Przejdź do głównej zawartości

KWIETNIOWY, A ZARAZEM WIELKANOCNY PRZEGLĄD PRASY KULINARNEJ.

Na początek komentarz "techniczny". Niestety zaczynam żałować, że mam prenumeratę Kuchni, ponieważ prawie każdy numer przychodzi pognieciony lub z jakąś wadą. W ostatni włożono nawet stary numer Czterech Kątów (listopad 2014), który skutecznie zdeformował gazetę. W tej kwestii o wiele lepiej spisuje się KUKBUK, każdy numer jest starannie zapakowany w kopertę z folią bąbelkową.

Jeśli chodzi o treść to tym, którzy szukają podanych w przystępnej formie tradycyjnych przepisów na Wielkanoc, polecam Moje Gotowanie, tym, którzy chcą poczytać jak najwięcej dobrych, wartościowych tekstów związanych z kulinariami, Kuchnię, natomiast wielbicielom Japonii - KUKBUK.

Kwietniowa Kuchnia: potrawy na dania z chrzanem, np. łosoś zapiekany pod chrzanowo-cytrynową masą.  Majonez zwykły i wegański oraz przepisy z jego wykorzystaniem. Smakowita relacja z, powiedzmy, wielkanocnej wizyty w mazurskiej Oberży pod psem wzbogacona o tradycyjne przepisy.
Do poczytania ciekawe teksty o autorze"Fizjologii smaku" - Jeanie Brillat-Savarinie, inicjatywie Food Think Tank, relacja z podróży po hiszpańskim regionie Penedes, znanym z winnic produkujących cavę, i wywiad z wybitną szefową kuchni - Eleną Arzak.
Do numeru dołączony jest zeszyt z przepisami na dania wielkanocne.

Moje Gotowanie: dania z jajkami, które mogą być świetnym pomysłem na śniadanie lub przystawkę, W dziale Smaki z górnej półki w tym miesiącu gości szafran. Do poczytania m.in. wywiad z Robertem Makłowiczem. Wiele bardzo ciekawych przepisów na dania wielkanocne, w tym na świąteczne pieczenie (aż siedem), tradycyjne ciasta, a także kilka przepisów na pasztet bez pieczenia. W dziale Smaki Podróży - Tokyo.

Tematem KUKBUKA jest Kwiat Wiśni, i rzeczywiście, z tekstów zawartych w tym numerze, można naprawdę wiele dowiedzieć się o Japonii. Miłośnicy kuchni tego niezwykłego kraju nie rozczarują się i znajdą interesujące przepisy, zarówno tradycyjne, jak i nowoczesne, bądź tylko inspirowane kuchnią japońską. Jeśli chodzi o receptury wielkanocne, to nie przekonuje mnie mazurek z masą z mleka skondensowanego zamiast domowego kajmaku, liczyłam na coś lepszego, natomiast bardzo zachęcająco wyglądają przepisy na babki.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

CYTRYNY W KORZENNYM SYROPIE – DODATEK DO HERBATY

Składniki: 1 kg cytryn20 goździków1 gwiazdka anyżu2 kawałki kory cynamonu600 g cukru600 ml wodyplastry imbiru Podana ilość składników wystarcza na przygotowanie około 7 małych słoików gotowych cytryn.

Przygotowanie: Cytryny wyszorować i sparzyć, pokroić w plasterki. We wcześniej wyparzonych słoikach ułożyć dość ściśle plastry cytryn oraz po dwa plastry imbiru.
Wodę zagotować z cukrem. Dodać anyż, cynamon oraz goździki. Gotować 5 minut.
Plastry cytryn w słoikach zalać gorącym syropem z przyprawami. Zakręcić słoiki. Pasteryzować przez 15 minut.
Po otwarciu słoiki przechowywać w lodówce.

Oryginalny przepis: 
http://kuchennefascynacje.blox.pl/2015/09/Korzenne-cytryny-w-syropie-do-herbaty.html








PIEROGI Z WĘDZONYM PSTRĄGIEM I ZIEMNIAKAMI

Kiedyś co jakiś czas jeździliśmy ze znajomymi do Krakowa, w celach, powiedzmy, rozrywkowo-kulturalnych... W mieście artystów nie mogliśmy nie pójść na "Pierożki u Vincenta". To urocza knajpka, w której serwuje się jedynie pierogi, ale za to w niezliczonych wariacjach. Wszyscy byli zadowoleni. Być może właśnie ze względu na możliwość przygotowywania ich na wiele sposobów, pierogi są jednym z moich ulubionych dań. Może również dlatego, że kojarzą mi się z dzieciństwem i Babcią, która robi najlepsze ruskie na świecie. Wiem, wiem, każda babcia robi najlepsze... 
W grudniowym "Moim Gotowaniu" kilka przepisów na oryginalne pierogi podaje świetna szefowa kuchni Agata Wojda. Ponieważ lubię ryby, najbardziej zainteresował mnie przepis na pierogi z wędzonym pstrągiem, ziemniakami, natką pietruszki i sokiem cytrynowym. Zrobiłam i się nie zawiodłam. 
Składniki: Ciasto: 1/2 kg mąki 2 żółtka  szklanka wody sól Farsz: 1/2 kg ziemniaków ugotowanych w mundurkach 20 dag czystego, obra…

NAJPROSTSZE TRZYSKŁADNIKOWE PLACKI BANANOWE

Tym razem zapraszam na kolejne placki bananowe, ich przygotowanie jest jeszcze łatwiejsze niż poprzednich. Przepis zawiera proporcje dla jednej osoby, oczywiście można zwiększyć ilość składników i przygotować placuszki dla większej liczby chętnych.
Placki są wyśmienite, słodkie dzięki bananowi, cynamon dodaje wspaniałego aromatu. Konsystencja placuszków jest bardzo przyjemna. Na pewno będzie to jedno z moich ulubionych weekendowych śniadań.
Mam zamiar poeksperymentować też z innymi rodzajami mąki niż pszenna, dam znać jak wyjdą te eksperymenty.
Placuszki z pysznym dżemem gruszkowym, który dostałam od swojej siostry ciotecznej Pauliny, potrafiącej stworzyć różne kulinarne cuda.
Składniki dla jednej osoby: 1 banan1 jajko2 łyżki mąki pszennejcynamon (opcjonalnie)
Banana rozgniatamy widelcem w misce. Dodajemy jajko i przesianą mąkę. Miksujemy do połączenia składników, smażymy na maśle.
Pyszne są nawet bez dodatków, ale w towarzystwie dowolnych dżemów, konfitur czy syropu klonowego będą pr…