- 225 g mąki pszennej*
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 100 g muesli + 6 łyżek do posypania
- 100 g rodzynek
- 120 g brązowego cukru
- 2 jajka
- 250 ml mleka
- 100 g stopionego masła
- tłuszcz do wysmarowania formy
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 210 st. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia, sól, muesli, rodzynki i cukier. Mieszamy i robimy w środku dołek. Jajka ubijamy z mlekiem i wlewamy do zagłębienia w mące razem ze stopionym masłem. Mieszamy chwilę, tak aby połączyć składniki (ciasto powinno pozostać grudkowate). Formę na muffinki smarujemy tłuszczem. Wkładamy łyżką ciasto do formy, wypełniając każdy otwór do 3/4 objętości. Wierzch każdej muffinki posypujemy 1/2 łyżki muesli, lekko je dociskając. Pieczemy przez około 20 minut.
*W oryginalnym przepisie: 150 g mąki pszennej, 25 g mąki razowej, nigdy nie próbowałam tej wersji.
Przepis:
Rok w kuchni. Jesień/zima, 2008.
Komentarze
Prześlij komentarz