Przejdź do głównej zawartości

Posty

Tort à la "Czekoladowa dokładka"

Jest to, jak na razie, zdecydowanie mój ulubiony tort. Zarówno do jedzenia, jak i do pieczenia. Według oryginalnego i bardzo popularnego przepisu z  bloga  Kwestia Smaku ,  kakaowy biszkopt przekłada się plasterkami truskawek oraz musami czekoladowym i truskawkowym, a boki ozdabia pokruszonymi ciasteczkami. Proponuję podwoić ilość kremu, a truskawki i mus z nich zastąpić wiśniami, świeżymi lub z kompotu. Rezygnuję też z ciasteczek na bokach, sam krem wygląda bardziej elegancko. Próbowałam obu wersji i ta bardziej mi odpowiada. Do ozdoby użyłam jeszcze srebrnych, jadalnych kuleczek. Przepisy na biszkopt i mus są niesamowicie proste, aż trudno uwierzyć, że tak łatwo zrobić coś tak pysznego. Mogą być ponadto wykorzystywane jako baza innych deserów. Biszkopt oraz mus są gwarancją sukcesu i w nich nic nie zmieniałam, poza wspomnianym podwojeniem ilości kremu.  Składniki i przygotowanie: biszkopt: 4 jajka, w temperaturze pokojowej, oddzielnie żółtka i białka 200 g cukru pu

Ciasto czekoladowe

Wspaniałe, czekoladowe wilgotne ciasto, którego przygotowanie zajmie około godzinę. Łącznie z pieczeniem. To zdecydowanie ciasto-pewniak. Potrzebujemy naprawdę niewielu składników, a ich koszt nie jest wysoki. Przepis spisałam kiedyś z opakowania proszku do pieczenia lub cukru wanilinowego, zmniejszyłam jedynie ilość cukru.  Składniki: 1 kostka margaryny 1,5 szklanki cukru białego lub trzcinowego 4 łyżki dobrego kakao (np. klasyczne z Ghany Wedla) 0,5 szklanki wody 2 szklanki mąki pszennej przesianej i wymieszanej z 1 łyżeczką proszku do pieczenia esencja waniliowa 4 jajka - żółtka i białka oddzielnie Przygotowanie: Margarynę, kakao, cukier i wodę umieszczamy w garnku i podgrzewamy do rozpuszczenia się margaryny. Mieszamy i przelewamy masę do miski. Miksując dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, esencję i żółtka. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę i za pomocą łyżki delikatnie łączymy ją z czekoladowym ciastem. Umieszczamy ciasto w nasmarowanej ma

ZUPA KREM Z BIAŁYCH WARZYW

Uwielbiam zupy-kremy, między innymi dlatego, że są proste w przygotowaniu i jednocześnie efektowne, a takie przepisy lubię najbardziej. Krem z białych warzyw jest pyszny, lekko słodki i bardzo ładnie wygląda. To świetna zupa na co dzień i na specjalne okazje. Można podać ją z groszkiem ptysiowym, posypaną natką pietruszki lub tylko oprószoną gałką muszkatołową. Przepis na podstawie receptury z magazynu Kuchnia , niestety nie zdążę dziś przekopać swojego archiwum, przy okazji uzupełnię wpis o informację o dokładnym źródle. Ciemne ślady na brzegach garnka to naturalny osad po gotowaniu selera. Składniki: 1 seler średniej wielkości 2 pietruszki 1 spory ziemniak 2 łyżki prawdziwego masła 1 litr bulionu warzywnego, np. z tego przepisu:  bulion warzywny gałka muszkatołowa opcjonalnie: sól i śmietana kremówka do podania Przygotowanie: Warzywa obieramy, płuczemy i kroimy w kostkę. Wkładamy do garnka, zalewamy bulionem i dodajemy masło. Dusimy aż warzywa będą miękkie i blendu

BULION WARZYWNY

Są przepisy, które niby wszyscy znają, ale trudno zdobyć je komuś, kto zaczyna gotować albo robi to rzadko. Taki przepis na bulion, wywar czy rosół warzywny: każdy, kto gotuje, powie "musisz tylko wrzucić włoszczyznę, trochę ziela angielskiego, liść laurowy, trochę tego, trochę tamtego do wody i zagotować". Niestety taka rada nie pomoże komuś, kto robi bulion po raz pierwszy, nie ma czasu i potrzebuje prostych instrukcji. Kiedyś szukałam tego przepisu i nie było łatwo. Oczywiście, w dobie wielkiej popularności blogów kulinarnych jest coraz więcej miejsc, gdzie można znaleźć podstawowe receptury i kiedy będę mieć okazję, sama także będę je zamieszczać w blogu, może ktoś z nich kiedyś skorzysta. Poniżej podaję świetny, minimalnie zmodyfikowany przepis na warzywny wywar z niezawodnej Kwestii Smaku. Składniki: 2 marchewki  1 pietruszka 1/4 selera 1/2 pora 2 litry wody 1 łyżeczka soli 2 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 5 ziaren czarnego pieprzu 1 ce

NAJPROSTSZE TRZYSKŁADNIKOWE PLACKI BANANOWE

Tym razem zapraszam na kolejne placki bananowe, ich przygotowanie jest jeszcze łatwiejsze niż poprzednich. Przepis zawiera proporcje dla jednej osoby, oczywiście można zwiększyć ilość składników i przygotować placuszki dla większej liczby chętnych. Placki są wyśmienite, słodkie dzięki bananowi, cynamon dodaje wspaniałego aromatu. Konsystencja placuszków jest bardzo przyjemna. Na pewno będzie to jedno z moich ulubionych weekendowych śniadań. Mam zamiar poeksperymentować też z innymi rodzajami mąki niż pszenna, dam znać jak wyjdą te eksperymenty. Placuszki z pysznym dżemem gruszkowym, który dostałam od swojej siostry ciotecznej Pauliny, potrafiącej stworzyć różne kulinarne cuda. Składniki dla jednej osoby: 1 banan 1 jajko 2 łyżki mąki pszennej cynamon (opcjonalnie) Banana rozgniatamy widelcem w misce. Dodajemy jajko i przesianą mąkę. Miksujemy do połączenia składników, smażymy na maśle. Pyszne są nawet bez dodatków, ale w towarzystwie dowolnych dżemów, k

CHLEB Z OLIWKAMI, CZERWONĄ CEBULĄ I NATKĄ PIETRUSZKI

Składniki: 7 szklanek mąki pszennej 2 czerwone cebule pokrojone w cienkie plastry 2 łyżki oliwy z oliwek 1 i 1/3 szklanki czarnych lub zielonych oliwek bez pestek 4 łyżeczki suszonych drożdży lub 5 dag świeżych (piekłam zawsze na suszonych) 3 łyżki posiekanej natki pietruszki (natka nie może być mokra) 2 łyżeczki soli Cebulę zeszklić na oliwie. Odsączone z zalewy oliwki pokroić na plasterki. Do dużej miski wsypać mąkę, dodać przestudzoną cebulę, oliwki, drożdże, sól i posiekaną natkę. Wlać dwie szklanki letniej wody, następnie wymieszać składniki. Wyrobić ciasto i zagniatać je na oprószonej mąką stolnicy ok. 10 min. Przełożyć ciasto do miski i zostawić w ciepłym miejscu na około godzinę, aby wyrosło. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, uformować z niego 2 chleby i piec je ok. 40 minut w 220°C. Piec musi być dobrze rozgrzany. Do chleba zdecydowanie pasują wytrawne dodatki, ale znam też takich, którzy zajadali go z dżemem i byli bardzo zadowoleni. Oryginalny

ZUPA Z CZERWONEJ SOCZEWICY

Tegoroczna zima nie daje nam się szczególnie we znaki, ale i tak warto czasem posilić się rozgrzewającą, gęstą zupą. Zwłaszcza, jeśli za oknem jest szaro i ponuro, a zimne powietrze wciska się do domu przez każdą szparę (chyba, że ktoś ma szczelne okna...). Oryginalny przepis na tę zupę pochodzi z bloga "ABC mojej kuchni". Autorka poleca robienie jej na bulionie, jednak rzadko mam czas, żeby przygotować domowy wywar. Ponieważ nie chcę używać gotowych kostek rosołowych, gotuję zupę na wodzie i też wychodzi bardzo dobra. Składniki: 1 szklanka czerwonej soczewicy 1 - 1,5 l bulionu (np, z tego przepisu: bulion warzywny ) 1 cebula 5 ząbków czosnku 1 puszka krojonych pomidorów lub około 250 ml przecieru pomidorowego typu passata 2 liście laurowe 2 ziarna ziela angielskiego mielony kminek zioła prowansalskie lub dalmatyńskie cukier  sól i pieprz Cebulę kroimy w drobną kostkę i szklimy na patelni. Dodajemy pomidory. Cały czas trzymając patelnię na ogniu dodajemy