Składniki:
  • 225 g mąki pszennej*
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 100 g muesli + 6 łyżek do posypania
  • 100 g rodzynek
  • 120 g brązowego cukru
  • 2 jajka
  • 250 ml mleka
  • 100 g stopionego masła
  • tłuszcz do wysmarowania formy

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 210 st. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia, sól, muesli, rodzynki i cukier. Mieszamy i robimy w środku dołek. Jajka ubijamy z mlekiem i wlewamy do zagłębienia w mące razem ze stopionym masłem. Mieszamy chwilę, tak aby połączyć składniki (ciasto powinno pozostać grudkowate). Formę na muffinki smarujemy tłuszczem. Wkładamy łyżką ciasto do formy, wypełniając każdy otwór do 3/4 objętości. Wierzch każdej muffinki posypujemy 1/2 łyżki muesli, lekko je dociskając. Pieczemy przez około 20 minut. 


*W oryginalnym przepisie: 150 g mąki pszennej, 25 g mąki razowej, nigdy nie próbowałam tej wersji.


Przepis:
Rok w kuchni. Jesień/zima, 2008.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

CYTRYNY W KORZENNYM SYROPIE – DODATEK DO HERBATY

PIEROGI Z WĘDZONYM PSTRĄGIEM I ZIEMNIAKAMI

KUBECZKOWA BABKA JOGURTOWA