Przejdź do głównej zawartości

KWIETNIOWY, A ZARAZEM WIELKANOCNY PRZEGLĄD PRASY KULINARNEJ.

Na początek komentarz "techniczny". Niestety zaczynam żałować, że mam prenumeratę Kuchni, ponieważ prawie każdy numer przychodzi pognieciony lub z jakąś wadą. W ostatni włożono nawet stary numer Czterech Kątów (listopad 2014), który skutecznie zdeformował gazetę. W tej kwestii o wiele lepiej spisuje się KUKBUK, każdy numer jest starannie zapakowany w kopertę z folią bąbelkową.

Jeśli chodzi o treść to tym, którzy szukają podanych w przystępnej formie tradycyjnych przepisów na Wielkanoc, polecam Moje Gotowanie, tym, którzy chcą poczytać jak najwięcej dobrych, wartościowych tekstów związanych z kulinariami, Kuchnię, natomiast wielbicielom Japonii - KUKBUK.

Kwietniowa Kuchnia: potrawy na dania z chrzanem, np. łosoś zapiekany pod chrzanowo-cytrynową masą.  Majonez zwykły i wegański oraz przepisy z jego wykorzystaniem. Smakowita relacja z, powiedzmy, wielkanocnej wizyty w mazurskiej Oberży pod psem wzbogacona o tradycyjne przepisy.
Do poczytania ciekawe teksty o autorze"Fizjologii smaku" - Jeanie Brillat-Savarinie, inicjatywie Food Think Tank, relacja z podróży po hiszpańskim regionie Penedes, znanym z winnic produkujących cavę, i wywiad z wybitną szefową kuchni - Eleną Arzak.
Do numeru dołączony jest zeszyt z przepisami na dania wielkanocne.

Moje Gotowanie: dania z jajkami, które mogą być świetnym pomysłem na śniadanie lub przystawkę, W dziale Smaki z górnej półki w tym miesiącu gości szafran. Do poczytania m.in. wywiad z Robertem Makłowiczem. Wiele bardzo ciekawych przepisów na dania wielkanocne, w tym na świąteczne pieczenie (aż siedem), tradycyjne ciasta, a także kilka przepisów na pasztet bez pieczenia. W dziale Smaki Podróży - Tokyo.

Tematem KUKBUKA jest Kwiat Wiśni, i rzeczywiście, z tekstów zawartych w tym numerze, można naprawdę wiele dowiedzieć się o Japonii. Miłośnicy kuchni tego niezwykłego kraju nie rozczarują się i znajdą interesujące przepisy, zarówno tradycyjne, jak i nowoczesne, bądź tylko inspirowane kuchnią japońską. Jeśli chodzi o receptury wielkanocne, to nie przekonuje mnie mazurek z masą z mleka skondensowanego zamiast domowego kajmaku, liczyłam na coś lepszego, natomiast bardzo zachęcająco wyglądają przepisy na babki.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

CYTRYNY W KORZENNYM SYROPIE – DODATEK DO HERBATY

Składniki: 1 kg cytryn20 goździków1 gwiazdka anyżu2 kawałki kory cynamonu600 g cukru600 ml wodyplastry imbiru Podana ilość składników wystarcza na przygotowanie około 7 małych słoików gotowych cytryn.

Przygotowanie: Cytryny wyszorować i sparzyć, pokroić w plasterki. We wcześniej wyparzonych słoikach ułożyć dość ściśle plastry cytryn oraz po dwa plastry imbiru.
Wodę zagotować z cukrem. Dodać anyż, cynamon oraz goździki. Gotować 5 minut.
Plastry cytryn w słoikach zalać gorącym syropem z przyprawami. Zakręcić słoiki. Pasteryzować przez 15 minut.
Po otwarciu słoiki przechowywać w lodówce.

Oryginalny przepis: 
http://kuchennefascynacje.blox.pl/2015/09/Korzenne-cytryny-w-syropie-do-herbaty.html








PIEROGI Z WĘDZONYM PSTRĄGIEM I ZIEMNIAKAMI

Kiedyś co jakiś czas jeździliśmy ze znajomymi do Krakowa, w celach, powiedzmy, rozrywkowo-kulturalnych... W mieście artystów nie mogliśmy nie pójść na "Pierożki u Vincenta". To urocza knajpka, w której serwuje się jedynie pierogi, ale za to w niezliczonych wariacjach. Wszyscy byli zadowoleni. Być może właśnie ze względu na możliwość przygotowywania ich na wiele sposobów, pierogi są jednym z moich ulubionych dań. Może również dlatego, że kojarzą mi się z dzieciństwem i Babcią, która robi najlepsze ruskie na świecie. Wiem, wiem, każda babcia robi najlepsze... 
W grudniowym "Moim Gotowaniu" kilka przepisów na oryginalne pierogi podaje świetna szefowa kuchni Agata Wojda. Ponieważ lubię ryby, najbardziej zainteresował mnie przepis na pierogi z wędzonym pstrągiem, ziemniakami, natką pietruszki i sokiem cytrynowym. Zrobiłam i się nie zawiodłam. 
Składniki: Ciasto: 1/2 kg mąki 2 żółtka  szklanka wody sól Farsz: 1/2 kg ziemniaków ugotowanych w mundurkach 20 dag czystego, obra…

KUBECZKOWA BABKA JOGURTOWA

Wielkanoc za niecałe 4 tygodnie. Niektórzy uważają, że już najwyższy czas na planowanie Świąt, inni leniwie przeglądają przepisy, jeszcze inni w ogóle nie mają czasu o tym pomyśleć. Moja pierwsza propozycja jest idealna dla wszystkich, również tych najbardziej zabieganych. To niezwykle prosta i pyszna babka jogurtowa. Jest delikatna i puszysta. Piekę ją od 9 lat i nigdy mnie nie zawiodła. 

Składniki:

2 kubeczki jogurtu naturalnego (zawsze używam Zott)2 kubeczki (po jogurcie) cukru3 kubeczki (po jogurcie) mąkiniepełny kubeczek (po jogurcie) oleju3 jajka1 proszek do pieczeniacukier waniliowymasło i bułka tarta do przygotowania formy
Przygotowanie:
Wszystkie składniki umieszczamy w misce i miksujemy.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 60-70 minut. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzamy ciasto patyczkiem. Powinno być wilgotne, ale nie powinno oblepiać patyczka. Gotowa babka jest z wierzchu brązowa, a w środku jasna. Babkę dowolnie dekorujemy, możemy np. oblać ją polewą z białej…