnych, jadalnych kuleczek. Przepisy na biszkopt i mus są niesamowicie proste, aż trudno uwierzyć, że tak łatwo zrobić coś tak pysznego. Mogą być ponadto wykorzystywane jako baza innych deserów. Biszkopt oraz mus są gwarancją sukcesu i w nich nic nie zmieniałam, poza wspomnianym podwojeniem ilości kremu.  Składniki i przygotowanie: biszkopt: 4 jajka, w temperaturze pokojowej, oddzielnie żółtka i białka 200 g cukru pu

Ciasto czekoladowe

Wspaniałe, czekoladowe wilgotne ciasto, którego przygotowanie zajmie około godzinę. Łącznie z pieczeniem. To zdecydowanie ciasto-pewniak. Potrzebujemy naprawdę niewielu składników, a ich koszt nie jest wysoki. Przepis spisałam kiedyś z opakowania proszku do pieczenia lub cukru wanilinowego, zmniejszyłam jedynie ilość cukru.  Składniki: 1 kostka margaryny 1,5 szklanki cukru białego lub trzcinowego 4 łyżki dobrego kakao (np. klasyczne z Ghany Wedla) 0,5 szklanki wody 2 szklanki mąki pszennej przesianej i wymieszanej z 1 łyżeczką proszku do pieczenia esencja waniliowa 4 jajka - żółtka i białka oddzielnie Przygotowanie: Margarynę, kakao, cukier i wodę umieszczamy w garnku i podgrzewamy do rozpuszczenia się margaryny. Mieszamy i przelewamy masę do miski. Miksując dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, esencję i żółtka. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę i za pomocą łyżki delikatnie łączymy ją z czekoladowym ciastem. Umieszczamy ciasto w nasmarowanej ma

ZUPA KREM Z BIAŁYCH WARZYW

Uwielbiam zupy-kremy, między innymi dlatego, że są proste w przygotowaniu i jednocześnie efektowne, a takie przepisy lubię najbardziej. Krem z białych warzyw jest pyszny, lekko słodki i bardzo ładnie wygląda. To świetna zupa na co dzień i na specjalne okazje. Można podać ją z groszkiem ptysiowym, posypaną natką pietruszki lub tylko oprószoną gałką muszkatołową. Przepis na podstawie receptury z magazynu Kuchnia , niestety nie zdążę dziś przekopać swojego archiwum, przy okazji uzupełnię wpis o informację o dokładnym źródle. Ciemne ślady na brzegach garnka to naturalny osad po gotowaniu selera. Składniki: 1 seler średniej wielkości 2 pietruszki 1 spory ziemniak 2 łyżki prawdziwego masła 1 litr bulionu warzywnego, np. z tego przepisu:  bulion warzywny gałka muszkatołowa opcjonalnie: sól i śmietana kremówka do podania Przygotowanie: Warzywa obieramy, płuczemy i kroimy w kostkę. Wkładamy do garnka, zalewamy bulionem i dodajemy masło. Dusimy aż warzywa będą miękkie i blendu