Wspaniałe, czekoladowe wilgotne ciasto, którego przygotowanie zajmie około godzinę. Łącznie z pieczeniem. To zdecydowanie ciasto-pewniak. Potrzebujemy naprawdę niewielu składników, a ich koszt nie jest wysoki. Przepis spisałam kiedyś z opakowania proszku do pieczenia lub cukru wanilinowego, zmniejszyłam jedynie ilość cukru. Składniki: 1 kostka margaryny 1,5 szklanki cukru białego lub trzcinowego 4 łyżki dobrego kakao (np. klasyczne z Ghany Wedla) 0,5 szklanki wody 2 szklanki mąki pszennej przesianej i wymieszanej z 1 łyżeczką proszku do pieczenia esencja waniliowa 4 jajka - żółtka i białka oddzielnie Przygotowanie: Margarynę, kakao, cukier i wodę umieszczamy w garnku i podgrzewamy do rozpuszczenia się margaryny. Mieszamy i przelewamy masę do miski. Miksując dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, esencję i żółtka. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę i za pomocą łyżki delikatnie łączymy ją z czekoladowym ciastem. Umieszczamy ciasto w nasmarowanej ma